Cele mai importante recomandări pentru cumpărătorii de imobile rezidenţiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cumpărătorii de bunuri imobiliare trebuie să aibă în vedere mai multe aspecte înainte de a semna o achiziţie, spun specialiştii companiei de real estate RE/MAX.

Aspectele de natură juridică se află în topul elementelor de care ar trebui să se intereseze posibilii cumpărători ai unei locuinţe. Aceştia trebuie să solicite, în primul rând, actele de proprietate asupra imobilului şi extrasul de carte funciară, însoţit de notificările aferente, pentru a verifica posibile grevări din partea persoanelor juridice, fizice, a organelor de stat, băncilor sau altor instituţii financiare. De asemenea, dacă vânzarea se face printr-un intermediar, pe baza unei împuterniciri notariale, este obligatoriu de verificat legalitatea şi valabilitatea actului respectiv. Ulterior, trebuie clarificată starea civilă a proprietarului, deoarece, conform legii în vigoare, un imobil se poate înstrăina doar cu consimţământul ambilor soţi. Toate înţelegerile între părţi, indiferent de forma acordului pentru care acestea au optat, trebuie să fie întocmite în formă scrisă, sub sancţiunea nulităţii absolute.

Pe lângă aspectele juridice importante care trebuie avute în vedere, un cumpărător trebuie să fie atent la condiţiile de înstrăinare ale bunului imobiliar, cum ar fi: stabilirea exactă a modului de transmitere a banilor, moneda de plată, indicarea preţului real (există riscul ca la o eventuală reziliere de contract, cumpărătorul să recupereze strict suma indicată în contract şi nu cea reală transmisă), indicarea termenelor de intrare în posesie/eliberare a imobilului şi să cunoască din timp cuantumul cheltuielilor notariale care intră în sarcina lui.

Conform reprezentanţilor RE/MAX, cele mai importante cerinţe în alegerea locuinţei sunt locaţia, preţul şi starea proprietăţii. În ultimii doi-trei ani, clienţii sunt mai precauţi, îşi alocă un timp mai îndelungat pentru căutări, au răbdare şi caută cea mai bună ofertă care să le întrunească toate cerinţele. În plus, sunt mult mai atenţi cu banii lor, chiar dacă aceştia provin din credite bancare. În ceea ce priveşte perioada de vânzare a unui imobil,  aceasta depinde de mai mulţi factori (locaţie, preţ de listare, stare imobil), iar cu o promovare imobiliară de calitate, imobilul ar putea fi tranzacţionat după 4-5 luni de listare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite