Anglia întoarce spatele Greciei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce Germania face lobby pentru un ajutor european destinat statului elen, premierul britanic, Gordon Brown, se opune, preferând intervenţia FMI. Summit-ul Consiliului European care are loc astăzi la Bruxelles va fi dominat de discuţii aprinse pe tema salvării Greciei.

Guvernul de la Berlin a început să facă demersuri pentru a strânge în jurul său o coaliţie europeană menită să înlăture pericolul scăpării de sub control a crizei îndatorării, ce caracterizează Grecia, relatează „Wall Street Journal" şi „Financial Times", citând surse guvernamentale. Potrivit acestora, decizia de a face primii paşi în acest sens a fost urgentată de scăderea euro.

Mai mult, Berlinul se teme că presiunea care planează asupra obligaţiunilor greceşti s-ar putea propaga în propriile bănci şi în cele din alte ţări din zona euro, precum Spania şi Portugalia, ţări cu deficit mare. „Trebuie să fim conştienţi că ceea ce este acum problema Greciei poate deveni una europeană. Este vorba mai mult de construirea unui zid de apărare decât de un ajutor pentru Grecia", au spus oficialii citaţi.

Opţiunea Germaniei: ajutor individual

Şi aceştia, şi cancelarul german, Angela Merkel, au precizat că până în prezent nu există încă un plan concret în acest sens. Pe de altă parte, Michael Meister, parlamentar german, a declarat că ministrul de Finanţe, Wolfgang Schäuble, este aşteptat în Parlament pentru a informa Legislativul despre opţiunile de salvare a Greciei, fie individual, fie la nivel european.

„Nu există nicio altă alternativă pentru un plan de salvare a Greciei", a spus Schäuble, care, potrivit „Wall Street Journal", a avut o discuţie pe această temă zilele trecute cu preşedintele Băncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet.

Toate aceste discuţii, în ajunul summitului Consiliului European, care are loc astăzi la Bruxelles, prevestesc discuţii aprinse în rândul liderilor europeni. Ţările din afara zonei euro, în frunte cu Marea Britanie şi Suedia, au o poziţie divergentă faţă de Germania, mergând pe ideea că, dacă Grecia are nevoie de ajutor, atunci Fondul Monetar Internaţional este cel mai în măsură să îl acorde.

Miza: mândria Europei

Britanicii sfătuiesc colegii din zona euro să nu excludă intervenţia FMI, chiar dacă acest lucru ar însemna „ştirbirea mândriei europene". „Fondul are şi expertiza, şi resursele necesare. Noi susţinem orice măsură luată de ţările din zona euro, însă credem că varianta unui ajutor din partea FMI nu ar trebui exclusă, cel puţin în prima fază a discuţiilor", a declarat un oficial londonez, citat de „Financial Times".

Astfel că este greu de estimat care va fi rezultatul final al discuţiilor de astăzi, cred analiştii, care nu exclud amânarea unei decizii pentru săptămâna viitoare. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite