Există trei ţări principale din UE care nu doresc să acorde Ucrainei statutul de ţară candidată la aderare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Şapte ţări UE au propus acordarea Ucrainei unui alt format decât statutul de candidată. Decizia Consiliului European privind acordarea Ucrainei a statutului de candidată la aderarea la UE este aşteptată în perioada 23-24 iunie.

Viceprim-ministrul pentru Integrare Europeană a Ucrainei Olga Stefanyshyna a spus că există şapte ţări din UE care au vorbit despre alte formate pentru Ucraina decât statutul de candidată. În special trei dintre ele nu doresc să dea „undă verde” pentru Kiev. Acest lucru a fost anunţat de Stefanishina în timpul unei vizite la Bruxelles, relatează DW .

"În total, aproximativ şapte ţări UE - nu ţările din Est şi Baltice, aşa cum vă puteţi imagina - au propus alte formate, oferind extra-candidatură sau candidatură condiţionată. Au fost multe propuneri diferite. Dar există de fapt trei ţări principale care „astăzi nu vor să dea undă verde Ucrainei”, a spus ea.

Viceprim-ministrul nu a numit aceste ţări, adăugând: „Dacă nu doriţi ca decizia să fie luată pe 24, atunci lăsaţi-mă să le numesc şi vom sta şi vom discuta”.

„Sunt sigură că pe 24 iunie niciunul dintre liderii Uniunii Europene nu va putea spune „nu” Ucrainei”, a spus Stefanishina.

Bloomberg a raportat ulterior  că Ţările de Jos şi Danemarca se opun acordării statutului de stat candidat pentru Ucraina.

Totodată, Comisia Europeană va adopta o recomandare privind acordarea statutului de candidat la aderarea la UE, Ucrainei, pe 17 iunie. Recomandarea CE către Consiliul UE de a lansa negocieri privind admiterea în comunitate este primul pas către aderarea ţării la Uniunea Europeană. În continuare, ţara trebuie să convină cu negociatorii europeni asupra unui set de condiţii pe care trebuie să le îndeplinească. Procesul de negociere poate dura câţiva ani. Finlanda a fost cea mai rapidă care a mers pe această cale - în trei ani, Turcia a început negocierile pentru aderarea la UE în toamna anului 2005, iar până acum perspectiva finalizării lor nu este vizibilă.

În contextul conflictului din Ucraina, CE a luat iniţiativa de a acorda rapid acestei ţări statutul de candidat la aderare. Imediat după aceasta, o procedură similară a fost cerută de Moldova şi Georgia.

Pe 28 februarie, preşedintele Volodimir Zelenski a semnat o cerere de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană. Kievul a completat şi a transmis un chestionar Comisiei Europene, care a fost un pas necesar în acordarea statutului de candidat la UE. Prima parte a chestionarului conţine criterii politice şi economice care vor evalua disponibilitatea Ucrainei de a deveni candidat la aderare. Al doilea se referă la evaluarea conformităţii legislaţiei ucrainene cu legislaţia UE.

Oficialii de la Kiev speră că în iunie statele membre UE vor sprijini decizia privind statutul Ucrainei de candidat.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite