Horia Vîrlan, la Adevărul Live: „Înjurăturile în bucătărie sunt apanajul celor mai puţin educaţi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Horia Vîrlan a revenit la Prima TV, la emisiunea care l-a consacrat, „Cireaşa de pe tort“. Cât de tare i-a lipsit acest format, dacă şi-a îmbogăţit „arsenalul“ de critici sau dacă e dispus să fie mai îngăduitor în noul sezon al show-ului, aţi putut afla chiar de la Horia Vîrlan.

După ce la începutul anului celebrul bucătar a părăsit postul Prima TV pentru a face parte din juriul show-ului pentru copii „Junior Chef“, de la Antena 1, Horia Vîrlan a revenit la emisiunea care l-a consacrat, odată cu difuzarea celui de al 13-lea sezon.

Decizia bucătarului a venit ca urmare a mişcărilor masive de trupe de pe piaţa media din ultimele luni, în urma cărora cei trei chefi de la Pro TV, Florin Dumitrescu, Sorin Bontea şi Cătălin Scărlătescu, s-au mutat la Antena 1, unde realizează show-ul „Hell”s Kitchen – Iadul bucătarilor“.

Cele mai importante declaraţii:

Adevărul“: Cum a fost revenirea la Prima TV?

Horia Vîrlan: Am revenit şi îmi pare bine că am căzut de acord cu conducerea Prima TV. Mă simt bine în faţa laptopului decât dacă aş fi împreună cu cei pe care îi comentez. Eu spun doar ce văd şi transmit celor de acasă ce e bine şi ce e rău în a găti. În primi doi ani de zile de „Cireaşa de pe tort“ am descoperit că oamenilor le place că transmit informaţii. Aşa au început să mă îndrăgească şi să îmi spună asta. Soţia mea nu are aceeaşi impresie despre mine (râde).

Într-o bucătărie profesionistă de top se întâmplă exact aşa cum vedem la TV: ţipete şi înjurături?

Eu tot habar nu am despre televiziune, dar când Prima TV a hotărât să mă aducă mi s-a zis să fie exact aşa cum sunt. Ce gândesc, aia spun. În bucătărie sunt ironic, câteodată mai ţip, dar cam aşa e felul meu de a conduce o echipă. Nu pot spune că aşa se face treaba, cu ţipete, dar mediul din bucătărie nu este unul elevat, sunt oameni acolo cu mai puţină pregătire profesională. Lor le e mai uşor să ştie de frică, decât să le fie explicat frumos. Românii nu mai suportă violenţa verbală. Mulţi dintre colegii de vârsta mea au înlocuit mâna de fier cu un limbaj plăcut. Dar în momentul servirii mesei, acolo trebuie strigat. Înjurăturile în bucătărie sunt apanajul celor mai puţin educaţi.

image

Horia Vîrlan FOTO Marian Iliescu

Românii nu mai suportă violenţa verbală. Înjurăturile sunt apanajul celor mai puţin educaţi Horia Vârlan, bucătar profesionist

Ce e diferit în noul sezon? Sunteţi tot pus pe critici?

Eu spun ceea ce gândesc. Eu şi emisiunea am dezvoltat o «relaţie», m-am ataşat de emisiune. Când nu eram în acest «concubinaj» nu mă simţeam fericit, îmi doream să mă întorc, aveam o relaţie frumoasă, nu trebuia stricată. Nu mă pricep la televiziune, nu ştiu dacă mă potrivesc în acest show sau în alt tip. În show-ul culinar cu copii a fost dificil. Copiii au fost candizi, ei pot să dăruiască dragoste imediat. Observam că atunci când intrau pe platou se ataşau de noi, făceau tot ce puteau ca să le iasă mâncarea cât mai bine, să ne impresioneze. Eliminările erau partea mai grea, sună urât pentru un copil care crede că e bun. Mi-a plăcut show-ul, dar şi copiii. Mulţi adulţi nu se ridică la nivelul copiilor acelora.

Vedetele care revin în emisiune au învăţat din greşelile din trecut?

Unele vedete au învăţat din greşeli, altele nu. Unele au fost marcate de experienţele anterioare. Au fost şi mulţi oameni care m-au impresionat, cum ar fi Adrian Păduraru, nu a gătit, dar şi-a primit oaspeţii foarte bine, Adrian Daminescu, Rita Mureşan, Andreea Ibaka. Uneori aş vrea să intervin atunci când concurenţii greşesc. Niciunul nu stăpâneşte meseria, dar când văd că sunt dezinteresaţi sau taie varza cu feliatorul, Doamne, Dumnezeule! Atunci când gătesc bucătarii nu jurizez, comentez doar ceea ce fac. N-am să vorbesc despre greşelile pe care le fac. Nu o voi face, nu e colegial. Despre cei pe care îi „critic“, eu spun ceea ce ei nu vor să spună. Telespectatorii vor să audă mai puţini termeni culinari, vor să înţeleagă pe limba lor.

Bucătăria este bazată pe chimia alimentara care trebuie pusă în practică corect. Bolile sunt datorate lipsei de respect a celor care lucrează în bucătărie Horia Vîrlan, bucătar profesionist

Oamenii care câştigă un show culinar pot intra în bucătărie, pot deveni chefi?

Noi, oamenii, avem nevoie de hrană pentru a ne desfăşura activitatea. Acum s-a dezvoltat meseria de bucătar pentru care se face o şcoală. La noi mai puţin, în afară se fac trei-patru ani. Dacă omul face un sos cu o reţetă luată după internet nu e neapărat bucătar. Bucătăria este bazată pe chimia alimentară care trebuie pusă în practică corect. Bolile sunt cauzate de lipsa de respect a celor care lucrează în bucătărie. Avem un procent uriaş de copii obezi în România.

România are educaţie culinară?

Nu, nu are. Eu nu sunt un exemplu bun, sunt aproape obez, dar mănânc sănătos şi bine. Doar că mănânc mult... Educaţia asta poate să fie făcută şi prin aceste show-uri.

image

Horia Vîrlan FOTO Marian Iliescu

Ce faceţi în timpul liber?

Am o firmă de catering, călătoresc. Vreau să fac o călătorie prin ţara asta la toate mănăstirile de unde să culeg reţete cu ingrediente mai puţin folosite pentru a le pune într-o nouă carte. Hrişca, orzul, ovăzul sunt ingrediente care nu se mai folosesc în bucătăria noastră. Am deja două cărţi, pe care nu le-am terminat. Sunt pragmatic, piaţa cărţii merge destul de slabe. 

Produsele congelate sunt mai bune decât cele conservate Horia Vîrlan, bucătar profesionist

După ce apari la emisiuni culinare trebuie să apari pe ambalajelor unor produse?

Mi-am asociat imaginea cu anumite produse după ce am constatat că sunt conform principiilor mele. Sunt împotriva conservanţilor şi a produselor mult nenaturale. Pe mine mă obsedează goana omului pentru produsele bio. Preţurile sunt de trei-patru ori mai mari, nu am încredere în etichetările bio, nu mai avem global o natură curată. Sunt multe ploi acide, atmosfera este stricată, iar pământul e îmbibat de mizerii. La cumpărături e important să citim etichetele. E-urile nu toate sunt periculoase, sunt mulţi conservanţi periculoşi în cantitate mare la fel ca E-urile: zahărul, sarea, acidul citric şi fumul. Sunt conservanţi, toate fac rău. De exemplu, legumele congelate sunt mai bune decât cele conservate, le recomand pe acestea.

Ce mai pregătiţi la „Cireaşa de pe tort“?

Îmi doresc să vină vreo doi-trei domni iubiţi de telespectatorii, pe Dan Puric aş vrea să îl văd. Poate voi găti şi eu de Crăciun.

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite