Războiul din Ucraina ar putea provoca cel mai mare şoc al preţurilor din ultimii 50 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Războiul din Ucraina va provoca „cel mai mare şoc asupra preţurilor tuturor mărfurilor" din ultimii 50 de ani, a avertizat Banca Mondială, care a adăugat că preţurile la alimente şi energie ar putea rămâne la un nivel ridicat până la sfârşitul anului 2024, transmite BBC.

Conform unei noi prognoze a Băncii Mondiale, conflictul va duce la creşteri uriaşe ale preţurilor la bunuri, de la gaze naturale la grâu şi bumbac.

„Creşterea preţurilor începe să aibă efecte economice şi umanitare foarte mari", a declarat Peter Nagle, economist principal al Băncii Mondiale. „Suntem deosebit de îngrijoraţi în ceea ce-i priveşte pe cei mai săraci, deoarece cheltuiesc o parte tot mai mare din venit pe alimente şi energie, aşa că sunt deosebit de vulnerabili la această creştere a preţurilor.", a adăugat specialistul, potrivit BBC.

Preţurile energiei vor creşte cu peste 50%, a estimat Banca Mondială. Cea mai mare creştere va fi la preţul gazelor naturale în Europa, adică mai mult decât dublu. Preţurile sunt prognozate să scadă anul viitor şi în 2024, dar chiar şi atunci vor rămâne cu 15% mai mari decât au fost anul trecut.

Potrivit Băncii Mondiale, de la minimele din aprilie 2020 până la maximele din martie anul acesta, s-a înregistrat „cea mai mare creştere a preţurilor la energie de la creşterea preţului petrolului din 1973.". Se aşteaptă ca preţurile petrolului să rămână ridicate tot până în 2024.

Totodată, indicele ONU al preţurilor la alimente arată deja că acestea sunt la cel mai înalt nivel din ultimii 60 de ani. Se estimează că preţul grâului va creşte cu 42,7% şi va atinge noi recorduri. Alte creşteri marcante vor fi de 33,3% pentru orz, 20% pentru soia şi 29,8% pentru uleiuri şi 41,8% pentru pui. Aceste creşteri reflectă faptul că exporturile din Ucraina şi Rusia au scăzut drastic.

Înainte de război, cele două ţări reprezentau 28,9% din exporturile globale de grâu, conform JP Morgan, şi 60% din rezervele globale de floarea soarelui - un punct cheie pentru multe alimente procesate. Preţurile pentru alte materii prime, inclusiv îngrăşăminte, metale şi minerale, se preconizează, de asemenea, să crească. Costurile lemnului, ceaiului şi orezului sunt printre puţinele care se preconizează că vor scădea.

„Preţurile produselor de bază ar urma să rămână cu mult peste media din ultimii cinci ani şi, în cazul unui război prelungit sau al unor noi sancţiuni împotriva Rusiei, ar putea deveni şi mai ridicate şi mai volatile decât se preconizează în prezent.", a mai avertizat Banca Mondială.

Directorul executiv al Archer Daniels Midland, unul dintre cei patru mari comercianţi de produse alimentare din lume, a spus că nu se aşteaptă ca preţurile să scadă curând.

În timp ce firma americană a anunţat o creştere cu 53% a câştigului net în primele trei luni ale acestui an, la 1,05 miliarde de dolari, Juan Luciano a spus: „Ne aşteptăm la o reducere a livrărilor de recolte - cauzate de recolta slabă de canola din Canada, recoltele scurte din America de Sud, iar acum perturbările din regiunea Mării Negre - pentru a conduce la constrângere continuă pe pieţele globale de cereale pentru următorii câţiva ani”.

Nagle, de la Banca Mondială, a spus că alte ţări pot contribui la rezolvarea deficitului de aprovizionare cauzat de războiul din Ucraina pe termen mediu. Cu toate acestea, o creştere estimată cu 69% a preţurilor la îngrăşăminte în acest an înseamnă „există un risc real ca, pe măsură ce fermierii încep să folosească mai puţine îngrăşăminte, randamentele agricole să scadă”.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite