Marcel Boloș dă asigurări că deficitul bugetar nu va depăși 5%. Ce măsuri fiscale pot fi luate

0
Publicat:

Deficitul luat în calcul pentru bugetul din acest an este de 4,4% dar va fi cu siguranță depășit, conform declarațiilor făcute luni de ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.

Ministrul Finanțelor Marcel Boloș
Ministrul Finanțelor Marcel Boloș

Fiecare dintre măsurile pe care le discutăm poate fi o sursă de venit.”, a declarat luni ministrul Marcel Boloș.

Legat de cota unică, ministrul a avansat ideea că aceasta nu poate fi aplicată pe termen lung în paralel cu cele mai bine de 70 de facilități fiscale aplicate în prezent.

Cota de 10%, care este cea mai mică din UE și pentru care PNL s-a luptat să supraviețuiască nu poate să meargă pe termen lung cu peste 70 de facilități fiscale care sunt. O țintă de deficit până în 5% cu un plan de măsuri fiscale și un plan robust pe partea de cheltuieli ne-ar pune la adăpost de riscul cel mai mare pe care îl avem, de suspendare a fondurilor europene”, a spus Marcel Boloș. „Sunt mai multe etape de discuție pe care le avem pe zona de cheltuieli, pe zona de combatere a evaziunii fiscale, pe zona de facilități fiscale, pe zona de valorificare a resurselor statului”, a declarat ministrul, care a adăugat că este exclus ca deficitul să depășească 5% din PIB, în condițiile în care în buget este prevăzută o țintă de 4,4%.

Pe de altă parte, premierul Marcel Ciolacu a afirmat că se ia în calcul o reducere aparatului de stat, iar desființarea posturilor neocupate ar duce la o economie directă și indirectă a cheltuielilor statului de aproximativ 8-10 miliarde de lei pe an, potrivit calculelor PSD. Ar urma să fie desființate 200.000 de posturi.

Liderii PNL și PSD se văd în această după-amiază, pentru a discuta despre măsurile de austeritate pe care ar trebui să le ia Guvernul, pentru a reduce din deficitul bugetar.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite