Salariul mediu net a crescut cu 7 lei în octombrie faţă de septembrie, ajungând la 1.705 lei. În mai mult de jumătate din domenii, salariile au scăzut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Faţă de media scumpirilor, media salariilor a crescut cu 0,2% în octombrie faţă de septembrie 2014
Faţă de media scumpirilor, media salariilor a crescut cu 0,2% în octombrie faţă de septembrie 2014

Câştigul salarial mediu net a crescut în octombrie cu 7 lei (0,4%) faţă de luna precedentă, la 1.705 lei, a anunţat luni INS. Salariul brut a crescut tot cu 0,4%, ajungând la 2.358 de lei.

Cele mai mari valori ale salariului mediu net au fost înregistrate în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale (4.500 de lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (998 lei), potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS).

Din 35 de domenii de activitate analizate de INS, în mai mult de 20 salariul mediu net pe ramură a scăzut în octombrie faţă de septembrie.

Forestierii pe plus, minerii şi petroliştii pe minus

Cele mai mari creşteri au avut loc în silvicultură şi exploatare forestieră, inclusiv pescuit şi acvacultură (14,3%) şi în alte activităţi extractive, activităţi auxiliare intermedierilor financiare, inclusiv activităţi de asigurare şi fonduri de pensii, intermedieri financiare, cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii (între 4,5% şi 6,5%).

La polul opus, cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial s-au înregistrat în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale (22,1%) şi în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, activităţi de servicii anexe extracţiei (între 11,5% şi 16,5%).

Concurenţă la limită cu inflaţia

Comparativ cu luna octombrie a anului precedent, câştigul salarial mediu net a crescut cu 5,6%.

Salariul real mediu net (creştere minus inflaţie) a avansat în octombrie 2014 cu 0,2% faţă de septembrie şi cu 4,1% faţă de octombrie 2013, a mai anunţat INS.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite