„Misiunea Pluto“, un program dedicat „întâlnirii“ dintre New Horizons şi Pluto, la National Geographic

„Misiunea Pluto“, un program dedicat „întâlnirii“ dintre New Horizons şi Pluto, la National Geographic

Întreaga lume aşteaptă cu nerăbdare ca sonda spaţială New Horizons să efectueze apropierea de Pluto FOTO Arhivă

National Geographic Channel va transmite documentarul „Misiunea Pluto“ marţi, de la ora 21:00, în ziua în care sonda americană New Horizons va trece la cea mai mică distanţă de misterioasa planetă pitică Pluto, această „întâlnire“ fiind considerată principalul eveniment spaţial al anului 2015.

National Geographic Channel se alătură cercetătorilor de la Laboratorul de Fizică Aplicată al Universităţii „Johns Hopkins“, care, în colaborare cu NASA, au lucrat la misiunea istorică de a ajunge la marginea sistemului nostru solar în încercarea de a surprinde primele imagini şi date clare despre Pluto, planeta pitică atât de misterioasă încât nici măcar lentilele extrem de puternice ale telescopului Hubble nu au reuşit să-i descifreze aspectul, specifică postul de televiziune într-un comunicat.

Pluto ar putea deţine cheia către dezlegarea unor noi mistere ale galaxiei noastre, iar întreaga lume aşteaptă cu nerăbdare ca ultramoderna sondă spaţială New Horizons să efectueze apropierea planificată pentru ziua de marţi.

Difuzat în premieră pe 14 iulie, de la ora 21:00, documentarul „Misiunea Pluto“ oferă o analiză detaliată a ambiţiosului proiect, de la început până la la ultimele ore dintr-o călătorie ce a durat mai bine de nouă ani, a costat 700 de milioane de dolari şi s-a desfăşurat pe o distanţă de peste patru miliarde de kilometri.

Documentarul este prezentat de Jason Silva, cunoscut publicului din populara serie „Îţi joacă mintea?“, difuzată de National Geographic Channel.

„Ne aflăm foarte aproape de realizarea unor descoperiri profunde despre ultima piesă din sistemul nostru solar“, spune Jason Silva.

În 2006, New Horizons a fost lansată din Cape Canaveral, Florida, şi a început călătoria sa de peste patru miliarde de kilometri în spaţiu. Deplasându-se mai rapid decât orice alt obiect construit de om şi lansat în spaţiu anterior şi propulsată fără gravitaţia Pământului, New Horizons a trecut în viteză pe lângă Marte, apoi pe lângă uriaşii gazoşi ca Jupiter şi a continuat voiajul său către destinaţia finală, un obiect ce nu depăşeşte Alaska în dimensiuni, având doar 2.250 de kilometri în diametru, şi care este Pluto, după cum precizează National Geographic Channel.

Marţi, atunci când sonda va ajunge la destinaţie, va trece prin dreptul planetei pitice cu aproape 14 kilometri pe secundă, fără nicio posibilitate de oprire. Etapa de optimă trecere prin dreptul lui Pluto durează mai puţin de două ore, ceea ce înseamnă un timp foarte scurt pentru ca sonda să poată fotografia corpul ceresc, să-i cartografieze suprafaţa, să-i analizeze atmosfera şi să examineze geologia suprafeţei acestuia. La viteza cu care se deplasează New Horizons, cea mai mică eroare de calcul ar putea avea consecinţe catastrofale pe măsură ce sonda efectuează apropierea finală. Dar echipa de cercetători este încrezătoare, precizează National Geographic Channel.

Conducătorul misiunii, Alan Stern, un veteran al NASA, care a participat deja în 24 de misiuni anterioare, a comentat în cadrul interviului din documentar: „Majoritatea celor care fac parte din echipă a dedicat o parte foarte importantă a carierelor lor acestei misiuni. Când dedici atât de mult timp şi efort unui proiect, eşti foarte entuziasmat în momentul în care ajungi atât de aproape de Pluto“.

Jason Silva va fi cel care va ajuta telespectatorii să înţeleagă toate informaţiile trimise de New Horizons către Terra, explicând ştiinţa din spatele misiunii şi originile fascinaţiei umane pentru Pluto. Când a fost descoperit Pluto? De ce Walt Disney a fost inspirat de Pluto şi a botezat astfel unul dintre personajele sale de desene animate cele mai îndrăgite? De ce a decis Uniunea Astronomică Internaţională să nege statutul de planetă al lui Pluto şi de ce au fost oamenii atât de supăraţi din această cauză?

Pe de altă parte, potrivit National Geographic Channel, deşi finalul şi succesul misiunii sondei New Horizons sunt încă încerte, documentarul omagiază planeta Pluto şi unul dintre proiectele cele mai ambiţioase, mai îndrăzneţe şi mai periculoase întreprinse până acum de NASA.

„Misiunea Pluto“ este produs de Bigger Bang Communications pentru National Geographic Channel. Iain Riddick este producătorul executiv pentru Bigger Bang Communications. Pentru National Geographic Channels International, vicepreşedinte executiv şi director al diviziei de conţinut internaţional este Hamish Mykura.

O companie deţinută de National Geographic Ventures şi FOX Entertainment Group, National Geographic Channels International (NGCI) se alătură Societăţii National Geographic în angajamentul acesteia de a explora, conserva şi educa prin intermediul celor şase televiziuni ale sale: National Geographic Channel, National Geographic Channel HD, Nat Geo Wild, Nat Geo Wild HD, Nat Geo People şi Nat Geo Mundo.

La nivel global, National Geographic Channel (inclusiv NGC US, care este un parteneriat al NGV şi Fox Cable Networks Group) este disponibil în peste 479 de milioane de case, în 171 de ţări şi în 45 de limbi.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: