Transnistria acuză Moldova că duce „un război hibrid de lungă durată”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhiva Adevărul
Foto: Arhiva Adevărul

Vitaly Ignatiev a povestit jurnaliştilor francezi despre blocada economică, dosare penale motivate politic, blocarea aprovizionării cu medicamente şi alte bunuri vitale, precum şi alte probleme în relaţiile dintre cele două maluri ale Nistrului.

Moldova duce un război hibrid împotriva Transnistriei încă de la formarea acesteia în 1990. Acest lucru a fost declarat de „ministrul de externe” al republicii nerecunoscute, Vitali Ignatiev într-un interviu cu jurnaliştii francezi veniţi să filmeze un documentar despre situaţia din regiune.

„Ignatiev a afirmat că în toţi aceşti ani, Pridnestrovie (Transnistria, n.ed.) a fost de fapt într-o stare de război hibrid purtat de Moldova împotriva poporului pridnestrovian. Din această cauză, potrivit acestuia, potenţialul economic al republicii este diminuat, drepturile şi libertăţile cetăţenilor ei. sunt grav încălcate”, se spune în mesajul postat joi pe site-ul departamentului. Şeful diplomaţiei transnistrene a vorbit despre blocada economică, dosare penale motivate politic, blocarea aprovizionării cu medicamente şi alte bunuri vitale, precum şi alte probleme în relaţiile dintre cele două maluri ale Nistrului.

„Comunitatea internaţională nu vrea încă să accepte realitatea şi, prin urmare, răsfaţă partea moldovenească, închizând ochii la metodele inacceptabile pe care le foloseşte în relaţiile cu Pridnestrovie”, a explicat Ignatiev. Potrivit acestuia, în prezent, interacţiunea dintre Chişinău şi Tiraspol este practic îngheţată la toate nivelurile. „Procesul de negocieri de astăzi este lipsit de sens, pentru că reprezentanţii Republicii Moldova nu iau nicio decizie, problemele rămân deschise şi se înmulţesc”, a spus el.

În conversaţie, Ignatiev a subliniat rolul cel mai important al operaţiunii de menţinere a păcii sub auspiciile Rusiei în Transnistria, care de trei decenii este un factor cheie pentru stabilitatea regiunii. El a mai asigurat că nu există ameninţări la adresa Ucrainei de la Tiraspol.

Negocierile privind reglementarea transnistreană în formatul „cinci plus doi” (Moldova, Transnistria, OSCE, Rusia, Ucraina şi observatori SUA şi UE) au stagnat în ultimii ani pe fondul instabilităţii politice din Moldova. Mediatorii au cerut părţilor să onoreze angajamentele pe care le-au luat la finalul discuţiilor de la Berlin în 2016 şi Viena în 2017. Atunci Chişinăul şi Tiraspolul au ajuns la o înţelegere în multe probleme ce au generat conflictul şi au început să le rezolve. Asemenea obligaţii precum renunţarea la urmărirea penală reciprocă a funcţionarilor, stabilirea unei legături telefonice directe între cele două maluri ale Nistrului, dezvoltarea unui mecanism de garantare a punerii în aplicare a acordurilor, şi altele rămân neîndeplinite.

După ce a fost aleasă Preşedinte al Moldovei în 2020, Maia Sandu a făcut o serie de declaraţii dure la adresa Tiraspolului şi a anunţat că, spre deosebire de predecesorii ei, nu intenţionează să se întâlnească cu liderul Transnistriei, Vadim Krasnoselsky.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite