Noi reguli pentru vânzarea produselor electrocasnice. Ce schimbări operează comercianţii de la 1 martie

Noi reguli pentru vânzarea produselor electrocasnice. Ce schimbări operează comercianţii de la 1 martie

Foto Mediafax

Noi reguli pentru vânzarea electrocasnicelor vor intra în vigoare, luni, 1 martie, a anunţat Ministerul Energiei, precizând că a transpus astfel noile norme de reclasificare ale Uniunii Europene.

Potrivit ministerului, Uniunea Europeană introduce o nouă etichetă energetică îmbunătăţită a UE pentru aparatele de uz casnic în toate ţările europene, care urmează să fie implementată începând cu data de 1 martie 2021.
 
De la introducerea sa în 1994, eticheta energetică a fost una dintre cele mai de succes iniţiative ale Uniunii Europene pentru consumatori, ajutându-i să aleagă produse eficiente din punct de vedere energetic, contribuind în acelaşi timp la atingerea obiectivelor UE în domeniul energiei şi al climei.
 
În ultimii 25 de ani, eticheta a sprijinit cu succes consumatorii în economia de energie şi reducerea costurilor. Pentru diferite grupuri de produse, eficienţa energetică a fost îmbunătăţită cu peste 80%, realizând, în unele cazuri, o economie de costuri de câteva sute de euro pe durata de viaţă a produsului. Pentru a continua această poveste de succes, UE introduce acum o etichetă revizuită şi mai transparentă pentru a oferi în viitor orientări mai eficiente consumatorilor.
 

Economie de energie de la A la G

Scara actuală de la A +++ la G va fi înlocuită de o scară mai simplă şi mai uşor de utilizat, de la A la G, fără simbolurile plus (+). Din martie, noua etichetă va fi introdusă pentru frigiderele de uz casnic, congelatoare, maşini de spălat şi maşini de spălat cu uscător, maşini de spălat vase, televizoare şi afişaje electronice. Sursele de lumină vor urma în septembrie. Pentru toate celelalte grupuri de produse, precum aerul condiţionat, încălzirea şi prepararea apei calde, noile etichete vor fi introduse ulterior.
 
„Noile etichete se bazează pe metode de calcul parţial revizuite şi standarde de testare. De exemplu, consumul mediu anual de energie nu mai face parte din etichetă pentru majoritatea grupurilor de produse. În schimb, consumul de energie este acum declarat pe ore de funcţionare sau cicluri de funcţionare. Acest lucru este mai transparent şi permite calculul individual simplu pentru diferite scenarii de aplicaţie. Totuşi, acest lucru înseamnă, de asemenea, că valorile din vechea şi noua etichetă nu pot fi comparate direct”, se menţionează în comunicatul Ministerului Energiei.
 
Noul sistem simplifică orientarea pentru consumatori. În acelaşi timp, scara de etichetare revizuită va fi un stimulent pentru producători pentru a crea produse mai inovatoare, eficiente din punct de vedere energetic.
 

Baza de date EPREL

Toate produsele care prezintă noua etichetă sunt înregistrate într-o nouă bază de date a produselor din UE (EPREL), care oferă informaţii suplimentare despre produs care nu sunt incluse pe etichetă. Consumatorii pot accesa aceste informaţii printr-un nou instrument de aplicaţii web intuitiv şi uşor de utilizat dezvoltat de Label2020. Cu acest instrument, cumpărătorii pot accesa şi compara informaţii despre costurile de funcţionare sau caracteristicile funcţionale sau pot căuta cele mai eficiente produse. Instrumentul va fi disponibil în martie, după ce retailerii au trecut la noua etichetă.
 

Când se vor schimba etichetele

În perioada 1 – 18 martie, comercianţii cu amănuntul vor introduce noile etichete pentru primele grupuri de produse. Modelele vechi de produse, care sunt vândute în următoarele luni, pot purta eticheta veche, dar nu mai trebuie vândute după noiembrie 2021. Pentru sursele de lumină, noua etichetă energetică va fi introdusă la 1 septembrie 2021.
 
Pentru vânzările online, eticheta energetică trebuie să fie afişată lângă preţul produsului sau, alternativ, clasa de eficienţă energetică trebuie să fie afişată într-o „săgeată colorată” cu un link către eticheta energetică corespunzătoare.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările