Economia în 2013: creştere doar din industrie, IT şi agricultură, scăderi în comerţ şi construcţii

Economia în 2013: creştere doar din industrie, IT şi agricultură, scăderi în comerţ şi construcţii

Cerealele trimise la export, vedeta anului 2013

Creşterea industriei, cu 8,1%, şi cea a agriculturii, cu 23,4%, au susţinut avansul Produsului Intern Brut (PIB) anul trecut, a anunţat miercuri Institutul Naţional de Statistică (INS), care a menţinut la 3,5% estimarea privind creşterea economică din 2013.

Ştiri pe aceeaşi temă

"Cele mai importante contribuţii la creşterea PIB în anul 2013, comparativ cu anul 2012, le-au avut industria (+2,3%), cu o pondere de 30,0% la formarea PIB şi al cărei volum de activitate s-a majorat cu 8,1%, şi agricultura, silvicultura şi pescuitul (+1,1%), cu o pondere mai redusă la formarea PIB (5,6%) şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 23,4%", arată Institutul Naţional de Statistică (INS), într-un comunicat.

Contribuţii pozitive la creşterea PIB au mai avut informaţiile şi comunicaţiile, tranzacţiile imobiliare şi activităţile profesionale, ştiinţifice şi tehnice, activităţile de servicii administrative şi activităţile de servicii suport.

Contribuţii negative la creşterea PIB au avut construcţiile, comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor, transport şi depozitare, hoteluri şi restaurante şi intermedierile financiare şi asigurări.

INS menţine estimarea anuală şi o schimbă pe cea sezonieră

INS a menţinut la 3,5% estimarea privind creşterea PIB în 2013, în termeni reali, şi la 5,2% în trimestrul 4 faţă de acelaşi trimestru din 2012 (serie brută).

Statistica a modificat însă creşterea din trimestrul 4, faţă de precedentele trei luni, ca date ajustate sezonier, la 1,5%, de la 1,7% cât estima în februarie.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: