Silvio Berlusconi şi legăturile sale cu mafia: pactul care l-a legat pe fostul premier italian de Cosa Nostra

0
0

Justiţia italiană a adus în atenţia publică faptul că a existat în mod clar „un pact” de aproape 20 de ani între Silvio Berlusconi şi mafia siciliană, informaţiile fiind prezentate în motivaţiile condamnării unui apropiat al fostului prim-ministrul italian, potrivit surselor media italiene.

Potrivit Curţii de Apel din Palermo, fostul senator Marcello Dell’Utri, condamnat în martie la şapte ani de închisoare pentru complicitate cu mafia, a fost „mediatorul în pactul dintre Silvio Berlusconi şi mafia siciliană”. Astfel, reprezentanţii mafiei i-ar fi asigurat protecţie fostului prim-ministru al Italiei pentru sume mari de bani între anii 1974-1992.

Curtea de Apel a citat o întâlnire care a avut loc în mai 1974 la Milan organizată de Dell’Utri cu Silvio Berlusconi şi mai mulţi capi ai mafiei care a fost, practic „debutul pactului care i-a legat pe Berlusconi, Dell’Utri şi Cosa Nostra până în 1992”, potrivit publicaţiei franceze Le Monde.

În virtutea acestui acord, „antreprenorul milanez (n.r.- Silvio Berluscono) a renunţat la ideea de fi protejat de instituţii şi s-a plasat sub umbrela de protecţie a mafiei (…) fără a scăpa de obligaţia de plăti sume mari mafiei”, specifică instituţia judiciară italiană.

În cursul procesului în apel al lui Dell'Utri, în septembrie 2012, Silvio Berlusconi a fost audiat ca martor timp de trei ore, cu privire la posibilitatea ca mafia să-i fi extrocat, prin intermediul lui Dell'Utri, suma de aproximativ 40 de milioane de euro, pentru a-i acorda protecţia ei.

Secretarul Comisiei de Justiţie a Camerei Deputaţilor din Italia, membru al Partidului Poporului şi Libertăţii din care face parte şi Berlusconi, a denunţat imediat aceste documente, catalogându-le drept noi dovezi „ale furiei persecutoare faţă de Silvio Berlusconi într-un sector judiciar politizat”.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite