Nou compromis la nivelul UE: Livrările de petrol rusesc s-ar putea face, temporar, prin oleoductul Drujba

Nou compromis la nivelul UE: Livrările de petrol rusesc s-ar putea face, temporar, prin oleoductul Drujba

Guvernele UE discută un plan cu Consiliul European şi Comisia Europeană care ar permite scutirea temporară de la un embargo mai amplu privind livrările de petrol rusesc spre blocul comunitar, acestea urmând să fie făcute prin oleoductul Drujba, potrivit unor surse citate de Bloomberg.

Ştiri pe aceeaşi temă

O parte dintre liderii UE înclină spre un compromis care ar interzice livrările de petrol rusesc pe mare dar ar scuti, temporar, livrările printr-un oleoduct important, astfel încât blocul comunitar să ajungă la un acord cu privire la un nou pachet de sancţiuni impuse Rusiei, transmite Bloomberg, potrivit Agerpres.
 
Această soluţie de compromis ar da premierului ungar, Viktor Orban, mai mult timp pentru a pune la punct detaliile tehnice ale planului de renunţare la livrările de petrol rusesc către Ungaria, au adăugat sursele care au dorit să îşi păstreze anonimatul.
 
Majoritatea statelor membre UE sunt de acord cu un embargo privind petrolul rusesc, în cadrul celei de a şasea runde de sancţiuni destinate să pedepsească Moscova pentru conflictul din Ucraina. Însă pentru o decizie este nevoie de unanimitate iar Ungaria este cel mai acerb critic al unui embargou în timp ce alte state din Europa de Est se opun şi ele.
 
 
Modelul de business al grupului petrolier ungar MOL a fost construit pe ţiţeiul rusesc livrat prin conducta Drujba care asigură 65% din necesarul de petrol al Ungariei. Grupul petrolier ungar susţine că ar avea nevoie de 2-4 ani şi între 500 şi 700 milioane de dolari pentru ca cele două rafinării ale sale din Slovacia şi Ungaria să facă trecerea la procesarea unui alt tip de petrol.
 
Comisia Europeană, în cadrul unei strategii mai ample destinate reducerii dependenţei Europei de energia din Rusia, a anunţat că va finanţa investiţii în infrastructură de până la două miliarde de euro în statele membre, dar nici măcar aceste investiţii potenţiale nu au convins încă Ungaria.
 
Uniunea Europeană şi statele membre ar urma să continue să discute vineri diferite opţiuni, susţin sursele citate de Bloomberg.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările