David Cameron: Acordul pentru referendum deschide calea unei ”decizii istorice” în Scoţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul britanic, David Cameron
Premierul britanic, David Cameron

Premierul britanic, David Cameron, se deplasează luni la Edinburgh pentru a încheia un acord legat de organizarea unui referendum în 2014 cu privire la chestiunea pe care el a apreciat-o ca "istorică" a independenţei Scoţiei, transmite AFP.

Cameron, adversar al independenţei, se va întâlni cu premierul naţionalist scoţian, Alex Salmond, care solicită organizarea scrutinului peste doi ani, în toamnă.

"Cele două guverne ale Scoţiei (guvernul naţional de la Londra şi cel regional de la Edinburgh) s-au reunit pentru a pune la punct un referendum ce va fi legal, drept şi determinant", urmează să declare David Cameron în cursul acestei vizite, potrivit declaraţiilor trimise presei în avans de către serviciile sale.

"Aceasta marchează debutul unui capitol important în istoria Scoţiei şi permite demararea unei dezbateri reale. Aceasta deschide calea chestiunii celei mai importante dintre toate: trebuie o Scoţie separată sau un Regat Unit?", va mai afirma liderul conservator.

"Voi pleda cu fermitate în favoarea Regatului Unit", va mai spune prim-ministrul britanic. "Scoţienii trebuie să ia o decizie istorică. Însuşi viitorul Scoţiei depinde de verdictul lor", se mai arată în declaraţia lui Cameron.

După luni de negocieri între cele două părţi, acordul aşteptat luni trebuie să permită parlamentului scoţian să organizeze consultarea populară, scrie Agerpres.

Aceasta va cuprinde o singură întrebare de tipul: sunteţi pentru sau contra independenţei? Este vorba despre o exigenţă a guvernului de la Londra. Alex Salmond, liderul Partidului Naţional Scoţian (SNP), a susţinut o întrebare subsidiară ce propunea o autonomie sporită, conştient că independenţa este departe de a fi împărtăşită unanim în Scoţia.

Ultimul sondaj în legătură cu problema în cauză, dat publicităţii la 8 octombrie, arăta că mai puţin de o treime (28 la sută) dintre cele 5,2 milioane de scoţieni doresc desprinderea de Marea Britanie.

Unită din 1707 cu Anglia, Scoţia se bucură de o autonomie sporită în urma referendumului din 1997. Parlamentul scoţian are competenţe în materie de educaţie, sănătate, mediu şi justiţie. Chestiunile referitoare la politica externă, energie, fiscalitate şi apărare aparţin guvernului britanic.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite