UPDATE Calul troian al lui Putin, succes garantat. Rusia forţează autorităţile ucrainene să recunoască estul separatist

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vladimir Putin a recomandat ieri amânarea referendumului organizat de separatişti pentru ruperea Ucrainei, a anunţat că sprijină alegerile prezidenţiale de la 25 - cu anumite condiţii - şi a cerut reîntoarcerea la masa negocierilor. Fără a întârzia, Kievul a anunţat astăzi că este „sătul de război” şi că este dispus să stea la aceeaşi masă cu separatiştii pro-ruşi pentru a discuta despre federalizarea Ucrainei.

UPDATE 15.53 Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a schimbat tonul în criza din Ucraina, lansând apeluri la dialog şi cerând amânarea referendumului proindependenţă, dar acest lucru nu înseamnă renunţarea la obiective, comentează presa rusă, citată de AFP.

"Al Treilea Război Mondial mai are de aşteptat", scrie cotidianul „Moskovski Komsomoleţ“, după ce Vladimir Putin le-a cerut separatiştilor din Doneţk să amâne un referendum şi a sugerat că va recunoaşte scrutinul prezidenţial din Ucraina. Oare este un gest de bunăvoinţă al lui Putin sau este vorba de abandonarea „primăverii ruse“ de către separatiştii ucraineni?, se întreabă cotidianul.

Potrivit cotidianului „Kommersant“, declaraţiile preşedintelui rus "evidenţiază existenţa unor intense negocieri de culise" cu Occidentul. "Afirmaţiile lui Putin sugerează că este pregătit pentru detensionarea situaţiei", adaugă publicaţia rusă.

"Un dialog cu Occidentul va permite Rusiei să demonstreze că doreşte stabilizarea situaţiei din Ucraina şi să obţină federalizarea acestei ţări", consideră cotidianul online Gazeta.ru.

"Moscova şi-a păstrat posibilitatea de a întreprinde orice manevră politică", subliniază Gazeta.ru.


UPDATE 14.20  „Insistăm cu putere asupra faptului că acest referendum nu trebuie să aibă loc" deoarece "ar agrava situaţia" şi "ar putea duce la o nouă escaladare", a declarat Maja Kocijancic, purtătoarea de cuvânt al serviciului diplomatic al UE.


UPDATE 14.10  Referendumul din estul Ucrainei va avea loc duminică, au anunţat joi separatiştii proruşi de la Doneţk şi Slaviansk, în pofida apelului lansat de preşedintele rus, Vladimir Putin, de a-l amâna, relatează AFP.

Referendumul privind independenţa „va avea loc la 11 mai", a declarat pentru AFP Denis Puşilin, liderul separatiştilor republicii autoproclamate Doneţk.

„Referendumul va avea loc la Slaviansk la 11 mai", a declarat şi Stella Horoşeva, purtătoarea de cuvânt a primarului autoproclamat al acestui oraş, bastion al insurgenţilor proruşi înarmaţi.


Kievul a anunţat astăzi, pentru prima dată de la izbucnirea crizei separatiste din estul ţării, că este dispus să negocieze cu liderii sprijiniţi de Rusia.

„Toată lumea este sătulă de război: atât forţele de ordine, cât şi civilii. Prin urmare, dacă este posibil să soluţionăm acest conflict prin dialog, autorităţile ucrainene sunt pregătite să facă asta”, a declarat în urmă cu câteva minute Viktoria Siumar, secretar-adjunct al Consiliului pentru Securitate Naţională al Ucrainei, citată de agenţia de ştiri UNIAN. 

Anunţul vine la mai puţin de 24 de ore de când preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că sprijină alegerile prezidenţiale şi parlamentare de la 25 mai din Ucraina - despre care până acum susţinea că sunt ilegitime - şi că recomandă separatiştilor din est să amâne referendumul pentru independenţă de Kiev fixat la 11 mai. 

La rândul lor, declaraţiile lui Putin au venit doar după ce Germania a transmis semnale prin care a arătat că sprijină negocieri directe între separatişti şi Kiev. 

„Salut tonul constructiv pe care l-a afişat preşedintele Putin după întâlnirea cu preşedintele OSCE Didier Burkhalter”, a subliniat ministrul german al Externelor, Frank-Walter Steinmeier, citat într-un comunicat, îndemnând la punerea în aplicare „imediată a ceea ce s-a discutat la Moscova”.

Prin schimbarea de poziţie, Moscova a reuşit să-i facă pe guvernanţii de la Kiev să accepte discuţiile despre federalizare, un scenariu respins până acum cu fermitate. De asemenea, mai mulţi lideri UE au refuzat să ia în calcul federalizarea, susţinând un stat ucrainean unitar. 

Kremlinul a folosit aceeaşi strategie care a avut succes şi în Republica Moldova, unde autorităţile legitime de la Chişinău au fost nevoite să accepte negocieri cu separatiştii de la Tiraspol, într-un conflict care rămâne îngheţat de mai bine de 22 de ani. 

[<a href="//storify.com/Alinavasile123/ucraina" target="_blank">View the story "Ucraina " on Storify</a>]

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite