Cât de mult este pusă în pericol în România siguranţa materialelor nucleare. Corupţia şi posibilitatea revoltelor sunt factori de risc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un studiu ce evaluează securitatea materialelor nucleare susţine că factorii de risc în cazul României sunt corupţia şi riscul ridicat de a se produce revolte sociale în următorii doi ani.

Astfel, 176 de ţări au fost analizate de acest raport, iar 32 dintre ele deţin mai mult de un kilogram de uranium puternic îmbogăţit sau plutoniu, care pot intra în componenţa bombei atomice. Celelalte 144 de state, dintre care face parte şi România, deţin mai puţin de un kilogram de materiale nucleare.

Astfel, conform criteriilor luate în calcul de experţi, România se află pe locul 5 din cele 144 de state, obţinând un scor global de 92 de puncte din 100, 100 fiind maximul de puncte care puteau fi obţinute pentru a fi considerată perfect sigură. La egalitate s-au situat Letonia, Lituania şi Slovacia. Bulgaria se află pe locul 11, iar R.Moldova pe locul 46, la egalitate cu Kenya şi Nigerul.

România stă bine la primele două criterii luate în calcul - respectiv transparenţa şi aplicarea normelor internaţionale şi capacitatea şi voinţa statului de a aplica aceste norme, obţinând scor maxim de 100 de puncte. Lucrurile se schimbă însă în ceea ce priveşte cel de-al treilea criteriu - factorii sociali, unde obţine doar 60, ceea ce înseamnă că acesta este un factor de risc.

În cadrul factorilor sociali, România obţine scoruri mici în ceea ce priveşte răspândirea corupţiei, unde se află sub medie, pe locul 44 din 144 de ţări (cu un scor de 25 de puncte) şi pe ultimul loc în UE, la egalitate cu Grecia. Scoruri modeste obţine şi în privinţa stabilităţii politice, clasându-se pe locul 35 la nivel mondial şi pe locul 11 în UE, la egalitate cu Irlanda, Estonia şi Spania.

Astfel, în ceea ce priveşte riscul apariţiei unor revolte sociale (demonstraţii de amploare, greve, tensiuni interetnice, rasiale sau religioase) care ar putea afecta capacitatea Guvernului de a asigura protecţia materialelor nucleare, România se încadrează în categoria ţărilor cu risc crescut de revolte, alături de Portugalia şi Irlanda.

O altă subcategorie care ridică probleme României o reprezintă şi riscul unor demonstraţii violente în următorii doi ani. Acestea pot avea drept cauze factori socio-economici ca şomajul sau austeritatea fiscală, diviziunile etnice, religioase sau politice, disputele din domeniul muncii sau afluxul de refugiaţi sau imigranţi. În această privinţă România prezintă un risc moderat.

O problemă recunoscută însă este răspândirea corupţiei, care în România este ridicată, ţara încadrându-se în aceeaşi categorie cu Bosnia, Bulgaria, Grecia, Macedonia, Muntenegru şi Serbia şi fiind devansată în Europa doar de Albania şi R.Moldova.

Studiul analizează cât de răspândită este corupţia în rândul oficialilor publici. Factorii analizaţi sunt durata de menţinere la putere a unui Guvern, numărul oficialilor numiţi în raport cu cei aleşi, frecvenţa cazurilor de mită, percepţia gradului în care oficialii sunt implicaţi în practici de corupţie cum ar fi folosirea necorespunzătoare a funcţiei publice în vederea obţinerii unor beneficii private, acceptarea mitei, oferirea unor favoruri sau patronajul în vederea unor câştiguri personale.

Din România nu au lipsit scandalurile legate de furturile de minereu de uraniu

Chiar dacă raportul poziţionează România destul de bine în ceea ce priveşte siguranţa materialelor nucleare, totuşi ţara noastră nu a fost lipsită de incidente privind furturile de astfel de nucleare. Astfel, în noiembrie 2011, o cantitate de minereu de uraniu a fost furată din depozitele Companiei Naţionale a Uraniului. Potrivit Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN), este vorba de 73,5 kilograme de minereu de uraniu.

CITEŞTE ŞI:

Minereu de uraniu furat din depozitele Companiei Naţionale a Uraniului. Impactul radiologic este nesemnificativ

Dosarul „Uraniu - 2011", finalizat și remis la judecată. Trei membri ai grupării au ajuns pe banca acuzaților

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite