Bancpost a avut cea mai mare pierdere din piaţă - Revista presei economice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presa economică de astăzi scrie despre banca cu cea mai mare pierdere din piaţă, creşterea coplăţii compensatelor sau majorarea capitalului la Petrom. Printre alte subiecte, serviciile telecom nu mai vin la pachet, iar dolarul rămâne moneda de constituire a rezervelor valutare.

Bancpost a avut cea mai mare pierdere din piaţă. Bancpost, banca grecilor de la EFG Eurobank, a avut anul trecut o pierdere netă de peste 73 mil. euro după contabilitatea românească, înregistrând cel mai prost rezultat negativ dintre cele 20 de bănci care au avut pierderi în 2009, potrivit unor surse bancare. În trimestrul IV, măsurile de reducere a costurilor operaţionale au început să dea rezultate, ultimele trei luni ale anului aducând un profit net de aproape 45 mil. euro, care însă nu a putut acoperi pierderea din cursul anului, scrie Ziarul Financiar.

Coplata compensatelor va creşte de nouă ori. Un nou act normativ strategic al măsurilor anticriză ale guvernului Boc 4 loveşte direct în sănătatea celor aproximativ opt milioane de pacienţi români. Printr-un proiect de hotărâre de guvern, ce urmează să intre în vigoare de la 1 aprilie, compensarea medicamentelor va fi redusă substanţial. Acest lucru conduce fie la o creştere a coplăţii pentru medicamentele prescrise  de până la nouă ori, fie la trecerea forţată a pacienţilor pe tratamente vechi, introduse în practică medicală cu mai mult de 30-40 de ani în urma, anunţă Financiarul.

Ministerul Economiei susţine majorarea de capital la Petrom. Statul susţine majorarea de capital la Petrom, însă o decizie finală va fi luată la Adunarea Generală a Acţionarilor din 29 aprilie, a declarat astăzi Adriean Videanu, Ministrul Economiei. Operaţiunea este estimată la un miliard de euro. "O majorare de capital... nu suntem împotrivă, Petrom trebuie sa facă investiţiile de care are nevoie dar trebuie să gasim soluţiile adecvate la această participare la majorare. Din câte ştiu la AGA din aprilie se va discuta acest subiect", a spus Videanu, citat de Money.

Serviciile telecom nu mai vin la pachet.
Un stat membru poate interzice condiţionarea încheierii unui contract de furnizare de servicii de telecomunicaţii de încheierea unui alt contract de către utilizatorul final, a comunicat ieri Curtea de Justiţie a Uniunii Europene referindu-se la cauza Telekomunikacja Polska SA vs. preşedintele Urzędu Komunikacji Elektronicznej (UKE - autoritatea poloneză de comunicaţii electronice).
Potrivit unei legi poloneze din 2004 privind telecomunicaţiile, în scopul de a proteja utilizatorul final, preşedintele UKE poate să oblige un operator de telecomunicaţii care dispune de o putere semnificativă pe piaţa cu amănuntul să nu impună utilizatorului final subscrierea la servicii care îi sunt inutile, potrivit Curierul Naţional.

Dolarul rămâne moneda de constituire a rezervelor valutare. Dolarul îşi va păstra statutul de monedă în care sunt constituite rezervele valutare la nivel mondial, atâta vreme cât pieţele financiare din SUA sunt sigure, iar cheltuielile guvernamentale sustenabile, consideră agenţia de evaluare "Standard & Poor"s" (S&P).John Chambers, preşedintele departamentului de ratinguri suverane din cadrul S&P, declară că "dolarul este cea mai acceptată valută la nivel mondial", chiar dacă recesiunea globală a început în SUA, scrie Bursa.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite