„Autorităţile” transnistrene au acuzat conducerea Republicii Moldova că blochează aprovizionarea cu medicamente

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

„Autorităţile” transnistrene au acuzat conducerea Republicii Moldova că blochează aprovizionarea cu medicamente, considerând că aceste acţiuni subminează încrederea şi distrug procesul de negocieri.

„Considerăm inacceptabile, inumane şi nejustificabile acţiunile de blocaj restrictive ale Republicii Moldova, care provoacă prejudicii cetăţenilor pridnestrovieni, inclusiv categoriilor de persoane cel mai puţin protejate, care au nevoie urgentă de a primi medicamentele reţinute de Republica Moldova”, se arată într-un comunicat postat miercuri pe site-ul „Ministerului Afacerilor Externe” al republicii nerecunoscute. Acesta citează faptele blocadei şi notează că Chişinăul acoperă astfel de acţiuni cu un acord de liber schimb cu Uniunea Europeană, deşi aproape jumătate din medicamentele reţinute au fost produse în ţările UE.

„Această incapacitate patologică de a-şi îndeplini obligaţiile asumate, precum şi încercarea de a folosi criza globală şi regională pentru a întări blocada Transnistriei ar trebui să primească o evaluare adecvată a participanţilor internaţionali la procesul de reglementare”, subliniază documentul.

În acest an, autorităţile transnistrene au acuzat în repetate rânduri Chişinăul că creează bariere în calea importului de alimente, combustibil, medicamente, îngrăşăminte şi echipamente industriale. Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, negocierile cu partea moldovenească nu dau rezultate. În această situaţie, ministerul a cerut ajutorul participanţilor în formatul de negociere „cinci plus doi” (Moldova, Transnistria, OSCE, Ucraina, Rusia, şi observatori din SUA şi UE).

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite