Se mai poate recupera Tezaurul României de la Moscova? Ce cred specialiştii

Se mai poate recupera Tezaurul României de la Moscova? Ce cred specialiştii

Fostul preşedinte al Comisiei româno-ruse pentru studierea problemei recuperării Tezaurului României s-a arătat sceptic în privinţa unei posibile recuperări, în contextul tensiunilor dintre cele două state.

Ştiri pe aceeaşi temă

"Dacă vorbim de perspectivă, eu nu văd în acest stadiu o perspectivă clară de recuperarea a Tezaurului României atâta vrem cât relaţiile dintre cele două state nu sunt relaţii apropiate care să poată să ducă la un rezultat pozitiv... Eu constat că în ultima vreme relaţiile s-au tensionat şi din punctul meu de vedere fără un motiv serios din partea noastră care ne lăsăm angrenaţi într-o dispută care nu e a noastră. Germania, de exemplu, construieşte Gazoductul cu Rusia, iar noi nu putem să facem comerţ cu Rusia, ceea ce înseamnă că la nivelul de vârf al politicii româneşti se acţionează într-un sens care după opinia mea nu are nicio şansă să ducă la un rezultat pozitiv prind recuperarea Tezaurului", a spus pentru Agerpres, Ioan Scurtu, fost preşedinte al ''Comisiei româno-ruse pentru studierea problemelor izvorâte din istoria relaţiilor bilaterale, inclusiv problema Tezaurului depus la Moscova în timpul Primului Război Mondial''.
 
Ioan Scurtu, în prezent preşedinte onorific al Secţiei Ştiinţe Istorice şi Arheologice din cadrul Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, a menţionat că în total au fost şapte întâlniri ale Comisiei atât la Bucureşti, cât şi la Moscova.
 
Ioan Scurtu a participat joi la Simpozionul "Cristian Popişteanu", cu tema "Tezaurul BNR evacuat la Moscova - un bilanţ istoriografic şi un studiu de caz", organizat de Banca Naţională a României. 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: