Ministrul Agriculturii limitează creşterea porcilor în gospodării DOCUMENT

0
Publicat:
Ultima actualizare:
porci scroafa cu porci

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a preluat o idee mai veche a predecesorului său Petre Daea şi emis un ordin prin care limitează creşterea porcilor în gospodăriile ţărăneşti.

Astfel, prin Ordinul nr. 24 din 29.01.2021, ministrul Agriculturii stabileşte dimensiunile tipurilor de exploataţii de suine pe teritoriul României, limitând creşterea porcilor la 5 capete în cazul gospodarilor, iar ce depăşeşte acest efectiv se consideră exploataţie comercială şi trebuie să se înregistreze la Registrul Comerţului şi să se transforme în persoane juridice (PFA, II, IF, SRL etc).

„Anul trecut am încercat să facem un ordin privind biosecuritatea, în care să stabilim care sunt măsurile de biosecuritate, care trebuie respectate de orice crescător de porci, că este mic, că este mare, că este gospodărie ţărănească sau că este o fermă mare, pentru că această pandemie (pesta porcina – n. red.) este la fel ca şi COVID-19. Dacă nu respectăm nişte reguli dure, care chiar dacă sunt neplăcute sunt eficiente, nu vom scăpa niciodată de această pestă porcină africană”, a declarat Oros într-o conferinţă online.

Astfel, se stabilesc dimensiunile şi tipurile exploataţiilor de creştere a suinelor pe teritoriul României:

a) exploataţie noncomercială de suine - exploataţie de subzistenţă de creştere a suinelor pentru consum familial, cu un efectiv de maximum 5 capete porci la îngrăşat înregistrate în Sistemul naţional de identificare şi înregistrare a animalelor (S.N.I.I.A.) şi care îndeplineşte prevederile normelor sanitare veterinare privind măsurile de biosecuritate, deţinută de persoane fizice neînregistrate la oficiul registrului comerţului;

b) exploataţie comercială de suine - exploataţie de creştere a suinelor înregistrată în Sistemul naţional de identificare şi înregistrare a animalelor, indiferent de numărul de suine, care îndeplineşte prevederile normelor sanitare veterinare privind măsurile de biosecuritate şi este autorizată sanitarveterinar, deţinută de persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale sau persoane juridice organizate în condiţiile legii, înregistrate şi autorizate de oficiul registrului comerţului.

Responsabilitatea trecerii dintr-un tip de exploataţie în altul, aşa cum sunt prevăzute mai sus intră în obligaţia crescătorilor de suine.

Citeşte şi:

ANSVSA interzice viaţa sexuală a porcilor din gospodării DOCUMENT

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite