Pericol! Suntem la un pas de a rămâne fără gaze. Stocurile obligatorii sunt la jumătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei mai mari furnizori de gaze către populaţie, E.ON şi GDF Suez, împreună cu alţi 22 de operatori mai mici, nu şi-au îndeplinit obligaţiile de înmagazinare pentru acest an, potrivit datelor furnizate de Romgaz pentru „Adevărul". În aceste zile de ger năprasnic, depozitele de gaze sunt pe jumătate goale. ANRE a început controale şi vrea să modifice legislaţia, astfel încât să poată monitoriza companiile încă din timp

Consumul de gaze la nivel naţional a crescut cu 30%, până la 65 de milioane de metri cubi pe zi, faţă de 50 de milioane de metri cubi cât este normal într-o zi de iarnă, a declarat, pentru „Adevărul", Florin Cosma, directorul general al Transgaz.

Citiţi şi Ne pregătim de forţa majoră în alimentarea cu gaze

Boc nu se aştepta să ningă mult! Ce părere ai?

Alimentarea cu gaze a fost sistată în centrul Capitalei

Transgaz a deconectat marii consumatori de gaze, pentru a fi asigurată alimentarea populaţiei

Criza gazelor: Guvernul, cu pantalonii-n vine în plin ger

Băsescu: Vom cere FMI să amânăm liberalizarea preţului gazelor pentru anul 2020

Însă vestea cea mai proastă este că necesarul suplimentar de gaze va fi cumpărat din import, unde preţurile sunt de circa 500 de dolari pe mia de metri cubi, de trei ori mai mari decât preţul gazelor de producţie internă.

Astfel, importurile au ajuns la 8 milioane de metri cubi pe zi, de trei ori mai mult decât într-o zi normală. Din depozitele de gaze se extrage volumul maxim posibil, adică 20 de milioane de metri cubi pe zi, iar restul provine din producţia internă, asigurată de Romgaz şi Petrom, care merge şi ea tot la maximum. Prin urmare, dacă vom continua importurile în acest ritm sau temperaturile scad şi mai mult, vom avea preţuri uriaşe la gaze.

De ce s-a ajuns aici?

Conform legislaţiei din domeniu, fiecare furnizor de gaze este obligat ca, pe timpul verii, să stocheze pentru iarnă un volum stabilit de Autoritatea de Reglementare (ANRE). Aceasta şi pentru că vara gazele de import sunt mai ieftine. Depozitele de gaze din ţară sunt operate de Romgaz în principal (cu o capacitate de 2,7 miliarde de metri cubi), dar există şi un depozit mai mic, de circa 300 de milioane de metri cubi, operat de Depomureş.

Însă, potrivit datelor furnizate de Romgaz pentru „Adevărul", cei mai importanţi furnizori nu şi-au îndeplinit nici măcar pe jumătate obligaţiile de înmagazinare. În primul rând este vorba de InterAgro, cel mai mare consumator de gaze din ţară, care trebuia să stocheze 244 de milioane de metri cubi, dar nu a depozitat absolut nimic.

Nici cei de la E.ON România (fostul Distrigaz Nord) nu şi-au respectat obligaţiile. Ei au stocat doar 276 de milioane de metri cubi în depozitele operate de Romgaz, jumătate faţă de 649 de milioane, cât ar fi trebuit.

Cei de la GDF Suez România (fostul Distrigaz Sud) şi-au încălcat şi ei obligaţiile, întrucât au stocat în depozitele Romgaz doar 377 de milioane de metri cubi, mai puţin de jumătate faţă de 798 de milioane, cât erau obligaţi prin lege.

Depozitele sunt pe jumătate goale

Oficialii Depomureş, companie care face parte din grupul GDF Suez, ne-au declarat că în depozitul operat de ei au stocat gaze cinci companii, însă au refuzat să precizeze care sunt acestea. Au spus însă că volumul total de gaze de acolo este de 311 milioane de metri cubi. Deci tot nu ar fi suficient să acopere deficitul de stocuri al E.ON sau GDF Suez, cei mai mari furnizori către populaţie.

Reprezentanţii celor două companii au refuzat să explice de ce nu şi-au îndeplinit obligaţiile. Ieri, atât reprezentanţii E.ON, cât şi cei ai GDF Suez susţineau, în două răspunsuri oficiale pentru "Adevărul", că şi-au îndeplinit toate obligaţiile privind stocurile de gaze. Citiţi aici răspunsurile celor două companii.

Pentru că nu mai sunt gaze suficiente în depozite, furnizorii au fost nevoiţi zilele acestea să suplimenteze importurile, la preţuri mult mai mari decât cele pe care le-ar fi plătit dacă le-ar fi luat în timpul verii şi le-ar fi înmagazinat pentru iarnă. Acum tot ei cer ca ANRE să le recunoască aceste costuri mari de import în preţul final plătit de consumatori.

"Importurile directe de gaze naturale au crescut în mod corespunzător pentru a face faţă valului de frig din zilele următoare. Toate aceste măsuri constituie un efort financiar important din partea companiei, care va trebui recunoscut în preţul final către consumatori", ne-au precizat oficialii GDF Suez.

La rândul său, întrebat de ce nu şi-a îndeplinit obligaţiile privind stocurile de gaze, Ioan Niculae, patronul InterAgro, ne-a declarat: „Ştiam că, după ordinul ANRE de privatizare a gazului românesc către GDF şi E.ON Gaz (Niculae se referă la ordinul prin care populaţia primeşte mai multe gaze interne - n.r.) nu avem cum să funcţionăm, lucru care s-a şi întâmplat. Din 7 fabrici, funcţionăm cu 2 câte 15 zile pe lună încă din noiembrie, deoarece pentru noi nu mai e gaz din producţia internă. Ce făceam cu gazul?".

Veştile proaste nu se opresc aici. Toate depozitele de gaze sunt pe jumătate goale. În cele operate de Romgaz mai sunt 1,2 miliarde de metri cubi, faţă de 2,7 miliarde, cât este capacitatea lor, iar la Depomureş mai sunt 130 de milioane de metri cubi, faţă de 311 milioane.

Ne rugăm să se termine gerul cât mai repede

În plus, temperaturile vor continua să fie foarte joase şi săptămâna viitoare. „Sperăm să nu fie cazul să declanşăm situaţia de urgenţă în alimentarea cu gaze, deşi va fi ger toată săptămâna viitoare", a mai spus directorul general al Transgaz, Florin Cosma.

Potrivit legislaţiei, situaţia de urgenţă poate fi declanşată, printre altele, de creşterea consumului cu cel puţin 20% ca urmare a unor temperaturi foarte joase care se menţin un timp îndelungat. Consumul ţării a crescut deja cu 30%, deci rămâne de văzut cât va mai dura gerul.

Dacă va fi declanşată situaţia de urgenţă, populaţia are prioritate absolută, iar livrarea de gaze către marii consumatori industriali va fi limitată.

Amenzi pentru companii

„Am început controale în cazul a 24 de companii care, din primele verificări, nu şi-au îndeplinit obligaţiile legate de volumul de gaze depozitat", a declarat, pentru „Adevărul", Florin Rădoi, directorul general al Direcţiei Control şi Protecţia Consumatorului din cadrul ANRE.

El a confirmat că, printre cele 24 de companii, se află InterAgro, E.ON şi GDF Suez.

„Verificările noastre continuă, pentru că firmele pot înmagazina în două feluri, fie direct, fie prin intermediul altei companii. Ele riscă sancţiuni între 10.000 şi 50.000 de lei dacă se constată nerespectarea acestor prevederi", a mai spus Radoi.

Potrivit acestuia, anul trecut ANRE a amendat peste 10 companii care nu şi-au respectat obligaţiile de înmagazinare pentru iarna 2010-2011, cu amenzi între 10.000 şi 40.000 de lei. Cea mai mare amendă a primit-o InterAgro. GDF Suez şi E.ON şi-au respectat obligaţiile iarna trecută.

„Intenţionăm să modificăm legislaţia din domeniu, astfel încât să putem monitoriza şi atenţiona companiile încă din timpul perioadei de înmagazinare (aprilie-octombrie - n.r.), astfel încât să nu mai ajungem în situaţia în care, iarna, constatăm că nu şi-au îndeplinit obligaţiile", a mai spus reprezentantul ANRE.

UPDATE vineri, ora 12.30

În urma publicării acestui articol, reprezentanţii GDF Suez au ţinut să completeze răspunsul trimis ziarului nostru în urmă cu două zile:

"GDF Suez Energy România a luat toate măsurile pentru a asigura continuitatea în aprovizionarea cu gaze către clienţii săi. Ca şi in anii precedenţi, în sezonul 2011-2012, GDF Suez Energy România şi-a indeplinit, în mod riguros, obligaţiile privind cantitatea de gaze naturale înmagazinată. Astfel, obligaţiile de înmagazinare au fost îndeplinite prin contracte încheiate cu operatorii de înmagazinare şi cu furnizorii care înmagazinează gaze pentru GDF Suez Energy România".

Oficialii companiei au refuzat însă să precizeze care este cantitatea de gaze înmagazinată pentru ei de alţi furnizori.

UPDATE vineri, ora 14.40

La rândul lor, şi reprezentanţii E.ON ne-au trimis astăzi precizări suplimentare, deşi ziarul "Adevărul" a cerut punctul lor de vedere ieri, înainte de publicarea articolului.

"În plus faţă de cantităţile de gaze naturale proprii, stocate în depozitele menţionate, compania a asigurat restul cantităţii de gaze naturale din înmagazinare, conform prevederilor autorităţii de reglementare, prin contracte ferme încheiate cu diverşi furnizori.

E.ON a pus la dispoziţia ANRE toate informaţiile privind modalitatea de îndeplinire a obligaţiei de stoc minim, iar instituţia respectivă a verificat corectitudinea datelor transmise. Prin urmare, afirmaţia dvs. din articolul sus-menţionat conform căreia E.ON nu şi-a respectat obligaţia de constituire a stocului minim nu se susţine, îndeplinirea acestei obligaţii legale fiind deja probată şi susţinută de documentele transmise în acest sens ANRE", se arată în precizarea trimisă de E.ON.

Însă nici cei de la E.ON nu au dorit să transmită care este cantitatea de gaze înmagazinată pentru ei de alţi furnizori.

CITIŢI ŞI:

Romgaz în alertă: Importăm gaze să acoperim consumul, deşi acest lucru nu este de competenţa noastră

Boc: Azi şi mâine nu vor fi probleme în alimentarea cu gaze, indiferent de temperaturile de afară

Pericol! Suntem la un pas de a rămâne fără gaze. Stocurile obligatorii sunt la jumătate

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite