Ministrul Agriculturii, despre exporturile ucrainene de cereale prin România: Dacă porturile Ucrainei ar fi deblocate, lumea s-ar mai linişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Gov.ro
Foto Gov.ro

Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a explicat, într-o emisiune la TVR, că România nu are o problemă în a-şi asigura necesarul intern de cereale, în contextul crizei internaţionale cauzate de războiul din Ucraina. Oficialul a explicat că România este ţară de tranzit pentru exporturile ucrainene de produse agricole, iar portul Constanţa este foarte util din acest punct de vedere, dar este problematic transportul până în port.

„Ucraina este o ţară aflată sub asediu. Are o materie primă strategică, cea agricolă. A fost nevoie să apară această criză, şi nu o spunem cu deschidere sau bucurie, dar în această criză toată lumea şi-a dat seama cât de importantă este agricultura în arhitectura statului, pentru că foamea este un instinct primar şi, atunci când nu reuşeşti să asiguri populaţia cu alimente, pot apărea perturbări sociale majore. De aici şi îngrijorarea instituţiilor internaţionale. (...) o ţară atât de mare producătoare, cu contracte peste tot în lume (...) aşa se explică şi dorinţa Ucrainei de a-şi scoate cât mai repede aceste cereale“, a declarat Chesnoiu în emisiunea Breaking Fake News de la TVR 1, întrebat în legătură cu cozile de camioane de la graniţă.

Ministrul a explicat care este traseul exporturilor agricole ucrainene prin România. „România este o ţară de tranzit. Merg spre portul Constanţa, din portul Constanţa se încarcă pe nave de transport şi se distribuie către nordul Africii sau ţările cu care Ucraina avea contracte. Dacă porturile de la Marea Neagră ale Ucrainei ar fi deblocate, cu siguranţă lucrurile ar lua o altă turnură, inclusiv la nivel global, lumea s-ar mai linişti. Pe nave, poţi să transporţi cantităţi uriaşe de cereale. O navă de capacitate mare poate transporta 60 mii de tone de cereale ori cantitatea nu poate fi adusă în portul Constanţa atât de uşor cu trenul sau pe auto cu autotrenurile. De aceea, nevoia de a scoate cât mai repede din ţară cerealele Ucrainei este una abordată la nivel european şi chiar internaţional“, a spus ministrul român al Agriculturii.

Referitor la declaraţiile lui Vladimir Putin, potrivit cărora Rusia ar fi gata să asigure drum fără probleme pentru exportul cerealelor şi că este posibil exportul cerealelor din Ucraina pe Dunăre prin România, ministrul Chesnoiu s-a arătat neîncrezător că ceea ce susţine liderul de la Kremlin va fi şi posibil în realitate, din cauza lipsei de încredere a mediului internaţional în ceea ce-l priveşte pe Vladimir Putin.

 „Nu cred că este cineva care să cunoască situaţia cu adevărat şi să-l creadă pe Vladimir Putin. În mintea lui, toate aceste lucruri nu se întâmplă, nu există o agresiune militară în Ucraina, este doar o problemă între Rusia şi Ucraina care nu afectează pe nimeni. În realitate, ne afectează pe noi toţi şi afectează întregul glob. Situaţia cu tranposrtul cerelaleor din Ucraina şi rutele alternative pe care le indică în material Putin nu sunt reale. Este evident, a dat această declaraţie, preţul cerealelor la nivel global a scăzut în prima fază, iar ca urmare a acestei declaraţii au atacat portul Mykolaiv unde erau mari concentrări de cereale şi o infrastructură, al doilea cel mai mare terminal de cereale. 

Este evident că totul este o glumă sau o falsitate în care se încearcă să se controleze imaginea publică a Rusiei. Realitatea este cu totul alta. Ucraina este un stat agresat, un stat care are materii prime pe care nu le poate exporta, comercializa. Rutele alternative aproape că nu există. Este extrem de complicat logistic“, a spus Chesnoiu.

„Toate trec printr-un punct strategic care a fost bombardat de 4-5 ori. De partea cealaltă, transportul rutier cu mijloace de transport cu autotren. E foarte greu, sunt distanţe lungi, nu se găsesc atât de multe camioane, pentru că într-un camion se poate transporta o cantitate mică de cereale, în condiţiile în care, pentru a pleca un vas din portul Cosntanţa şi a fi eficient din punctul de vedere al costurilor de transport, ai nevoie de 60 de mii tone. Câte camioane îţi trebuie ca să poţi să încarci un vapor? Totul este o dezinformare folosită, probabil, pentru poporul rus, dar şi pentru vest, probabil ca un semnal că, vezi, Doamne, ar exista o deschidere. În realitate, nu este nicio deschidere şi sunt motive de îngrijorare pentru alte continente şi ţări cu privire la aprovizionarea de cereale. România nu este una dintre ele. Asta o spun cu certitudine, indiferent cât de mare ar fi presiunea pe resurse, avem capacitate să ne menţinem în ţară stocurile necesare“, a dat asigurări ministrul Agriculturii.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite