SCRISOARE Fiica adoptivă a lui Woody Allen povesteşte cum regizorul o abuza sexual când avea 7 ani: „Nu-mi plăcea când îşi punea capul în poala mea goală“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dylan Farrow şi-a descris perioada copilăriei când tatăl ei adoptiv, Woody Allen, o agresa sexual în mod constant în podul casei, fără ca mama ei, Mia Farrow, să bănuiască. Cu toate că scandalul a mai ieşit la iveală în 1992, când Allen a fost scutit de pedeapsă, acum, femeia a dezvăluit pentru prima oară în public secretul din spatele regizorului multipremiat.

Într-o scrisoare deschisă către „New York Times“, Dylan Farrow (28 de ani)  vorbeşte despre perioada grea a copilăriei, când tatăl ei adoptiv, Woody Allen (78 de ani) o abuza în casa din Connecticut, fără ca ceilalţi să bănuiască. În prezent căsătorită, femeia spune că amintirile din copilărie au măcinat-o mult timp, mai ales că lumea l-a apreciat mereu pe Allen, până în prezent, câştigătorul a patru Oscaruri şi a trei Globuri de Aur.

Allen a fost acuzat în 1992 de molestare, dar şi-a susţinut nevinovăţia, iar procurorii l-au scutit de pedepse. Acuzaţia a venit la scurt timp după ce regizorul şi actorul a început relaţia cu Soon-Yi Previn, fiica adoptivă a Miei Farrow (actriţa care i-a fost parteneră în perioada 1980-1992). Tânăra Previn avea 19 ani în '92, iar el, 50. În 1997, cei doi s-au căsătorit şi au adoptat două fetiţe.

Însă de ce vorbeşte Farrow abia acum despre experienţele din anii '90? Jurnalistul Scott Feinberg de la „The Hollywood Reporter“ consideră că prin aceste declaraţii ea încearcă să-i saboteze lui Allen şansele de câştig la gala Oscar din 2 martie, când filmul „Blue Jasmine“ pe care l-a regizat are trei nominalizări. De altfel, tânăra s-a adresat direct celei ce poate câştiga trofeul pentru cea mai bună actriţă în rol principal. „Ce s-ar fi întâmplat dacă ar fi fost copilul tău, Cate Blanchett?“, a scris ea. 

Mai jos sunt fragmente din scrisoarea victimei.

Lucrurile astea se întâmplau atât de des, în mod obişnuit, ascunse cu atâta abilitate de o mamă care m-ar fi protejat dacă ar fi ştiut, deci am crezut că erau normale. Am crezut că aşa îşi manifestă taţii afecţiunea faţă de fiicele lor. 

„Care e filmul tău preferat cu Woody Allen? Înainte să-mi răspunzi, ar trebui să ştii că pe când aveam şapte ani, Woody Allen m-a luat de mână şi m-a dus într-o mansardă îngustă şi întunecată... Mi-a spus să mă aşez pe burtă şi să mă joc cu trenuleţul electric al fratelui. Apoi, m-a agresat sexual. A vorbit cu mine cât a făcut asta, şoptindu-mi că eram o fată bună, că acela era secretul nostru, cu promisiunea că o să mergem la Paris şi o să devin o vedetă în filmele sale. Îmi amintesc că mă uitam la trenul de jucărie, concentrându-mă asupra lui cât îşi parcurgea traiectoria, în cerc, în mansardă. De atunci, mi-a fost greu să mă mai uit la trenurile din jucărie.

image

De când îmi amintesc, tata mi-a făcut astfel de lucruri care nu-mi plăceau, nu-mi plăcea cât de des mă lua de la mama, dintre prieteni şi apropiaţi, pentru a fi singură cu el. Nu-mi plăcea când îşi punea degetul mare în gura mea. Nu-mi plăcea că trebuia să intru în pat cu el când purta doar lenjerie. Nu-mi plăcea când îşi punea capul în poala mea goală şi inspira şi expira. M-aş fi ascuns sub pat şi m-aş fi încuiat în dormitor ca să evit întâlnirile astea, dar mă găsea întotdeauna. Lucrurile astea se întâmplau atât de des, în mod obişnuit, ascunse cu atâta abilitate de o mamă care m-ar fi protejat dacă ar fi ştiut, deci am crezut că erau normale. Am crezut că aşa îşi manifestă taţii afecţiunea faţă de fiicele lor. Dar ceea ce mi-a făcut în pod a fost diferit, n-am mai putut să păstrez secretul.

Când am întrebat-o pe mama dacă tatăl ei i-a făcut ceea ce Woody Allen mi-a făcut mie... nu am ştiut ce furtună se va declanşa. Nu ştiam că tatăl meu se folosea de relaţia sexuală cu sora mea (Soon-Yi Previn - n. r.) pentru a ascunde că mă agresa pe mine. Nu ştiam că o s-o acuze pe mama că mi-a inoculat ideea abuzului şi că îi va spune că e o mincinoasă pentru a mă apăra pe mine. N-am ştiut că voi fi nevoită să spun povestea mea iar şi iar, doctorilor... La un moment dat, mama mi-a zis că nu e nicio problemă dacă am minţit, pentru că pot să-mi retrag declaraţiile. Nu puteam. Era totul adevărat...

Săptămâna trecută, Woody Allen a fost nominalizat pentru cel mai recent Oscar... pentru mult timp, reputaţia lui Woody Allen m-a redus la tăcere. Simţeam că premiile şi recunoaşterea erau o formă de a-mi spune să tac şi să mă retrag. Dar victimele abuzurilor sexuale, care au intrat în contact cu mine, pentru a mă susţine şi pentru a-şi împărtăşi temerile, mi-au dat un motiv pentru a nu tăcea.

Azi mă consider norocoasă. Am o căsnicie fericită, am susţinerea fraţilor şi a surorilor mele. Am o mamă care a găsit în ea resurse ce m-au salvat de la predatorul adus în casa noastră. Ce s-ar fi întâmplat dacă ar fi fost copilul tău, Cate Blanchett? Louis CK? Alec Baldwin? Ce s-ar fi întâmplat dacă ai fi fost tu, Emma Stone? Sau tu, Scarlett Johansson? Mă ştii când eram o fetiţă, Diane Keaton. M-ai uitat?

Woody Allen este dovada vie a modului în care societatea nu ajută victimelele abuzate şi agresate sexual.

Imaginează-ţi că fiica ta de şapte ani e lăsată într-un pod de Woody Allen... Imaginează-ţi că o lume îl celebrează pe agresor.

Îţi imaginezi asta? Acum, care e filmul tău preferat cu Woody Allen?“.

Contactat de "New York Times", Woody Allen nu a vrut să comenteze. 

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite