Cererile de protejare a mărcilor noi s-au înmulţit exponenţial

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit datelor centralizate la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM), numărul cererilor de protejare a mărcilor noi a crescut exponenţial în ultimii 15 ani, ajungând la aproape

Potrivit datelor centralizate la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM), numărul cererilor de protejare a mărcilor noi a crescut exponenţial în ultimii 15 ani, ajungând la aproape 23.000 în 2005, faţă de 21.000 în 2004 şi 17.000 în 2003. "Creşterea semnificativă a acestor cereri ne pune în mare dificultate, deoarece numărul de oameni de care dispunem nu mai face faţă", a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, preşedintele OSIM, Gabor Varga. În schimb, numărul cererilor de brevet de invenţie a scăzut la jumătate, în ultimii ani, ca urmare a reducerii activităţii de cercetare. "Această situaţie reflectă în mod real situaţia economică. Pe de o parte, institutele de cercetare - din partea cărora trebuie să vină cererile de brevetare - şi-au redus activitatea, iar pe de altă parte spiritul comerciant este în plin avânt", a mai spus Gabor Varga. El a menţionat că, în prezent, din totalul de circa 1.100 de cereri de brevetare, doar 20-25% vin din partea firmelor, restul fiind reprezentat de solicitări din partea persoanelor fizice.
Taxe europene pentru invenţii româneşti
Referitor la taxele de înscriere percepute de OSIM, reprezentanţii instituţiei au explicat că, deşi prin lege sunt stabilite tarife ridicate, în realitate, costul nominal de înregistrare al unui brevet sau mărci poate fi mult mai mic. "Am introdus o serie de reduceri pentru diferite categorii de venituri ale solicitanţilor. Pe baza acestora se poate plăti un cuantum de 20% din taxe", a explicat Cristian ştrenc, director general adjunct al OSIM. Pentru protecţia unei mărci, valoarea minimă a taxelor este de 100 de euro pentru o perioadă de 10 ani.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite