Cum au şters din istorie marii dictatori oamenii incomozi?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După execuţia lui Jang Song-thaek, unchiul lui Kim Jong-un, presa de stat din Coreea de Nord a început operaţiunea de editare a fotografiilor şi arhivelor, ştergându-l pe acesta din istoria ţării.

 Aceasta nu e prima data când un lider politic încearcă să ascundă existenţa unor persoane: s-a întâmplat în Uniunea Sovietică, în Germania lui Hitler, precum şi în China comunistă. În momentul în care cineva îşi pierdea poziţia politică sau relaţiile cu liderul se deteriorau, respectiva persoană dispărea brusc din fotografiile oficiale.

Fenomenul nu este unul prezent doar în secolul XX, ci este unul care vine din antichitate. Atunci numele personajelor importante care din varii motive dispăreau din discursul oficial era razuite din inscriptii si din picturile oficiale. La greco-romani procedeul se numea: damnatio memoriae. Iată ce alte personaje cunoscute au cunoscut această «procedură»

Nikolai Ejov, şeful NKVD în timpul lui Stalin

image

Ejov şi-a câştigat porecla de „Comisarul dispărut” printre istoricii de artă din cauza faptului că, după execuţia sa din 1940, a dispărut complet din fotografiile oficiale din URSS.

Continuarea pe Historia.ro

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite