Noi taxe pentru multinaţionale. OECD anunţă un acord privind reforma sistemului fiscal internaţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCED) a anunţat, joi, că 130 de ţări şi jurisdicţii s-au alăturat unui nou plan cu doi piloni pentru a reforma regulile internaţionale de impozitare şi a se asigura că întreprinderile multinaţionale plătesc o cotă echitabilă din impozit oriunde operează.

„130 de ţări şi jurisdicţii, reprezentând peste 90% din PIB-ul global, s-au alăturat Declaraţiei de stabilire a unui nou cadru pentru reforma fiscală internaţională. Un grup mic din cei 139 de membri ai Cadrului Integrant  nu s-au alăturat încă Declaraţiei în acest moment. Restul elementelor Cadrului, inclusiv planul de implementare, vor fi finalizate în octombrie.”, au transmis reprezentanţii OCED.

„Cadrul actualizează elementele cheie ale sistemului fiscal internaţional vechi de un secol, care nu mai este adecvat scopului într-o economie globalizată şi digitalizată a secolului 21.”, transmite sursa citată.

Pachetul cu doi piloni - rezultatul negocierilor coordonate de OCDE pentru o mare parte din ultimul deceniu - îşi propune să se asigure că marile întreprinderi multinaţionale (EMN) plătesc impozite acolo unde îşi desfăşoară activitatea şi câştigă profituri.

Astfel, pilonul 1 va asigura o distribuţie mai echitabilă a profiturilor şi a drepturilor de impozitare între ţări în ceea ce priveşte cele mai mari EMN, inclusiv companiile digitale. Ar aloca din nou unele drepturi de impozitare asupra întreprinderilor multinaţionale din ţările lor de origine pe pieţele în care au activităţi comerciale şi obţin profituri, indiferent dacă firmele au o prezenţă fizică acolo.

Al doilea pilon urmăreşte să pună bazele concurenţei în ceea ce priveşte impozitul pe profit, prin introducerea unei cote minime globale de impozitare pe care ţările să o poată utiliza pentru a-şi proteja bazele de impozitare.

„Pachetul cu doi piloni va oferi sprijinul atât de necesar guvernelor care trebuie să strângă veniturile necesare pentru a-şi repara bugetele şi bilanţurile, investind în acelaşi timp în servicii publice esenţiale, infrastructură şi măsurile necesare pentru a ajuta la optimizarea puterii şi calităţii postului. Recuperarea COVID.”, transmite OCED.

În cadrul Pilonului 1 se aşteaptă ca drepturile de impozitare asupra profitului de peste 100 miliarde de dolari să fie realocate în fiecare an jurisdicţiilor pieţei. 

„Se estimează că impozitul pe venit minim corporativ global în cadrul celui de-al doilea pilon - cu o rată minimă de cel puţin 15% - generează anual circa 150 miliarde de dolari, venituri fiscale globale suplimentare. Beneficiile suplimentare vor apărea, de asemenea, din stabilizarea sistemului fiscal internaţional şi din certitudinea fiscală sporită pentru contribuabili şi administraţiile fiscale.”, mai arată sursa citată.

„După ani de muncă intensă şi negocieri, acest pachet istoric va asigura că marile companii multinaţionale îşi vor plăti cota corectă de impozitare peste tot", a declarat secretarul general al OECD, Mathias Cormann. 

„Acest pachet nu elimină concurenţa fiscală, aşa cum nu ar trebui, dar stabileşte limitări convenite multilateral. De asemenea, găzduieşte diferitele interese de pe masa negocierilor, inclusiv cele din economiile mici şi din jurisdicţiile în curs de dezvoltare. Este în interesul tuturor să ajungem la un acord final între toţi membrii cadru incluziv, aşa cum este programat mai târziu în acest an ", a spus Cormann.

Participanţii la negociere au stabilit un termen ambiţios pentru încheierea negocierilor. Aceasta include un termen limită, octombrie 2021, pentru finalizarea lucrărilor tehnice rămase privind abordarea cu doi piloni, precum şi un plan pentru punerea în aplicare eficientă în 2023.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite