Doamna teatrului românesc, Rodica Popescu Bitănescu, sărbătoreşte azi 75 de ani. La mulţi ani, dragă doamnă!

Doamna teatrului românesc, Rodica Popescu Bitănescu, sărbătoreşte azi 75 de ani. La mulţi ani, dragă doamnă!

Rodica Popescu Bitănescu a jucat în numeroase comedii la Teatrul Naţional „Ion Luca Caragiale“ din Bucureşti FOTO www.cinemagia.ro

Una dintre cele mai îndrăgite actriţe de teatru şi film, Rodica Popescu Bitănescu, a împlinit astăzi 75 de ani, mai mult de jumătate fiind petrecuţi pe scenă. Actriţa, veşnic cu zâmbetul pe buze, s-a născut pe 5 august 1938, în Răsuceşti (Ilfov)

Ştiri pe aceeaşi temă

A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti în anul 1960 şi a jucat pe scena Teatrului Naţional din Iaşi şi la Teatrul „Barbu Delavrancea“ din Capitală. Din 1966 până în prezent, spectatorii s-au bucurat de prezenţa ei pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti. A jucat în zeci de roluri, fiind rând pe rând Ines din „Castiliana“ de Lope de Vega, Lucetta – „Bădăranii“ de Carlo Goldoni, Calipsiţa – „Coana Chiriţa” după Vasile Alecsandri, Manuela – „Travesti” de Aurel Baranga, Monti – „Moartea ultimului golan” de Virgil Stoenescu, Lina – „Să nu-ţi faci prăvălie cu scară” de Eugen Barbu, Argentina – „Trei fraţi gemeni veneţieni” de Aldo Mattiuzi Collalto, Liuba – „Faleza” de Julius Edlis, Lucy – „Rivalii” de Richard Sheridan, Bucătăreasa - „Legenda ultimului împărat” de Valentin Nicolau, Bonita – „Aşteptând la Arlechin” de Noel Coward.

Rodica Popescu Bitănescu din 2000 în „rol“ de dramaturg şi regizor
 
Rodica Popescu Bitănescu a debutat în cinematografie în 1975, cu filmul „Comedia fantastică“, scris şi regizat de Ion Popescu-Gopo, în care a jucat alături de George Mihăiţă şi Dem Rădulescu. A mai jucat în „Premiera”, „Eu, tu şi Ovidiu”, „Miezul fierbinte al pâinii”,  „Rămân cu tine”, „Femeia din Ursa Mare”, „Am o idee”, „Ciocolată cu alune”, „Zbor periculos”, „Cucoana Chiriţa”, „Lacrima cerului”, „Harababura”,,,Dumbrava minunata’’, precum şi în ecranizările pentru televiziune „Commedia dell`Arte”, Fata şi caruselul”, „Escu”, „Bolnavul închipuit”. În anul 2008 a apărut în serialul Tv ,,Îngeraşii’’, în rolul Florancei.
 
În anul 2000 actriţa şi-a asumat „rolul“ de regizor şi dramaturg, a scris şi regizat propriile piese „Cinci femei de tranziţie“, „Încă-i bine“, „Viaţa de cimitir“, toate jucate cu mare success pe scena Naţionalului bucureştean.
 
În 2002 a primit Ordinul naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler „pentru crearea şi transmiterea cu talent şi dăruire a unor opera literare semnificative pentru civilizaţia românească şi universală“, în 1995 şi 1985 a primit premii de creaţie pentru rolul din „Rendez-vous“ de Tudor Muşatescu , respectiv cel din „Aventura în banal“ de Teodor Mazilu şi Dumitru Solomon.
 
Actriţa a declarata în nenumărate rânduri că nu râde niciodată fără motiv: „Eu nu sunt veselă decât când am motiv. Dar la fel de repede şi plâng“.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: