Preţul ţiţeiului ar putea depăşi maximul istoric de 150 de dolari barilul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai mare comerciant independent de energie din lume,Vitol, a avertizat că preţul ţiţeiului ar putea să înregistreze o creştere bruscă anul acesta, atingând un nou record, din cauza tensiunilor geopolitice crescânde din Orientul Mijlociu.

Ian Taylor, directorul executiv al Vitol, a declarat astăzi, după ce a făcut publice rezultatele tranzacţiilor de bunuri, că principalul său scenariu prevede faptul că preţul ţiţeiului „va rămâne în jurul valorii actuale pentru balanţa pe 2012", dar a avertizat că „riscul geopolitic, în special venit din zona Orientului Mijlociu, creează un cadru propice pentru creşterea preţului ţiţeiului."

Într-un interviu separat acordat publicaţiei Financial Times, Ian Taylor a spus că preţul ţiţeiului ar putea chiar să depăşească maximul istoric de 150 de dolari barilul, atins la mijlocul lui 2008. "Este puţin probabil, dar este posibil", a replicat acesta la întrebarea dacă preţul ţiţeiului va atinge un nou record.

Chiar dacă ţiţeiul va rămâne la valoarea actuală, aşa cum prevede Vitol, tot va însemna că, în 2012, va fi atins un nou record al mediei anuale a preţului.

Ţiţeiul Brent a fost tranzacţionat în medie, anul trecut, cu 109 dolari barilul, marcând un maxim istoric după cel 98,4 dolari barilul atins în 2008.

Aceste declaraţii survin după ce camera de comerţ cu sediul în Elveţia a raportat câştiguri şi volume de tranzacţii record în 2011. Vitol, fiind companie privată, nu dezvăluie profitabilitatea.

Preţul ţiţeiului Brent, ţiţeiul de referinţă global, a atins luni un maxim al ultimelor opt luni de 121,15 dolari barilul după ce aprovizionarea cu ţiţei s-a întrerupt în sudul Sudanului, Yemen, Siria şi Libia şi teama unei întreruperi semnificative a alimentării cu ţiţei din partea Iranului a condus la scăderea cererii.

„Aprovizionarea cu ţiţei este o reală problemă. Cererea, chiar dacă nu este grozavă, continuă să crească. Aşa încât este greu să vedem o scădere a preţului sub nivelul actual", a declarat directorul executiv al Vitol.

Stocurile de petrol rămân încă la niveluri istorice scăzute, în special în Europa din cauza impactului pe care l-a avut războiul civil din Libia asupra furnizorilor de ţiţei. Agenţia Internaţională de Energie a declarat la începtul acestei luni că stocurile de ţiţei brent din Europa au scăzut în decembrie atingând minimul ultimilor 15 ani.

Într-o tranzacţie realizată astrăzi, ţiţeiul brent s-a tranzacţionat cu 9 cenţi mai puţin, până la 119, 94 dolari barilul. Declaraţiile Vitol vin în întâmpinarea conferinţei anuale a directorilor executivi, traderilor şi decidenţilor politici din cadrul industriei petroliere, ce se desfăşoară săptămâna aceasta la Londra.

Pentru al doilea an consecutiv, riscul întreruperii alimentării cu ţiţei este tema dominantă pentru Săptămâna Internaţională a Petrolului (Intrenational Petroleum Week). În 2011 Libia a fost marea îngrijorare. Anul acesta, este Iranul.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite