Nouă victorie a Asociaţiei Elevilor din Constanţa: Plata burselor şcolare

Nouă victorie a Asociaţiei Elevilor din Constanţa: Plata burselor şcolare

Fostul preşedinte AEC Andrei Eduard Burghelia şi actualul preşedinte AEC Alexandru Manda

Autorităţile constănţene au aprobat alocarea a două milioane de lei din bugetul local pentru acordarea de burse şcolare elevilor, conform prevederilor Legii educaţiei. Decizia a fost luată în urma demersurilor Asociaţiei Elevilor din Constanţa, care a obţinut la începutul anului şi aplicarea reducerii la transportul în comun, după ce l-a reclamat la DNA pe fostul primar Radu Mazăre.

Ştiri pe aceeaşi temă

În urma acestei decizii, elevii din municipiul Constanţa care au obţinut premii la olimpiadele naţionale şi internaţionale, vor beneficia de burse de performanţe, cei cu medii peste 8,50 şi 10 la purtare, precum şi cei care au luat premii la fazele judeţene ale olimpiadelor şcolare, de burse de merit, iar cei cu media peste 7,00 şi care au venitul mediu pe membru de familie cel mult egal cu salariul minim pe economie vor primi burse de studiu. De asemenea, elevii defavorizaţi vor beneficia de burse de ajutor social.

„Decizia luată astăzi de Consiliul Local reprezintă un act reparatoriu pentru elevii constănţeni, care, începând de astăzi, vor beneficia de acelaşi drept de care beneficiează şi colegii lor din alte judeţe. AEC se va implica activ în procedura de stabilire a numărului şi cuantumului burselor, pentru ca suma acordată să fie la nivelul din restul ţării. În acestea toamnă, AEC va continua demersurile, pentru ca şi elevii din alte localitaţi ale judeţului, care nu respectă încă prevederile legale, să beneficieze de acest drept legitim, cel la burse şcolare”, a declarat preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa, Constantin-Alexandru Manda.

Şase luni de presiuni pentru plata burselor şcolare

La sfârşitul lunii aprilie, Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) a înaintat primăriei şi membrilor Consiliului Local un proiect de hotărâre, însoţit de o expunere de motive şi a purtat discuţii cu reprezentanţii Primăriei, precum şi cu consilierii locali, după cum au povestit reprezentanţii elevilor. 

Ulterior, la o cerere formulată în baza legii nr. 544/2001 privind accesul la informaţii de interes public, Primăria Constanţei a răspuns că nu se doreşte acordarea burselor prevăzute de legea educaţiei, susţine AEC. 

„Din acest motiv, în data de 21 iulie, a fost depusă la secţia de contencios a Tribunalului Constanţa o acţiune prin care cerem obligarea Consiliului Local Municipal Constanţa la acordarea burselor şcolare pentru elevi, prevăzute de prevederile legale în vigoare”, spun reprezentanţii AEC. 

Dosarul, având numărul 4993/118/2015, ar urma să aibă primul termen în data de 9 octombrie. De asemenea, au avut loc discuţii cu reprezentanţii Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, în cadrul cărora a fost sesizată această neregulă, au mai povestit elevii.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările