Octavian Gordon, noul director interimar al Bibliotecii Naţionale a României

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Culturii a postat această fotografie pe Facebook, anunţând numirea lui Octavian Gordon ca director interimar al BNR                                                                                       Sursă Foto: Facebook
Ministrul Culturii a postat această fotografie pe Facebook, anunţând numirea lui Octavian Gordon ca director interimar al BNR                                                                                       Sursă Foto: Facebook

Octavian Gordon a fost numit în postul de director interimar al Bibliotecii Naţionale a României, a anunţat Corina Şuteu, ministrul Culturii, miercuri, prin intermediul unui mesaj publicat pe Facebook. La eveniment a participat şi scriitorul Gabriel Liiceanu.

„L-am numit pe domnul Octavian Gordon în postul de director interimar la Biblioteca Naţională a României. Instalarea în funcţia de manager a BNaR a fost făcută în prezenţa Secretarilor de Stat Lucian Vărşăndan şi Mihai Ghyka şi a domnului Gabriel Liiceanu”, a declarat Corina Şuteu.

„ E important ca parteneriatul cu Biblioteca Naţională a Franţei să fie consolidat, iar Biblioteca Naţională a României să devină o instituţie deschisă marelui public şi un reper în spaţiul cultural românesc contemporan. Expertiza domnului Octavian Gordon şi reuşitele sale profesionale sunt o garanţie pentru viitorul Bibliotecii Naţionale de la Bucureşti, iar Ministerul Culturii va fi un partener permanent al reformării şi stabilităţii acestei instituţii. E un moment de reclădire, iar energia noilor generaţii va contribui decisiv la împlinirea acestui moment. Domnul Octavian Gordon este un exponent al acestei generaţii”, a adăugat ministrul Culturii.

Biblioteca Naţională a României trebuie să depăşească momentele dificile şi instabilitatea din ultimii ani. - Corina Şuteu, ministrul Culturii

La jumătatea lunii mai, Ministerul Culturii a anunţat că singurul candidat admis în concurs pentru şefia Bibliotecii Naţionale a României nu a reuşit să obţină notă de trecere.

Concursul de management pentru Biblioteca Naţională a România (BNaR) nu a avut niciun câştigător, întrucât singurul candidat, Mădălina Mirea, a obţinut nota 5,35, iar pentru etapa interviului ar fi trebuit să obţină cel puţin nota 7.Potrivit articolului 19, alineatul 3 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 189/2008, ”sunt declaraţi admişi pentru susţinerea interviului candidaţii care au obţinut în prima etapă a concursului nota minimă 7“.

Potrivit anunţului făcut de Ministerului Culturii, Mădălina Mirea, fost director interimar al Centrului Cultural Palatele Brâncoveneşti, nu a reuşit să obşină nota de trecere.Claudia Şerbănuţă, director interimar al Bibliotecii Naţionale a României (BNaR) din iulie 2014, nu a putut participa la concursul de proiecte de management organizat de Ministerul Culturii (MC), deoarece nu îndeplineşte una dintre condiţiile impuse.

În anunţul făcut, vineri, de Ministerul Culturii este specificat, între altele, faptul că un candidat la această funcţie trebuie să fie licenţiat în ştiinţe sociale, ştiinţe umaniste şi arte - ştiinţe ale comunicării, filologie (domeniul de licenţă limbă şi literatură), istorie, studiul patrimoniului, studii culturale, arte vizuale, conservare şi restaurare, istoria şi teoria artei.Astfel, specialist în biblioteconomie şi ştiinţa informării, Claudia Şerbănuţă nu a putut participa.

Claudia Şerbănuţă a fost numită, în iulie 2014, în funcţia de director general interimar al Bibliotecii Naţionale a României. Înaintea sa, Elena Tîrziman a ocupat acelaşi post ca interimar timp de patru ani, după care a fost destituită.

Octavian Gordon s-a născut pe 3 octombrie 1979. A studiat la Liceul de Muzică "Dinu Lipatti" Bucureşti (1988 - 1994), Seminarul Teologic Liceal Ortodox, Bucureşti, sector 4 (1994 - 1996) şi Şcoala Centrală (profil Limbi Clasice). În 2002, a absolvit Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine (Filologie clasică) în cadrul Universităţii Bucureşti şi în 2003 a început Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Bucureşti, pe care a abandonat-o după primul an. În 2007 a devenit doctor în Filologie la Universitatea Bucureşti.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite