China respinge concluziile unui studiu care a arătat că epidemia de coronavirus ar fi izbucnit în vara anului 2019

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Se pare că spitalele din Wuhan au înregistrat un trafic mărit încă de la începutul toamnei trecute, deşi China nu a informat OMS despre noul virus decât la începutul acestui an. FOTO Shutterstock
Se pare că spitalele din Wuhan au înregistrat un trafic mărit încă de la începutul toamnei trecute, deşi China nu a informat OMS despre noul virus decât la începutul acestui an. FOTO Shutterstock

China a respins vehement concluziile unui studiu efectuat de universităţile Harvard şi Boston care sugerează că noul coronavirus a început să se răspândească în oraşul chinez Wuhan în vara anului 2019, informează cotidianul Financial Times.

Folosind tehnici similare celor utilizate de agenţiile de informaţii, echipa de cercetare din spatele studiului a analizat imagini din sateliţii comerciali şi „a observat o creştere puternică a traficului în preajma celor cinci spitale mari din Wuhan începând cu sfârşitul verii şi începutul toamnei anului 2019”, potrivit Dr. John Brownstein, profesorul medical de la Harvard care a condus cercetarea.

Brownstein a declarat că această creştere a traficului a coincis şi cu o căutare mai intensă pe internet pentru „anumite simptome care vor fi ulterior determinate ca fiind strâns asociate cu noul coronavirus”, precum „tuse ” şi „diaree”.

Deşi Brownstein a recunoscut că dovezile sunt circumstanţiale, el a spus că studiul constituie un punct important de date noi în misterul originilor COVID-19.

„Ceva se întâmpla în octombrie”, a spus Brownstein. „În mod clar, a existat un anumit nivel de agitaţie socială cu mult înainte de ceea ce a fost identificat anterior ca începutul noului coronavirus.”

Paul Digard, expert în virusologie la Universitatea din Edinburgh, a spus că utilizarea datelor motoarelor de căutare şi a imaginilor prin satelit ale traficului din spital pentru a detecta focare de boli „este o idee interesantă cu o anumită validitate.” El a mai susţinut că datele sunt corelative şi - după cum au remarcat oamenii de ştiinţă de la Harvard - nu pot identifica cauza.

Digard a avertizat că, concentrându-se doar pe spitalele din Wuhan, cunoscut deja ca fiind epicentrul epidemiei, „studiul forţează corelaţia”. 

”Ar fi fost interesant - şi probabil mult mai convingător - să fi văzut analize de control ale altor oraşe chineze, din afara regiunii Hubei”, a spus el.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului Chinez de Externe, Hua Chunying, a declarat marţi: „Cred că este ridicol, incredibil de ridicol, să vină cu această concluzie bazată pe observaţii superficiale precum volumul traficului".

Deşi oficialii chinezi nu ar fi înştiinţat în mod oficial Organizaţia Mondială a Sănătăţii până la 31 decembrie că un nou agent patogen respirator circulă prin Wuhan, agenţiile de informaţii americane au depistat o problemă încă de la sfârşitul lunii noiembrie şi au notificat Pentagonul.

Originea unui virus nou este greu de identificat, dar e foarte important pentru oamenii de ştiinţă să înţeleagă şi să descopere secretele agentului patogen cunoscut oficial ca SARS-CoV2. Sarcina cercetătorilor este mult mai complicată deoarece se izbesc de refuzul guvernului chinez de a coopera pe deplin cu autorităţile de sănătate occidentale şi internaţionale.

”Ar fi fost interesant - şi probabil mult mai convingător - să fi văzut analize de control ale altor oraşe chineze, din afara regiunii Hubei”, a spus el.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite