Familiile din UE cheltuie 2,6% din venitul lor pe bunuri și servicii culturale

0
Publicat:

Gospodăriile din Uniunea Europeană au alocat, în medie, 2,6% din totalul cheltuielilor lor pentru bunuri şi servicii culturale, în 2020, conform datelor publicate luni de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).

cultura generala jpg

Ponderea cheltuielilor legate de cultură în totalul cheltuielilor de consum variază semnificativ în rândul celor 22 de state membre UE pentru care sunt disponibile datele. Câţiva factori ar putea afecta această pondere, inclusiv venitul gospodăriei, nivelul preţurilor, accesul facil la evenimente culturale, politicile naţionale culturale şi obiceiurile.

În 2020, opt state membre UE au înregistrat o pondere a cheltuielilor legate de cultură în totalul cheltuielilor de consum peste media UE. Cele mai ridicate ponderi au fost în Danemarca (3,9%), Germania (3,7%) şi Austria (3,5%) iar cele mai scăzute în Grecia (1,3%), Bulgaria, Lituania şi Spania (toate cu 1,5%).

Exprimat în paritatea puterii de cumpărare standard (PPS), cel mai ridicat nivel al cheltuielilor pentru bunuri şi servicii culturale în 2020 a fost în Austria (1.221 PPS), Germania (1.194), Danemarca (1.173) şi Ţările de Jos (1.026), iar cel mai redus, sub 300 PPS, în Bulgaria (193), Lituania (264), Slovacia (282) şi Grecia (296).

În medie, aproximativ un sfert din cheltuielile legate de cultură în 2020 au fost alocate pentru computere şi echipamente audio-video (26,9%), un alt sfert pe cărţi şi presă (25,1%), o cincime (20,8%) pe taxa TV şi închirierea de echipamente şi accesorii pentru cultură, şi 13,7% pe participarea la evenimente culturale, restul de 13,5% fiind pentru articole pentru creaţie şi exprimare artistică.

Acum doar câțiva ani, românii cheltuiau cei mai mulţi bani pentru mâncare din UE. Cel puţin aşa spuneau la acel moment statisticile Eurostat, care mai aratau că noi scoatem mai mulţi bani din buzunar decât media UE pentru sănătate sau educaţie, dar şi pentru tutun sau alcool. Pe de altă parte, eram la acel moment printre cei care cheltuiau cei mai puţini bani pentru cărţi sau evenimente culturale.

Concret, gospodăriile din România alocau cel mai mare procent din cheltuieli pentru mâncare din UE, adică 26.4% faţă de media UE care cheltuia 11.1%. După noi se situau gospodăriile din Lituania (20.6%), Estonia (18.7) şi Bulgaria (17.9%).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite