INFOGRAFIE Cum se dublează preţul energiei de la turbină la priză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Producătorii vând ieftin curentul electric, dar pe drumul către consumatori apar taxele către stat, comisioanele şi tarifele intermediarilor, care măresc factura cu peste 100%.

Curentul electric, la fel ca majoritatea mărfurilor, se scumpeşte gradual de la poarta „fabricii“ la consumator. În România însă, preţul energiei creşte exponenţial, de la simplu la dublu şi, în unele cazuri, chiar la triplu. Iar majorările de preţuri i-au adus la disperare pe industriaşi, care se uită la preţurile afişate de producători, apoi pe facturile lor, şi se întreabă de unde apare diferenţa enormă dintre tarife. 

„Adevărul“ vă propune o incursiune în sistemul energetic, pentru a observa care sunt etapele creşterii preţurilor şi pe ce trepte se scumpeşte cel mai mult curentul, de la turbinele producătorilor la prizele consumatorilor.

Distribuitorii iau partea leului

Cum bine ştim cu toţii, Hidroelectrica livrează cel mai ieftin curent din ţară, pentru că turbinele sale sunt acţionate de căderea naturală a apei. Zilele acestea, Hidroelectrica afişează preţuri începând de la 125 de lei/MWh. Un alt producător relativ ieftin este şi Nuclearelectrica, ale cărei turbine sunt acţionate prin tehnologie nucleară. Pe poarta acestei „fabrici“, energia iese la preţul de 142 de lei/MWh.

În topul preţurilor mici la producător urmează centralele de cogenerare de înaltă performanţă, care livrează energia cu 169 de lei/MWh şi noua centrală deţinută de Petrom, cu 189 de lei/MWh. Centralele termoelectrice sunt semnificativ mai scumpe, livrând energia cu preţuri cuprinse între 190 şi 270 de lei/MWh. 

La fel de scumpe sunt şi centralele eoliene, cu 250-290 de lei/MWh, însă acestea au, deocamdată, o pondere relativ mică, undeva între 5% şi 15% în coşul producţiei de energie. Cea mai mare pondere este deţinută de centralele termoelectrice (între 50% şi 55%), urmate de cele nucleare şi hidroelectrice.

Următoarea treaptă pe scara de la producători la consumatori este ocupată de bursa de energie OPCOM, unde sunt mediate contractele cu furnizorii. La sfârşitul săptămânii trecute, pe OPCOM au fost afişate preţuri cuprinse între 200 şi 250 de lei/MWh.

Aşadar, furnizorii (cei care ne emit facturile) preiau energia din această piaţă şi, împreună cu transportatorii şi distribuitorii, o aduc la dispoziţia consumatorilor. Ei bine, exact pe această treaptă au loc şi cele mai substanţiale creşteri de preţ. 

„Din 100% preţ energie pe factură, transportatorilor le revine între 7% şi 13%, pentru că ei asigură şi serviciile de sistem, iar distribuitorilor – între 32% şi 37%. Mai sunt şi unii subfurnizori, cărora le revin doar câteva procente“, a explicat, pentru „Adevărul“, expertul în energie Jean Constantinescu. 

El a arătat că distribuitorii au o pondere atât de mare în preţ pentru că aceştia se ocupă, pe lângă distribuirea propriu-zisă, şi de dispecerizare, diverse reglaje, administrează rezervele funcţionale şi tehnologice şi deţin reţele foarte bogate (de la stâlpi la prize), care necesită investiţii mari.

Din 100% preţ energie pe factură, transportatorilor le revine între 7% şi 13%, pentru că ei asigură şi serviciile de sistem, iar distribuitorilor – între 32% şi 37%. Mai sunt şi unii subfurnizori, cărora le revin doar câteva procente. - Jean Constantinescu, expert în energie

Mica industrie, marea plătitoare

Şi consumatorii se împart în mai multe categorii, principalele grupe fiind cea strict reglementată, formată din gospodăriile populaţiei şi instituţiile publice, şi cea reglementată mai relaxat, formată din companii şi persoane juridice. 

Grupa strict reglementată plăteşte aproximativ 450 de lei/MWh, iar preţul este controlat de stat, însă în aceşti ani tocmai ne aflăm în plin proces de dereglementare, despre care s-a spus că va duce la scumpiri accelerate pe măsură ce protecţia statală scade. 

În vestul Europei, unde funcţionează modelul energetic spre care ne îndreptăm şi noi, curentul costă 170 de euro/MWh, ceea ce în banii noştri înseamnă aproape 750 de lei/MWh. Cam pe-acolo vom ajunge după liberalizarea (dereglementarea) completă a pieţei, estimează specialiştii.

Grupa reglementată mai relaxat plăteşte facturi după cum şi le negociază cu furnizorul. Partenerii direcţi ai Hidroelectrica erau supranumiţi „băieţi deştepţi“ tocmai pentru că ei beneficiau în mod nemijlocit, fără intermediarii amintiţi mai sus, de cel mai ieftin curent. 

Ceilalţi, îndeosebi marii consumatori, sunt şi ei avantajaţi prin tarife preferenţiale care însă oscilează în jurul cifrelor afişate pe OPCOM. Cei mai năpăstuiţi consumatori sunt firmele obişnuite şi micii industriaşi, care numai cu greu îşi pot schimba furnizorul şi consumă mult, dar oscilant, astfel că pentru ei facturile sunt maxime: între 550 şi 610 lei/MWh. De trei-patru ori faţă de tariful Hidro şi de cel puţin două ori cotaţiile de pe OPCOM.

Micii industriaşi, cei mai afectaţi de scumpirile de până acum, dar şi de cele care vor veni, au ajuns la limita suportabilităţii şi ameninţă că vor închide unităţile pe care le deţin. Guvernul caută soluţii, va reduce probabil şi contribuţia certificatelor verzi la umflarea facturii, dar nu s-a uitat cu mai multă atenţie pe lanţul distribuţiei, de la producători la consumatori. Nu ştim dacă pe acest lanţ există „verigi slabe“ care măresc nejustificat tarifele, dar putem presupune că Guvernul va face mai mult pentru protecţia industriei şi a firmelor faţă de scumpirea energiei.

infografie scumpire energie electrica curent

Ministrul Energiei din Georgia, Kakha Kaladze, vine la Bucureşti

Kakha Kaladze

Kakha Kaladze (foto), ministrul Energiei din Georgia, va participa, în perioada 23-24 mai, la Bucharest Forum/Energy, eveniment organizat de Adevărul Group şi Aspen Institute. Kaladze reprezintă o ţară de importanţă strategică din punct de vedere energetic, aflată pe rutele-cheie în transportul petrolului extras din bazinul caspic spre Europa şi Asia, prin Turcia. La Bucureşti, în cadrul Forumului, ministrul Kaladze va vorbi despre Marea Neagră ca rută comercială şi de transport de energie, dar şi despre marile provocări geostrategice în contextul energetic actual. Kaladze se alătură, astfel, grupului tot mai numeros de invitaţi străini care şi-au confirmat participarea la Bucharest Forum/Energy.

Forum: Preţul energiei, în atenţia specialiştilor 

În zilele de 23 şi 24 mai, la Palatul Parlamentului, va avea loc una dintre cele mai ample dezbateri naţionale şi internaţionale pe teme energetice – Bucharest Forum/Energy.Evenimentul, organizat de Adevărul Group, în parteneriat cu Aspen Institute, face parte dintr-un program amplu de dezbateri pe temele majore de politici şi strategii economice ale României. Forumul este o platformă de comunicare care integrează punctele de vedere ale Guvernului, autorităţilor, marilor jucători locali şi regionali, alături de cele ale specialiştilor şi organismelor internaţionale de profil. Printre temele abordate se numără mixul energetic optim pentru România, iniţiativele legislative, liberalizarea pieţei, urmărirea oportunităţilor în domeniu, competitivitatea sectorului energetic. Pentru mai multe informaţii şi înscriere, urmăriţi pagina de internet dedicată evenimentului Bucharest Forum/Energy: events.adevarul.ro

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite