Boris Johnson, după vizita în Ucraina: Zelenski nu trebuie presat să accepte o „pace proastă”

Boris Johnson, după vizita în Ucraina: Zelenski nu trebuie presat să accepte o „pace proastă”

Boris Johnson (stânga) şi Volodimir Zelenski la Kiev FOTO Profimedia

Boris Johnson şi-a reafirmat sprijinul Londrei faţă de Kiev şi a avertizat asupra riscului „oboselii Ucrainei” pe măsură ce agresiunea armată a Rusiei în cea de-a cincea lună, scrie „The Guardian”.

Ştiri pe aceeaşi temă

Prim-ministrul britanic a spus că este important să se demonstreze că Marea Britanie este implicată „pe termen lung” şi va continua să ofere „rezilienţă strategică”. 
 
Johnson a făcut o călătorie neanunţată în Ucraina, a treia de la începutul invaziei. El s-a întâlnit, vineri, la Kiev cu preşedintele Volodimir Zelenski. 
 
Boris Johnson a vizitat alături de preşedintele ucrainean Mănăstirea Sf. Mihail cu cupola de aur. Aici, conducătorii celor două state au aprins lumânări lângă catapeteasmă.
 
Johnson a întrebat despre istoria mănăstirii şi decorarea interioară a acesteia. A primit cadou icoana Maicii Domnului din Pochaiv.
 
Volodimir Zelenski şi Boris Johnson au depus, de asemenea, flori la Zidul de Comemorare al Defuncţilor pentru Ucraina. Au onorat memoria eroilor căzuţi printr-un moment de reculegere.
 
Preşedintele Ucrainei şi prim-ministrul Regatului Unit au vizitat o expoziţie de echipamente militare distruse ale ocupanţilor ruşi.
 
Adresându-se reporterilor la sosirea sa la RAF Brize Norton după călătoria sa la Kiev, el a spus: „Când se instalează oboseala în Ucraina, este foarte important să le arătăm că suntem alături de ei pe termen lung şi le oferim rezistenţa strategică de care au nevoie”.
 
„Ruşii înaintează centimetru cu centimetru şi este vital pentru noi să arătăm ceea ce ştim că este adevărat, şi anume că Ucraina poate câştiga şi va câştiga”. 
 
În timpul vizitei, el a anunţat că Marea Britanie va supraveghea un program de antrenament de trei săptămâni pentru soldaţii ucraineni.
 
O sursă a declarat pentru „The Guardian” că întâlnirea cu Zelenski a fost programată în „grila guvernamentală” cu cel puţin o săptămână înainte.
 
Discutând despre perspectiva unei victorii a Rusiei, Johnson a subliniat că Zelenski nu ar trebui să fie presat să accepte o „pace proastă”.
 
El a spus: „Ar fi o catastrofă dacă Putin ar câştiga. Nu i-ar plăcea nimic mai mult decât să spună: să îngheţăm acest conflict, să avem o încetare a focului aşa cum am avut-o în 2014. Pentru el, aceasta ar fi o victorie extraordinară. Ar fi o situaţie în care Putin ar putea să-şi consolideze câştigurile şi apoi să lanseze un alt atac”. 
 
„Trebuie să lămurim clar că îi sprijinim pe ucraineni în ambiţiile lor de a-i expulza pe ruşi, de a expulza armatele lui Putin, din tot ceea ce a obţinut el din 24 februarie şi de a ne asigura că ucrainenii nu sunt încurajaţi să accepte o pace proastă, ceva care nu va rezista”. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările