Consilierul în carieră Gabriel Chicioreanu, despre modul în care alegem facultatea potrivită în câţiva paşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Facebook
Foto Facebook

Consilier în carieră şi  antreprenor, Gabriel Chicioreanu a explicat într-un interviu acordat „Adevărul” modul în care tinerii absolvenţi de liceu trebuie să-şi aleagă cariera pe care vor să o urmeze. Expertul a arătat că viitori studenţi trebuie să-şi evaluaze din timp competenţele pentru a putea opta pentru o facultate „mulată” pe profilul lor.

Adevărul: Ce criterii ar trebui să aibă în vedere tinerii atunci când aleg o facultate, o specializare?

Consilierul în carieră Gabriel Chicioreanu: Facultatea, indiferent de domeniu, este doar un vehicul pentru a ajunge într-o anumită profesie. În principiu, orice elev trebuie să aibă în vedere două aspecte. În primul rând vorbim de domeniul la care se pricep, la care şi-au demonstrat abilităţile în timp. Apoi am în vedere de ce le place să facă. Practic, elevul trebuie să vadă care îi sunt dorinţele şi abilităţile. În momentul în care un absolvent ştie ce vrea să devină, atunci va realiza către ce Facultate să meargă. Un cuvânt important ar trebui să-l aibă aici consilierii vocaţionali din şcoli, dar aceştia sunt foarte puţini, cam unul la peste 600 de elevi. Pe de altă parte, informarea se face din partea şcolii, dar şi elevul trebuie să se intereseze. Puţini elevi ştiu că pot participa la cursurile unei facultăţi încă din timpul liceului, pentru a se familiariza cu domeniul, pentru a vedea dacă îi place într-adevăr. Pot vorbi cu studenţii, pot sta la discuţii cu profesorii universitari, fără probleme. Participarea la cursuri încă din liceu poate fi chiar obligatorie pentru cei care nu pot să se decidă între două facultăţi. Vor avea astfel ocazia de a o alege pe cea mai potrivită. Oricum, îi sfătuiesc pe toţi tinerii să nu aleagă o facultate numai pentru că prietenul sau prietena au făcut-o. Ştiu multe cazuri în care cei doi s-au despărţit la câteva luni de la începerea anului universitar şi unul dintre ei s-a lăsat de facultate pentru că nu o făcea cu plăcere oricum...

De ce ar fi bine ca tinerii să nu aleagă neapărat facultăţile la modă în momentul respectiv?

Pe criterii pur pragmatice. Fiind facultăţi la modă vor fi foarte mulţi absolvenţi pe un anumit domeniu într-un interval mic de timp şi nu toţi vor găsi toţi un loc pe piaţa muncii. Nu trebuie uitat că economia noastră are nevoie de specialişti în toate domeniile, nu numai de avocaţi sau economişti, să zicem. De exemplu, industria are nevoie şi de ingineri buni care pot ajunge lejer la salarii de mii de euro. Aici un cuvânt greu de spus îl au şi facultăţile care în prezentările pe fac trebuie să le comunice elevilor de liceu oportunităţile unei cariere în domeniu. Facultăţile trebuie numai să semnalaze acest aspect al oportunităţilor pentru că tinerii fac restul. „Sapă” după infomaţie şi se conving că mergând la o facultate de la tehnică vor avea parte de un job foarte bine remunerat. Din păcate, universităţile de stat, cu excepţia Politehnicii din Bucureşti, nu prea fac astfel de campanii de informare cu toate că este interesul lor să aibă un număr mare de studenţi pentru că pe acest criteriu  primesc şi fondurile de la stat.

Perioadele de internship sau chiar un job part-time, după ce au împlinit 16 ani, pot ajuta la consolidarea sau invalidarea opţiunii pentru o facultate?

Dacă faci voluntariat sau ai un job part-time de la 16 ani, ştii deja să faci activităţi de grup, te integrezi în câmpul muncii, ai experienţă.  Vorbim practic de o oportunitate care nu trebuie ratată. Oricum, este demonstrat că elevii care au avut activităţi lucrative în paralel cu studiul au mai multe şanse de integrare rapidă după absolvirea facultăţii. Angajatorii au o mai mare încredere în ei, iar proaspătul absolvent se integrează instantaneu pentru că nu este o activitate nouă pentru el.

Cum trebuie să reacţioneaze părinţii dacă au convingerea că copiii lor nu au luat cea mai bună opţiune în privinţa facultăţii pe care vor să o urmeze?

Părinţii nu trebuie să taie aripile copiilor, trebuie să fie echilibraţi. Trebuie să încurajeze copiii încă de când sunt mici să facă activităţi cât mai diverse pentru a putea observa abilităţile şi pasiunile acestora. Părinţii fac frecvent greşeala şi îi îndrumă pe copii spre o carieră pe care ei şi-au dorit-o, dar din divese motive nu au atins-o. Este o mare eroare. Apoi, tot părinţii mai fac şi greşeala de a îndrepta neapărat copilul spre o carieră care este deja tradiţie în familie. În ambele situaţii se poate ajunge în situaţii chiar şi periculoase. În cel mai bun caz, un copil care nu are energia necesară să se opună părinţilor va urma o facultate pe care nu o îndrăgeşte şi în final numai un profesionist în domeniu nu va putea fi catalogat. Pe scurt, o carieră ratată. Mai grav, am avut cazuri de copii care s-au dus la facultatea dorită de părinţi, dar în paralel s-au înscris şi la cea iubită de ei. Şi de aici este numai un pas până la surmenaj, la unele probleme de sănătate care pot avea urmări nedorite.

Carte de vizită

Gabriel Chicioreanu este trainer şi consultant în cariera certificat GCDF de către CCE Europe şi HOGAN Assessment (HPI, HDS si MVPI). Este membru activ al Asociaţiei Consilierilor Români. Are o experienţă de peste 15 ani în formarea şi dezvoltarea echipelor de consultanţă şi vânzări.  Este totodată preşedintele Asociaţiei 4CAREER, un ONG prin care implementează programe speciale de consiliere vocaţională în şcolile şi liceele din Romania.

Este şi antreprenor, atât în sistemul clasic de afaceri cât şi în cel social, conducând o serie de firme din domenii diverse de activitate, cum ar fi LEARN&GO, Romartizanat Boutique şi Perform Media.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite