Campanie inedită. Comunitatea gay boicotează votca

Campanie inedită. Comunitatea gay boicotează votca

Paradele gay sunt recunoscute pentru excentricitate

Cele mai cunoscute cluburi şi baruri gay din Londra au decis să boicoteze mărcile ruseşti de votcă, alăturându-se unei campanii globale lansate de activiştii nord-americani, în semn de solidaritate cu comunitatea LGBT din Rusia, anunţă BBC

Organizatorii acestui boicot acuză autorităţile ruseşti de un atac agresiv la adresa minorităţilor sexuale. Ei sunt furioşi din cauza legii semnate de preşedintele Vladimir Putin prin care Rusia interzice promovarea „valorilor netradiţionale“ în faţa copiilor, precum şi paradele gay şi alte evenimente de acest gen. Mai mult, comunitatea internaţională LGBT denunţă hărţuirea activiştilor gay din Rusia.

Mulţi ruşi conservatori îi suspectează pe activiştii pentru drepturile persoanelor gay că încearcă să submineze valoril familiale.

Boicotarea băuturii tradiţionale ruseşti are un scop clar: denigrarea imaginii unui produs care a devenit o marcă naţională, simbolizând Rusia.

Unii activişti sugerează că lucrurile trebuie să meargă mult mai departe şi să fie boicotate Jocurile Olimpice de Iarnă, din 2014, organizate de Rusia în staţiunea Soci, de la Marea Neagră.

„Personal, consider că Rusia nu are dreptul de a găzdui Olimpiada de Iarnă în acest moment“, susţine unul dintre promotorii clubului britanic G-A-Y Group. „Ar trebui să existe un spirit olimpic care sugerează unitatea. Cum putem desfăşura Jocurile Olimpice într-o ţară cu atât de multe prejudecăţi?“, crede britanicul.

Părerea nu este unanim împărtăşită de activiştii gay, întrucât există alte voci care susţin că ar fi mult mai bine ca atleţii din comunitatea LGBT să participe la Soci şi să câştige, pentru a arăta unei lumi întregi că nu le este teamă să arate ceea ce sunt.

Vineri, Comitetul Internaţional Olimpic a anunţat că a primit asigurări de la oficiali ruşi că „noua legislaţie nu îi va afecta pe atleţii de la Olimpiadă şi nici pe spectatorii care vor participa la Soci“.

Boicotul băturii spirtoase a fost lansat de scriitorul şi activistul american, Dan Savage. Acesta a scris pe blogul său că barurile gay din Seattle „ar trebui să renunţe la votca Stoli...pentru a ne arăta solidaritatea cu homosexualii ruşi şi aliaţii lor, pentru a atrage atenţia internaţională asupra persecuţiei la care sunt supuşi bărbaţii gay, lesbienele, bisexualii, transexualii şi prietenii lor heterosexuali, în Rusia fascistă a lui Putin.“

Iniţiativa lui Savage a generat un răspuns pozitiv rapid din SUA şi Canada, precum şi peste Ocean, campania de boicot a mărcilor ruseşti de votcă extinzându-se acum şi în Regatul Unit.

Val Mendeleev, CEO-ul companiei SPI Group, care deţine şi marca de votcă Stolichnaya, a declarat că grupul pe care îl conduce este „o afacere apolitică“. „Totuşi, comunitatea LGBT din SUA şi din întreaga lume reprezintă segmentul nostru fidel de consumatori şi sunt, drept urmare, acţionarii noştri“, a declarat Mendeleev pentru BBC Rusia.

CEO-ul grupului insistă că valorile companiei sale sunt „transparenţa, dreptatea, egalitatea şi diversitatea“. Mai mult, deţinătorii mărcii susţin că votca Stolichnaya nu este un produs rusesc întrucât este produs în Letonia.

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: