10.000 de locuri la studiile de master

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Facultăţile organizează şi în septembrie o sesiune de admitere pentru studiile postuniversitare, unele aflându-se deja la a doua etapă de selecţie a candidaţilor. Universităţile care au organizat admiterea la master în luna iulie au rămas „restante“ cu sute de locuri pe toamnă.

Majoritatea facultăţilor din Universitatea Bucureşti vor organiza admiterea pentru programele de masterat în septembrie. Literele şi Matematica au trecut deja de o prima perioadă de înscrieri şi tot au rămas cu locuri neocupate atât la taxă, cât şi la buget.

Astfel, Facultatea de Litere din Bucureşti scoate din nou la concurs, începând cu 1 septembrie, 38 de locuri la buget şi peste 250 la taxă, iar Matematica aşteaptă în total aproape 200 de concurenţi. Universitatea din Bucureşti organizează sesiune de admitere în septembrie pentru aproape 2.200 de locuri subvenţionate şi alte 3.000 cu plată. Cele mai multe locuri sunt oferite de Facultăţile de Limbi Străine, Psihologie, Sociologie sau Istorie.

Economia, fără clienţi

Nici Academia de Studii Economice nu a trecut cu bine peste prima sesiune de admitere la master. Tinerii nu se dovedesc atraşi nici de studiile postuniversitare ale celei mai mari instituţii economice din ţară.

Academia scoate la concurs în toamnă peste 1.400 de locuri cu taxă , cele mai multe fiind la Cibernetică (108 de locuri din cele 171 iniţiale), Comerţ (70 din 17) sau Management (89 din 68). Universitatea de Vest din Timişoara se află şi ea la a doua sesiune de admitere. Facultăţile de Chimie, Biologie şi Geografie au rămas cu 13 locuri la buget, Fizica cu 1, iar Şiinţele Politice cu 9 şi alte aproape 300 de locuri cu plată.

Află unde sunt locuri la master

Mii de locuri disponibile la cluj

Universitatea „Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca a mai rămas cu aproape 4.000 de locuri libere la programele de master din cadrul instituţiei, din care 300 sunt subvenţionate.
Cele mai afectate facultăţi de lipsa canidaţilor sunt Fizica, Chimia, Istoria, Pshiologia şi Ştiinţele Politice, Europene şi cele Economice. Facultatea de Drept din cadrul Universităţii „Babeş Bolyai" oferă pentru sesiunea din septembrie 66 de posturi la buget şi 150 la taxă.

Facultăţile de la Iaşi stau puţin mai bine la capitolul locuri neocupate din prima sesiune, însă şi numărul iniţial al acestora a fost mai mic decât la celelalte instituţii din ţară. La Universitatea „Al. I. Cuza" din Iaşi, Facultatea de Chimie mai aşteaptă 9 studenţi care să urmeze studii cu plată. Facultatea de Drept aşteaptă şi ea 8 candidaţi la taxă şi peste 20 la studii cu frecvenţă redusă.

Studenţii sunt alungaţi de taxele mari

Asociaţiile studenţilor economişti spun că tinerii vor să urmeze cursurile academiei, însă sunt descurajaţi de preţul unui an de master. Un masterand în ştiinţe economice care va ocupa un loc la taxă va trebui să plătească 3.600 de lei.

Membrii Sindicatului Studenţilor din Cibernetică (SISC) au reacţionat împotriva deciziei ASE de a face cât mai facilă admiterea la facultate începând cu 2011. Studenţii din SISC arată pe site-ul propriu că lipsa candidaţilor „se regăseşte în cuantumul mare al taxei anuale de şcolarizare". Aceleaşi preţuri se găsesc şi l Universitatea Bucureşti, unde un an de studiu costă între 3.100 şi 3.500 de lei, iar Universitatea de Vest din Timişoara cel puţin 3.000 de lei.

image
Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite