China susţine că ar fi capturat un soft de spionaj american folosit pentru controlul de la distanţă al echipamentelor de internet la nivel global

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO SHUTTERSTOCK
FOTO SHUTTERSTOCK

China ar fi capturat un soft de spionaj de tip „cal troian” aparţinând Agenţiei americane de Securitate Naţională, a relatat luni tabloidul chinez „Global Times”.

„Global Times” a citat un raport obţinut de la Centrul de Răspuns Naţional de Urgenţă la viruşi informatici potrivit căruia s-a descoperit că programul- spion ar fi „controlat echipamentele de internet la nivel global şi ar fi sustras volume mari de informaţii ale utilizatorilor”.

Acelaşi raport susţine că softul de spionaj este „folosit în principal pentru a sustrage fişiere, accesa sisteme, redirecţiona reţelele de comunicaţii şi vizualiza informaţii de pe dispozitivul-ţintă”.

„Global Times„ citează experţi în materie de securitate cibernetică potrivit cărora, odată ce acest program de tip „cal Troian”, este instalat pe computerul unei victime, va opera ca o „iscoadă” aşteptând „codul” şi apoi deschizând „uşile seifului” pentru hackeri.

Acesta este capabil şi să  folosească computerul victimei ca un pod pe baza căruia hackerii să pătrundă mai adânc în reţeaua de computere şi să obţină informaţii despre compania la care lucrează ţinta.

Nu a apărut nicio confirmare din partea oficialilor americani relativ la presupusa piratare a programului-spion.

Softul numit Cal Troian sau „NOPEN” ar fi un program de control de la distanţă pentru sistemele de computere Unix/Linux.

Portalul chinez a menţionat documente ale Agenţiei americane pentru Securitate Naţională, scurse în presă de grupul de hackeri „Shadow Brokers”, drept sprijin pentru afirmaţia că acest Cal Troian ar fi una din cele mai puternice unelte de spionaj a unităţii de colectare de informaţii „Computer Network Operations” din cadrul Agenţiei de Securitate Naţionale (SUA).

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite