UPDATE Întâlnirea între patru ochi Trump-Putin de la Helsinki a durat peste două ore. Primele declaraţii VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Putin (dreapta) şi Donald Trump dând mâna în Sala Gotică a Palatului Prezidenţial din Helsinki FOTO EPA-EFE
Vladimir Putin (dreapta) şi Donald Trump dând mâna în Sala Gotică a Palatului Prezidenţial din Helsinki FOTO EPA-EFE

Întâlnirea dintre preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său american Donald Trump a început, astăzi, la Helsinki, printr-un „tête-à-tête“ în Sala Gotică a Palatului Prezidenţial.

GALERIE FOTO

UPDATE 19. 38 Grup comun pentru afaceri

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că a convenit cu preşedintele SUA, Donald Trump, asupra înfiinţării unui grup comun care va include "capitanii" mediului de afaceri rus şi american.

"Am convenit cu preşedintele Trump asupra înfiinţării unui grup la cel mai înalt nivel, care va include capitanii mediului de afaceri rus şi american. Antrenprenorii ştiu mai bine cum poate fi construită o relaţie de cooperare reciproc avantajoasă. Îi vom lăsa să gândească ce am putea face pentru a veni cu un set de propuneri în acest sens", a spus Putin la conferinţa de presă de după negocierile cu Trump la Helsinki.

UPDATE 19.09 În privinţa Crimeei, Putin a recunoscut că cele două părţi au poziţii divergente, dar, din punctul său de vedere, „problema este închisă“.

Rusia a anexat Peninsula Crimeea în martie 2014, pe fondul unor proteste şi schimbări de regim în statul vecin.

În ceea ce priveşte Siria, liderul de la Kremlin a răspuns lăudând felul în care Rusia a găzduit Campionatul Mondial de Fotbal şi înmânându-i omologului său american mingea oficială a acestui turneu. El a subliniat apoi că mingea se află acum în terenul SUA.

Izbucnit în martie 2011, războiul din Siria s-a soldat până acum cu peste 300 de morţi şi milioane de persoane strămutate.

Armata rusă intervine în Siria din partea forţelor lui Bashar al-Assad, liderul regimului de la Damasc.

Putin a recunoscut că şi-a dorit ca Trump să câştige alegerile din Statele Unite, pentru că republicanul a vorbit despre normalizarea relaţiilor ruso-americane.

La rândul său, Trump a respins orice colaborare cu Moscova în câştigarea alegerilor.

Mai mult, el a ţinut să-i adreseze un compliment preşedintelui rus.

„L-am numit un concurent, un bun concurent. Cred că cuvântul concurent este un compliment“, a declarat Trump.

UPDATE 18.34  Vladimir Putin a anunţat că a prezentat lui Donald Trump propuneri privind neproliferarea armelor de distrugere în masă. Liderul de la Kremlin a anunţat că a discutat cu Trump despre dezvoltarea scutului antirachetă american, despre situaţia din Ucraina şi despre cooperarea economică. Potrivit acestuia, preşedintele Trump a acordat o mare atenţie modalităţilor de garantare a securităţii Israelului.

Potrivit ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, negocierile dintre Trump şi Putin au fost „mai bune decât super-bune, au fost excelente“.

Putin a mai spus că discuţiile au avut loc într-o atmosferă constructivă şi sinceră, au fost foarte fructuoase şi au arătat dorinţa ambelor ţări de a îmbunătăţi relaţiile. Potrivit preşedintelui rus, dificultăţile relaţiilor dintre Rusia şi Statele Unite nu au motive obiective. Războiul Rece s-a terminat, situaţia din lume s-a schimbat, potrivit lui Putin.

UPDATE 18.23 „Am discutat subiecte critice pentru ambele ţări“, şi-a început discursul Donald Trump, felicitându-l apoi pe preşedintele rus pentru organizarea Campionatului Mondial de Fotbal.

Potrivit preşedintelui american, dialogul său cu Putin a fost „direct, deschis şi deosebit de productiv“.

„Chiar şi în timpul Războiului Rece, SUA şi Rusia au reuşit să menţină un dialog puternic. Dar relaţiile dintre noi nu au fost niciodată mai proaste ca acum. Însă acest lucru s-a schimbat acum patru ore“, a spus liderul de la Casa Albă.

UPDATE 18.20 Conferinţa de presă a început cu discursul lui Vladimir Putin. Preşedintele rus şi-a început discursul cu aprecierea că întrevederile cu Trump şi delegaţia americană s-au desfăşurat într-o ambianţă constructivă şi sinceră şi au fost foarte fructuoase.

Potrivit preşedintelui rus, relaţiile proaste din prezent dintre Statele Unite şi Rusia nu au raţiuni obiective. Războiul Rece este depăşit, este de părere Putin.

Vladimir Putin a anunţat că i-a transmis lui Donlad Trump o listă cu propuneri privind neproliferarea armelor de distrugere în masă.

„Statul rus nu s-a implicat niciodată în procesele electorale şi în afacerile interne ale Statelor Unite“, a ţinut să sublinieze Putin.

Putin a făcut apel la mai multă cooperare în Siria, a lăudat „angajamentul“ lui Trump în soluţionarea dosarului nord-coreean şi s-a exprimat împotriva retragerii Statelor Unite din acordul nuclear iranian.

UPDATE 18.11 Un incident a avut loc înainte de conferinţa de presă Putin-Trump. Un bărbat a fost scos din sala de conferinţă în timp ce se pregătea să difuzeze o notă. „Tratatul de interzicere a armelor nucleare“, a strigat bărbatul înainte de a fi evacuat de forţele de ordine, transmite corespondentul BBC.

UPDATE 17.48 Guvernul rus s-a declarat de acord cu Trump în aprecierea făcută de acesta din urmă relaţiilor ruso-americane.

„Suntem de acord“, a răspuns, pe Twitter, Ministerul rus de Externe, unui tweet în care Trump a criticat „prostia şi stupiditatea“ Statelor Unite în relaţiile cu Rusia.

„Relaţia noastră cu Rusia nu a fost NICIODATĂ mai proastă, din cauza mulţilor ani de prostie şi stupiditate din partea Statelor Unite, iar acum a Vânătorii de Vrăjitoare False!“, a scris Trump pe Twitter.

Donald Trump a promis să ridice problema amestecului Rusiei în alegerile din Statele Unite în întâlnirea cu Putin, însă a evitat să răspundă la o întrebare în acest sens în timpul prezentării agendei.

Cei doi preşedinţi urmează să suţină o conferinţă de presă după o masă de lucru împreună cu consilierii lor.

UPDATE 17.28 Preşedinţii Rusia şi SUA, Vladimir Putin şi Donald Trump, s-au întâlnit la Helsinki în cea mai fierbinte zi, termometrele afişând 30 de grade Celsius, scrie Sputnik.

Potrivit Institutului Meteorologic Finlandez, creşterea temperaturii până la o medie de 30 de grade se întâmplă o dată la zece ani. De regulă, temperatura medie în Helsinki, în toiul verii, nu depăşeşte o medie de 20 de grade Celsius.

UPDATE 17.15 Referindu-se la discuţia privată cu Putin, liderul de la Casa Albă a catalogat-o - în timp ce era aşezat la masă la dineul de lucru - drept „un început bun, un început foarte bun pentru toată lumea“.

UPDATE 16. 33  Întrevederea între patru ochi dintre Putin şi Trump s-a încheiat de puţin timp şi a durat mai mult de două ore. Iniţial se anunţase că discuţiile vor dura o oră şi jumătate. Partea rusă făcuse totuşi precizarea că cei doi preşedinţi, în cazul în care vor găsi necesar, ar putea să se întreţină mai multă vreme. La mijlocul întâlnirii, prima-doamnă Melania Trump ar fi fost trimisă să ajute la încheierea discuţiilor. Însă Trump şi Putin au continuat să discute încă o oră.

Întâlnirea celor doi lideri a început în Palatul Prezidenţial din Helsinki la ora 14 şi 9 minute. 

Intrevederea Putin Trump in format extins FOTO EPA-EFE

Putin şi Trump, faţă în faţă în timpul dineului de lucru FOTO EPA-EFE

UPDATE 16.00 Summitul Putin-Trump la Helsinki este primul eveniment din afara graniţelor Rusiei în care liderul de la Kremlin foloseşte noua maşină prezidenţială clasa VIP de producţie internă, Kortej, prezentată publicului cu două luni în urmă, cu ocazia ceremonei de investitură pentru cel de-al patrulea mandat de preşedinte. 

Serviciul de transport al Kremlinului a declarat că acum este dotat cu un număr suficient de exemplare ale limuzinei prezidenţiale, de asemenea de berline şi minivan-uri de aceeaşi marcă, ca să asigure logistica oricărui eveniment cu participarea şefului statului, atât în ţară cât şi peste hotare.

UPDATE 14.36 Această întâlnire este atent observată de pe ambele maluri ale Atlanticului, la doar câteva zile după ce Departamentul american al Justiţiei a inclupat 12 ofiţeri din serviciile militare ruse de informaţii din cauza rolului pe care l-au jucat în piratarea unor entităţi din cadrul Partidului Democrat în timpul campaniei prezidenţiale din 2016.

Trump spune că speră la relaţii mai bune cu liderul rus.

Însă atât democraţii, cât şi republicanii sunt sceptici la Washington din cauză că dorinţa sa de a avea relaţii mai bune ar putea să deplaseze atenţia de la anexarea Crimeei şi alte acţiuni destabilizatoare ale Rusiei, notează The Associated Press, potrivit news.ro.

O întâlnire paralelă are loc între secretarul de Stat Mike Pompeo şi ministrul rus de Externe Serghei Lavrov.

UPDATE 14.32 „Lumea vrea să ne vadă înţelegându-ne“, i-a spus Donald Trump lui Vladimir Putin la începutul summitului.>

Statele Unite şi Rusia au „mari oportunităţi“, a adăugat Trump, exprimându-se pentru o „relaţie extraordinară“ cu Putin.

„Să te înţelegi cu Rusia este un lucru bun“, a apreciat el.

În opinia sa, această întâlnire ar putea duce la dezamorsarea tensiunilor dintre cele „două mari naţiuni nucleare“.

El a anunţat că va discuta despre China, înarmare şi comerţ.

La rândul său, Putin s-a declarat bucuros să discute cu Trump despre relaţiile bilaterale şi problemele lumii pe „tărâmul ospitalier al Finlandei“.

"Continuăm să menţinem contactele. Am vorbit la telefon, am discutat de câteva ori în cadrul unor evenimente internaţionale. Desigur, acum a venit timpul să discutăm aprofundat despre relaţiile noastre bilaterale şi despre alte probleme acute din lume. Sunt suficient de multe pentru o atenţie mai mare", a declarat Putin.

Preşedintele rus a avut o atitudine serioasă, însă a zâmbit când jurnaliştii l-au întrebat pe Trump ce părere are despre amestecul Moscovei în ultimul scrutin prezidenţial din Statele Unite. Liderul de la Casa Albă a refuzat să răspundă la această întrebare.

UPDATE 14.11 Întrevederea Trump-Putin a început în jurul orei locale 14.11, cu o întârziere de peste 40 de minute.

Numeroase mitinguri de protest şi manifestaţii au loc în timpul acestei întâlniri.

Susţinători ai dreptului la avort poartă pântece artificiale şi măşti cu Trump.

Protestatari antifascişti poartă pancarte cu insulte usturătoare.

Participă, de asemenea, la alte demonstraţii susţinători ai liberului-schimb, ucraineni care demonstrează împotriva războiului şi susţinători ai drepturilor minorităţilor sexuale.

Alte demonstraţii aveau loc la monumente din Helsinki, departe de locul întâlnirii, însă în locuri foarte vizibile, în faţa trecătorilor şi turiştilor, în centrul oraşului, relatează The Associated Press, potrivit news.ro.

Manifestanti anti-Putin la Helsinki FOTO EPA-EFE

Manifestanţi anti-Putin la Helsinki FOTO EPA-EFE

- Ştirea iniţială -

Preşedintele rus Vladimir Putin a sosit la Palatul Prezidenţial în jurul orei locale 13.36, în timp ce preşedintele american Donald Trump a ajuns nouă minute mai târziu.

„Nu ştim exact cât vor dura discuţiile celor doi preşedinţi, din partea noastră nu există niciun fel de restricţii”, a spus Iurii Uşakov, consilierul pentru Afaceri Internaţionale al Kremlinului.

Consilierul prezidenţial a mai anunţat că „întrevederea celor doi preşedinţi va debuta în formatul tête-à-tête“, fiind asistaţi doar de cei doi interpreţi, şi va continua cu „un dineu de lucru“ în sala Oglinzilor. „Apoi cei doi preşedinţi vor susţine o conferinţă comună de presă”, a precizat Uşakov.

Preşedintele rus a ajuns la Helsinki cu în jurul orei 13.00, când era programtă întâlnirea între patru ochi cu omologul său american, dar este de notorietate faptul că liderul de la Kremlin nu este punctual. 

Locul unde se desfăşoară summit-ul Trump-Putin, capitala finlandeză, este simbolul unui moment crucial al războiului rece, cel al semnării Acordurilor de la Helsinki, la 1 august 1975, parafate de Gerald Ford şi Leonid Brejnev la încheierea Conferinţei privind cooperarea şi securitatea în Europa care a reunit 35 de ţări.

„Pe atunci ca şi azi, Kremlinul voia în acelaşi timp să-şi confirme zona de influenţă şi să-i divizeze pe occidentali”, scrie Le Monde, menţionând că „atunci, Moscova a înregistrat un eşec”. Dar, punctează Le Monde, în 1975 „occidentalii au ştiut să facă bloc comun”, pe când astăzi „Vladimir Putin mizează pe diviziunile dintre Europa şi Statele Unite”.

Şi pentru că „omul forte de la Kremlin nu este superstiţios”, el vrea „să transforme întâlnirea de la Helsinki într-un moment al revanşei”, conchide cotidianul parizian. O revanşă pe care ar putea să devină realitate, după cum apreciază New York Times, întrucât „prin simplul fapt că se întâlneşte cu Trump, Putin câştigă”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite