VIDEO Reportaj „Corriere della Sera“: Camorra napolitană recrutează asasini din rândul minorilor romi din România

VIDEO Reportaj „Corriere della Sera“: Camorra napolitană recrutează asasini din rândul minorilor romi din România

Captură video FOTO Il Corriere della Sera

La periferia oraşului Napoli, familiile de ţigani fugiţi din România trăiesc într-o sărăcie lucie, iar ca să facă rost de bani părinţii îşi „vând” copiii clanului mafiot Camorra, dezvăluie cotidianul „Corriere della Sera” într-un amplu reportaj. Copiii mânuiesc puşti, sunt puşi să se prostitueze şi chiar ucid la comanda mafioţilor italieni.

Ştiri pe aceeaşi temă

Jurnaliştii povestesc cum au surprins un puşti de vreo zece ani cu puşca în mână. „Deîndată ce şi-a dat seama că e văzut, a luat-o la fugă”, spun jurnaliştii, adăugând că micuţul a reapărut câteva secunde mai târziu, pe o bicicletă, şi a gonit spre un bar din apropiere, pentru a anunţa mai mulţi bărbaţi despre incident. Aceştia au ieşit din bar ca să vadă cine l-a filmat pe copil.

Aşa încep să povestească cei de la „Il Corriere della Sera” trista poveste a copiilor de ţigani, care trăiesc într-o mahala de la periferia oraşului Napoli, asemănată cu favelele braziliene, „un loc unde micuţii fac slalom cu bicicletele printre butoaie, moloz şi excremente”.

„Ce caută un copil cu o armă? A găsit în gunoi? De ce atunci când a văzut că e o cameră de filmat a fugit? Pe cine s-a dus să anunţe şi de ce?”, se întreabă jurnaliştii italieni. Răspunsul îl dau tot ei: „Copiii din Napoli sunt folosiţi des în operaţiuni militare ale clanului sau în «sistemul Camorra»”. Dezvăluirea se bazează pe rapoarte ale poliţiei şi ale carabinierilor care spun că minorii transportă arme.

De ce fac mafioţii asta? Pentru că răspunderea penală pentru un minor care transportă arme sau droguri e mult mai mică decât pentru un adult. Iar mafioţii folosesc acest „sistem” de vreo 30 de ani.

Copiii romi ajung să lucreze pentru mafia napolitană din cauza sărăciei. Ei transportă arme, dar şi ucid la comandă. Odată racolaţi de mafioţi, copiii sunt plătiţi în funcţie de ce fac pentru Camora.

„Câştigurile depind de cum merg lucrurile în zonele în care se vând droguri”, mărturiseşte o fată care cunoaşte situaţia din mahala napolitană. „Bugetul săptămânal poate ajunge la 1.500 de euro, în unele ocazii chiar la 2.000- 3.000 pentru un traficant de droguri, în timp ce un «palo»palo ia cam 150 de euro zilnic”, mai spune fata. Cei care se ocupă cu arme câştigă mai mult şi există în „lista de preţuri” şi „recompense” pentru crime. „Depinde de persoana pe care trebuie s-o ucidă. E clar că preţul e diferit dacă trebuie să omori un băiat din zona în care se vând droguri sau un adversar”.

În aşa-numita tabără de romi de la Brecce, o fostă zonă industrială, trăiesc, potrivit presei italiene, aproximativ 200 de familii de ţigani originari din România, majoritatea din Călăraşi. Familiile îşi dau copiii pe mâna mafiei, pentru a face bani.

Citeşte şi:

Cum a devenit Mafia cea mai mare bancă italiană

Oficialii italieni acuză restaurantele din străinătate de promovare a mafiei

FOTO VIDEO Il capo di tutti capi. Povestea boxerului român care conducea un clan de mafioţi din puşcărie

Silvio Berlusconi şi legăturile sale cu mafia: pactul care l-a legat pe fostul premier italian de Cosa Nostra

Presa din ţara care a inventat Mafia moare de grija infracţiunii românilor

Italia: Un nou scandal legat de familia Bossi. Beizadeaua Bossi ducea o viaţă de miliardar pe banii partidului

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările