Cum vor fi afectate şansele lui Woody Allen la Oscar, după scandalul sexual în care este implicat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

ANALIZĂ Scandalul sexual din jurul multipremiatului regizor Woody Allen ridică un semn de întrebare cu privire la modul în care acuzaţiile aduse de fiica adoptivă îi va afecta şansele la Oscar, „Blue Jasmine“, film ce-i poartă semnătura fiind nominalizat la trei categorii, inclusiv Cel mai bun scenariu original.

Săptămâna viitoare, aproximativ 6.000 de membri ai Academiei Americane de Film îşi vor alege filmele şi regizorii care i-au impresionat în 2013. Dincolo de judecăţile artistice îşi vor face loc şi cele morale? Această întrebare este perfect îndreptăţită în contextul în care, la sfârşitul săptămânii trecute, apreciatul regizor Woody Allen a fost acoperit de un val de controverse, după ce fiica sa adoptivă, Dylan Farrow, a povestit cum a agresa-o sexual în copilărie.

Cazul lui Allen nu este singular, căci anul acesta au fost iscate şi alte controverse, când Academia Americană de Film a decis să retragă o nominalizare. Astfel, a fost emis un comunicat prin care Academia transmitea poziţia fermă şi motivele cu privire la decizia de a anula o nominalizare de la categoria Cel mai bun cântec original, „Alone Yet Not Alone“, a filmului omonim cu tematică religioasă.

Ulterior, Academia a fost acuzată de bigotism, tot prin intermediul unei scrisori, de către Gerald Molen, câştigător al premiului Oscar, după cum scrie publicaţia „The New York Times“. Reprezentanţii Academiei, în schimb, au insistat că hotărârea are o bază solidă: unul dintre compozitorii piesei, Bruce Broughton, un fost membru al comitetului executiv din departamentul muzical al Academiei, a făcut uz de poziţia pe care a deţinut-o pentru a contacta membrii juriului, înştiinţându-i că a trimis cântecul pentru a fi evaluat.

Deciziile Academiei, între importanţa şi neimportanţa vieţii private

Se pare că evenimentele recente au împărţit Academia în două tabere şi dacă una susţine că viaţa privată a artiştilor nu trebuie să fie luată în calcul atunci când vine vorba de realizările cinematografice, cealaltă este de părere că aspectele morale ar trebui să-şi aibă locul în deciziile de acordare a prestigioaselor premii.

Împreună, cele două controverse create în jurul artiştilor cu şanse la Oscar au condus la insistenţe atât din partea celor care sunt implicaţi în procesul de acordare a premiilor, cât şi a celor care participă efectiv, aceştia dorindu-şi ca membrii cu drept de vot ai Academiei să ţină seamă şi de factorii morali, sociali şi etici atunci când votează, după cum informează nytimes.com.

Academia onorează realizările cinematografice, nu vieţile personale ale regizorilor şi ale actorilor

Cu un an în urmă, filmul „Zero Dark Thirty“, care urmărea povestea vânătorii lui Osama Bin Laden, a fost aspru criticat de către câţiva dintre membrii Academiei care au considerat că pelicula pleda pentru folosirea torturii sau că sugera, în mod fals, că orele dure de interogare au dus la capturarea lui Bin Laden. 

Actorul Matin Sheen, un membru important al Academiei, a fost indicat ca unul dintre cei mai aprigi critici ai filmului, dar acesta a respins în mod public acuzaţiile. Filmul a primit cinci nominalizări, inclusiv la categoria Cel mai bun film, dar o singură nominalizare s-a tradus în victorie, cea pentru Cea mai bună coloană sonoră. 

Cei care decid cine primeşte statueta Oscar s-au folosit în nenumărate rânduri de aceste premii pentru a face clar faptul că în procesul decizional se ţine cont strict de artă, nicidecum de comportament. Cel mai potrivit exemplu este cazul din 2003, când Roman Polanski a fost numit Cel mai bun regizor, pentru „Pianistul/ The Pianist“, în timp ce Adrien Brody a primit Oscarul pentru Cel mai bun actor, iar Ronald Harwood pentru Cel mai bun scenariu – chiar dacă Polanski fusese acuzat de viol cu mai bine de 25 de ani în urmă. 

„Academia onorează realizările cinematografice, nu vieţile personale ale regizorilor şi ale actorilor“, a declarat un purtător de cuvânt al Academiei, imediat după acuzaţiile aduse de Dylan Farrow, după cum informează nytimes.com. 

Dylan Farrow acuză, Allen îşi susţine nevinovăţia

O scrisoare deschisă semnată de Dylan Farrow, fiica adoptivă a lui Woody Allen, a fost publicată duminică pe blogul lui Nicholas Kristof, editorialist al publicaţiei „The New York Times“. În acele rânduri, Farrow a formulat acuzaţii conform cărora Woody Allen o agresa sexual în mod constant pe vremea când avea doar 7 ani. 

Nu este pentru prima dată când aceste amănunte ies la iveală, în 1993 acuzaţiile de molestare au fost lansate când Allen se lupta cu Mia Farrow pentru custodia celor trei copii. Atunci, cineastul a fost scutit de pedepse, chiar dacă un procuror a considerat că existau „motive suficiente“ pentru a-l pune sub acuzare pe Woody Allen, dar a renunţat să o facă, întrucât tânăra Dylan era „prea fragilă“ la acea vreme. 

Ce mama dracului e în neregulă cu tine, dacă tu crezi că noi toţi ar trebui să comentăm această chestiune personală din familia ta? Te înşeli dacă ai impresia că există vreun loc pentru mine sau pentru oricine altcineva din afară în această chestiune familială   Alec Baldwin, actor

Mai mult, Dylan Farrow le-a cerut socoteală unor actori precum Cate Blanchett, care este nominalizată la Oscar, la categoria Cea mai bună actriţă în rol principal, pentru rolul din cel mai nou film al lui Allen, Alec Baldwin şi Diane Keaton: „Ce s-ar fi întâmplat dacă ar fi fost copilul tău, Cate Blanchett? Louis CK? Alec Baldwin? Ce s-ar fi întâmplat dacă ai fi fost tu, Emma Stone? Sau tu, Scarlett Johansson? Mă ştii când eram o fetiţă, Diane Keaton. M-ai uitat?“.

Dintre actorii menţionaţi doar doi dintre ei au răspuns întrebării incomode, şi dacă actriţa australiană Cate Blachett s-a limitat la a spune că speră ca această problemă să-şi găsească rezolvarea în intimitatea familiei, actorul Alec Baldwin s-a arătat de-a dreptul deranjat de implicarea lui în poveste.

„Ce mama dracului e în neregulă cu tine, dacă tu crezi că noi toţi ar trebui să comentăm această chestiune personală din familia ta? Te înşeli dacă ai impresia că există vreun loc pentru mine sau pentru oricine altcineva din afară în această chestiune familială“, a scris artistul într-un mesaj postat pe Twitter. 

Totodată, Woody Allen şi-a susţinut pentru a doua oară nevinovăţia: acesta a respins acuzaţiile, considerându-le „false şi ruşinoase“.

Strategie de sabotare pusă la cale de familia Farrow?

O altă întrebare peste care nu se poate trece cu vederea este de ce a ales Farrow să vorbească abia acum despre experienţele din anii ’90. Ei bine, mai multe persoane sunt de părere că aceste declaraţii au ca ultim scop sabotarea şanselor lui Allen de a câştiga la gala Oscar, care se va desfăşura pe 2 martie. 

Jurnalistul Scott Feinberg de la „The Hollywood Reporter“ împărtăşeşte această opinie, alături de celebra realizatoare TV Barbara Walters, care l-a apărat în mod public pe Woody Allen. 

Săptămâna trecută, Woody Allen a fost nominalizat pentru cel mai recent Oscar... pentru mult timp, reputaţia lui Woody Allen m-a redus la tăcere. Simţeam că premiile şi recunoaşterea erau o formă de a-mi spune să tac şi să mă retrag   Dylan Farrow

„O cunosc pe Mia (Mia Farrow, fosta soţie a regizorului, n.r.), am o relaţie bună cu ea, dar am petrecut timp în preajma lui Woody  şi a celor două fiice ale sale. Are o căsnicie de aproape 20 de ani cu Soon Yi, care a început ca o mare senzaţie, dar a ajuns să fie un mariaj solid. Sincer, nu am mai văzut un tată atât de sensibil, iubitor şi preocupat precum Woody“, a declarat Barbara Walters în emsiunea „The View“.

„Presupun că ea (Dylan Farrow, n.r.) este foarte supărată, dar face aceste lucruri pentru că el are şansa de a câştiga un premiu. Aşa că întrebarea este dacă viaţa ta personală se intersectează cu aceste premii“, a mai adăugat Walters. 

Într-o mare măsură aceste reacţii sunt îndreptăţite dacă citim cu atenţie unul dintre pasajele din scrisoarea fiicei adoptive a lui Allen: „Săptămâna trecută, Woody Allen a fost nominalizat pentru cel mai recent Oscar... pentru mult timp, reputaţia lui Woody Allen m-a redus la tăcere. Simţeam că premiile şi recunoaşterea erau o formă de a-mi spune să tac şi să mă retrag“.

    

În sprijinul ipotezei conform cărei Dylan Farrow a făcut aceste declaraţii pentru a influenţa votul Academiei, vin şi reacţiile celorlalţi membrii ai familiei. În cadrul celei de-a 71-a ediţie a galei Globul de Aur, Woody Allen a fost recompensat cu premiul pentru întreaga carieră. Atunci, ca şi acum, a fost ridicată aceeaşi problemă: este normal să onorezi un om, care este un gigant artistic, dar care a fost acuzat cu ani în urmă de molestare?, după cum scrie editorialistul Nicholas Kristof. 

Presupun că ea (Dylan Farrow, n.r.) este foarte supărată, dar face aceste lucruri pentru că el are şansa de a câştiga un premiu. Aşa că întrebarea este dacă viaţa ta personală se intersectează cu aceste premii   Barbara Walters, vedetă de televiziune

Mai mult, în acea seară Mia Farrow a anunţat pe Twitter că a schimbat canalul în momentul în care a fost anunţat premiul pentru Allen, iar fiul acestuia nu a ratat nici el ocazia de a-şi ataca tatăl: „Am ratat tributul dedicat lui Woody Allen – au inclus şi partea în care o femeie a confirmat, în mod public, că a fost molestată de către el la vârsta de 7 ani?“, a scris Ronan Farrow pe Twitter. 

În plus, avocatul apreciatului regizor, Elkan Abramowitz, a declarat, într-o emisiune difuzată de NBC, că acel premiu a reaprins dorinţa de răzbunare a fostei soţii, actriţa Mia Farrow, motiv pentru care au fost relansate acuzaţiile.

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite