Bruxelles-ul se foloseşte de Chişinău pentru a ademeni Kievul: moldovenii ar putea călători fără vize în spaţiul comunitar, ucrainenii mai aşteaptă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aproximativ 100.000 de moldoveni au organizat un marş pro-european la începutul lunii, la Chişinău
Aproximativ 100.000 de moldoveni au organizat un marş pro-european la începutul lunii, la Chişinău

Comisia Europeană a anunţat vineri că va analiza imediat după summitul de la Vilnius un proiect de lege pentru ridicarea vizelor pentru moldoveni. Simultan, Executivul comunitar a anunţat că Ucraina nu a făcut suficiente progrese pentru a beneficia de acelaşi tratament. Anunţul a venit la mai puţin de două zile după ce Ucraina a refuzat încă o dată să-i permită fostului premier Iulia Timoşenko să plece în Germania.

Ultimele zile înainte de Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnis, care va avea loc pe 28-29 noiembrie în capitala Lituaniei, s-au transformat deja într-un adevărat război al nervilor. 

Vineri, Comisia Europeană a dat undă verde pentru ridicarea vizelor pentru cetăţenii Republicii Moldova, iar un proiect de lege în acest sens va fi analizat „imediat după summit”, a transmis Bruxelles-ul într-un comunicat. 

La acest summit, Republica Moldova a anunţat că va parafa un acord de asociere şi de liber schimb cu Uniunea, în timp ce Ucraina, aflată într-o etapă mai avansată a negocierilor, este aşteptată să-l semneze. Kievul a subliniat în repetate rânduri că va face acest lucru, însă acţiunile guvernanţilor indică mai degrabă contrariul. 

Parlamentarii din Radă au refuzat să voteze un set de legi care fac parte din proiectul de reformă a Justiţiei, deşi aveau termen de la UE să adopte aceste legi până miercurea trecută. Una dintre aceste legi ar fi permis şi transportarea fostului premier Iulia Timoşenko în Germania pentru a avea acces la tratament medical. 

Eliberarea Iuliei Timoşenko, despre care UE consideră că a fost condamnată pe criterii politice, a devenit o condiţie pentru semnarea acordului de asociere la summitul care va avea loc pe 28-29 noiembrie. 

Trimişii speciali ai UE în Ucraina, Aleksander Kwasniewski, fost preşedinte al Poloniei, şi Pat Cox, fost preşedinte al Parlamentului European, trebuie să prezinte, săptămâna viitoare, raportul final cu privire la încarcerarea Iuliei Timoşenko pe criterii politice.

Oficial, Kievul susţine că-şi va menţine drumul european, însă vulnerabilitatea economică îl determină să lase poarta către est deschisă.

În prezent, economia ucraineană se află în cea de-a treia recesiune din 2008 încoace, înregistrând scăderi de 0,5 şi 0,4% în cel de-al doilea, respectiv cel de-al treilea trimestru al acestui an. Rata şomajului depăşeşte 8,5%. Însă instabilitatea politică, vulnerabilitatea în faţa pieţelor internaţionale şi reducerea cererii din UE sunt principalii factori de risc pentru economia ucraineană.

„Riscurile externe rămân ridicate, pe măsură ce rezervele băncii centrale au scăzut, iar accesul guvernului la pieţele internaţionale de capital este destul de limitat”, atrag atenţia analiştii Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, care au redus recent prognoza de creştere a economiei ucraiene de la 2,5% la 1,5% pentru anul viitor. 

Republica Moldova va parafa, dar calea până la aderare e lungă

Summitul de la Vilnius nu va aduce capitalelor comunitare succesul la care se aşteaptă: Ucraina cel mai probabil nu va semna acordul de asociere şi liber schimb, în timp ce Republica Moldova va parafa acordul, dar până la semnare rămâne cale lungă, a atras atenţia profesorul universitar Dan Dungaciu, în cadrul emisiunii Adevărul Live.

„Manifestaţia de la 3 noiembrie ştiţi ce-a fost? O bucată de hârtie cu care unii, suficient de naivi, au crezut că pot acoperi o privatizare către ruşi. Pentru că Moldova asta va continua să facă: să spună ce vrea să audă Bruxelles-ul, dar să privatizeze aeroportul moldovenilor. Să vorbească despre democraţie, dar să dea banca ruşilor”, a declarat marţi Dungaciu. 

CITEŞTE MAI MULT

Uniunea Europeană este gata să parafeze Acordul de Asociere cu Republica Moldova

VIDEO Preşedintele Băsescu, la Consiliul European: I’m always back!

Băsescu, mesaj către Ponta înainte de Consiliul European: Ar fi fost păcat să trimitem acolo un începător

Premierul şi preşedintele dau nas în nas la Bruxelles

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite