Preţul tranşelor a treia şi a patra de la FMI: concedieri pentru reducerea costurilor de personal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banii din tranşele a treia şi a patra, respectiv  2,45 de miliarde de euro, din împtumutul acordat de Fondul Monetar Internaţional (FMI) au intrat astăzi în conturile Băncii Naţionale a României. Pentru acordarea lor, Guvernul s-a angajat să reducă în 2010 cheltuielile de personal cu 0,2% din PIB prin disponibilizări din sectorul public, urmând să mai facă economie şi prin diminuarea plăţilor cu orele suplimentare şi prim

Angajamentul de a reduce în continuare cheltuielile de personal a fost inclus în scrisoarea de intenţie la acordul cu FMI, obţinută de Mediafax.

"Bugetul pe anul 2010 îşi propune să realizeze un deficit fiscal de 5,9% din PIB. Aceasta presupune o ajustare de 2% din PIB în termeni structurali. După cum se anticipa în septembrie, majoritatea măsurilor menite să ducă la acest deficit vor fi pe partea de cheltuieli (aproximativ 80% din ajustarea totală faţă de proiecţia de bază)", se arată în document.

Guvernul se angajează să introducă măsuri de reducere în continuare a cheltuielilor cu salariile:

- îngheţarea tuturor salariilor cu excepţia salariilor minime (pentru a realiza o economie de 0,3% din PIB)
- continuarea politicii de înlocuire doar a unui angajat din 7 care părăsesc sistemul şi reducerea plăţii orelor suplimentare şi a primelor (0,2% din PIB)
- modificări structurale de reducere a numărului de salariaţi în sectorul public (0,2% din PIB)
.

Guvernul ar mai economisi 0,1% din PIB din aplicarea legii pensiilor, datorită unei baze mai mari de contribuţii, unui control mai bun al revendicărilor frauduloase de pensii de invaliditate şi a unui număr mai mic de pensionări anticipate.

Legea salarizării va restrânge sporurile individuale pentru personalul civil

Totodată, în scrisoarea suplimentară de intenţie la acordul cu FMI, Guvernul a garantat Fondului că legislaţia de implimentare a legii de salarizare unitară va fi aprobată de Parlament la finele lunii septembrie, cu limitarea la 30% a cheltuielilor de personal altele decât cele cu salariile, şi restrângerea sporurilor individuale pentru personalul civil.

Legea va introduce treptat o limită de 30% a cheltuielilor de personal altele decât cele cu salariile faţă de totalul cheltuielilor de personal, şi va limita sporurile individuale pentru personalul civil. În accepţiunea acestei legi, plăţile de "stimulente" vor fi tratate ca sporuri, este indicat în document.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite