INFOGRAFIE Transporturile în România ultimilor doi ani: trafic tot mai intens pe o infrastructură tot mai obosită

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Numai anumite transporturi cu autovehicule de mare tonaj mai sunt permise

Valorile de trafic au crescut, în 2015 faţă de 2014, pe aproape toate tipurile de transport (rutier, feroviar şi aerian), atât la categoria pasageri, cât şi la mărfuri, arată datele centralizate într-o publicaţie editată de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Traficul a fost mai mare în condiţiile în care jumătate din drumurile ţării sunt expirate (au durata de serviciu depăşită), iar reţeaua de căi ferate este cu câţiva kilometri mai scurtă.

Trei din patru pasageri merg pe şosele

Potrivit INS, anul trecut au fost transportaţi în total 355,5 milioane de pasageri, din care 4,3% au fost înregistraţi în transportul internaţional de pasageri (15,2 milioane).

Transportul rutier de pasageri deţine cea mai mare pondere (77,5%), urmat fiind de transportul feroviar (18,7%).

Transportul feroviar de pasageri a înregistrat o evoluţie pozitivă atât la numărul de pasageri transportaţi, cât şi la parcursul pasagerilor, comparativ cu anul 2014 (creştere cu 2,7%, respectiv cu 3,5%).

Transportul rutier a înregistrat o scădere cu 2,3% în ceea ce priveşte numărul pasagerilor transportaţi, în timp ce parcursul acestora a scăzut cu 4,7% comparativ cu anul precedent.

În transportul maritim au fost înregistraţi 32,3 mii de pasageri în transport internaţional.

Transportul pe căi navigabile interioare a înregistrat un număr de 169,1 mii de pasageri transportaţi, în timp ce parcursul acestora a fost de 9,5 milioane de pasageri-km.

Transportul aerian a înregistrat un număr de 13,3 milioane  de pasageri transportaţi, din care 12,3 milioane pasageri au fost transportaţi în curse internaţionale.

Distanţa medie de transport a unui pasager a fost superioară anului 2014 în transportul feroviar, în creştere cu 0,8%, dar a înregistrat o scădere cu 2,5% în transportul rutier.

În oraşe, transportul în comun pierde teren

Din totalul de 2021,4 milioane pasageri transportaţi înregistraţi în transportul public local, 1.213 milioane de pasageri (60%) au călătorit cu autobuze şi microbuze.

Parcursul pasagerilor a fost de 1.2301 milioane pasageri-km, din care 6.422,2 milioane pasageri-km (52,2%) s-au înregistrat în transportul cu autobuze şi microbuze.

Cu excepţia metroului bucureştean, toate categoriile de mijloace de transport în comun au avut mai puţini pasageri în 2015 decât în 2014, reiese din analiza INS.

Mărfuri: camioanele bat trenurile

Transportul rutier de mărfuri a înregistrat o creştere cu 4% în ceea ce priveşte volumul mărfurilor transportate, comparativ cu anul precedent. Din totalul de 198,6 milioane de tone de mărfuri transportate, 84,3% au fost operate în transport naţional.

Volumul mărfurilor transportate în transport naţional a crescut cu 1,3% faţă de anul 2014.

Per total transport rutier, parcursul mărfurilor a crescut cu 11,1% faţă de anul precedent, în transport naţional parcursul mărfurilor înregistrând o scădere cu 0,6%.

În transportul feroviar, volumul mărfurilor transportate a înregistrat o creştere cu 9% comparativ cu anul 2014. Au fost transportate 55,3 milioane de tone de mărfuri, din care 78,5% în transport naţional.

Parcursul tarifar al mărfurilor a marcat o creştere cu 11,5%.

În transportul maritim au fost înregistrate 44,5 milioane de tone, din care 99,9% în transport internaţional. Faţă de anul 2014, volumul total a marcat o creştere cu 1,8%.

Mărfurile transportate pe căi navigabile interioare în anul 2015, au totalizat 30 de milioane de tone, din care 44,1% în transport naţional. Volumul mărfurilor transportate a înregistrat o creştere cu 7,9% faţă de anul precedent, în timp ce parcursul mărfurilor a crescut cu 12%.

În fine, analiza INS mai arată că în transportul aerian volumul mărfurilor transportate a înregistrat un total de 34,3 mii de tone.

transporturi 2015
Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite