Rusia va realiza centrale nucleare plutitoare. Acestea vor alimenta cu energie oraşele arctice din Siberia. Prima unitate va fi gata în 2016

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vicepremierul rus supervizează activităţile Rusiei în Arctica şi este recunoscut pentru declaraţiile sale belicoase
Vicepremierul rus supervizează activităţile Rusiei în Arctica şi este recunoscut pentru declaraţiile sale belicoase

După zeci de ani de planuri, Rusia va fi prima ţară din lume care va avea centrale nucleare plutitorare, prima unitate urmând a fi livrată în anul 2016, a anunţat vicepremierul rus Dmitri Rogozin, citat de agenţia Interfax şi preluat de „The Moscow Times“.

„Practic este un reactor atomic care poate fi conectat la infrastructura costală şi va putea furniza energie printr-un cablu către orice oraş arctic“, a afirmat Rogozin, care supervizează activităţile Rusiei în Oceanul Arctic.

„Prima astfel de staţie energetică plutitoare va fi gata până în luna octombrie a anului viitor“, a mai adăugat el, potrivit sursei citate.

Centralele nucleare plutitoare nu sunt o idee nouă în Rusia, ideea unei flote de astfel de centrale prinzând teren încă din anii ‘2000.

În anul 2007 a început contrucţia primei centrale atomice plutitoare, numită Akademik Lomonosov, dar după numeroase întârzieri, vasul încă nu a devenit operaţional. Centrala plutitoare poate genera maximum 70 MW de energie şi ar fi trebuit să andocheze în peninsula Kamceatka în anul 2017. Totuşi, regiunea este în întârziere cu realizarea infrastructurii costale, scria agenţia Ria Novosti anul trecut.

Intervalul de timp oferit de Rogozin este consistent cu afirmaţiile făcute anul trecut de către Alexei Kadilov, directorul executiv al Şantierului Naval Baltic din Sankt Petersburg, unde se construieşte staţia plutitoare atomică.

Kadilov a spus jurnaliştilor în luna octombrie că Akademik Lomonosov va fi terminată până în septembrie 2016.

Organizaţiile pentru protecţia mediului sunt îngrijorate de perspectivele acestor centrale, argumentând că o greşeală ar fi catastrofică pentru fragilul ecosistem arctic.

Pe de altă parte, Rusia este dornică să dezvolte cât mai mult teritoriile sale nordice, unde se află imense resurse naturale. După ce infrastructura arctică decăzut ca urmare a colapsului Uniunii Sovietice, Rusia a început să construiască baze militare în regiune anul trecut.

Rosneft şi Novatek, proiecte în Arctica

Gigantul petrolier Rosneft avea un parteneriat cu grupul american Exxon pentru explorarea Arcticii, dar acesta a căzut ca urmare a sancţiunilor internaţionale, care interzic expres demararea de astfel de activităţi sau livrarea de echipamente avansate pentru extracţia hidrocarburilor în zonă. Concomitent, grupul de gaze Novatek – controlat de către oligarhul rus Ghenadi Timcenko – dezvoltă proiectul Yamal, de gaze lichefiate, în valoare de 27 de miliarde de dolari, împreună cu francezii de la Total şi grupul chinez CNPC. Novatek este al doilea producător de gaze al Rusiei şi se află, la rândul său, sub sancţiuni.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite