"Departe de lumea dezlănţuită" se distribuie joi cu „Adevărul“ la preţul de 10,99 lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Departe de lumea dezlănţuită“
„Departe de lumea dezlănţuită“

Romanul ce l-a consacrat pe Thomas Hardy ca scriitor de succes a fost publicat pentru prima dată sub formă de foileton în „Cornhill Magazine”, pe parcursul anului 1874.

Lista chioşcurilor „Adevărul" din Timişoara şi Bucureşti!

Ca toate celelalte romane scrise de Hardy, „Departe de lumea dezlănţuită" se desfăşoară în plină epocă victoriană, în ţinutul Wessex, din sud-vestul Angliei. La fel ca celelalte ficţiuni ale autorului, şi aceasta conţine, în subsidiar, interogaţii cu privire la concepţiile caracteristice vremii respective, în ceea ce priveşte statutul social, căsătoria, iubirea, poziţia femeii în societate, destinul.

Este perioada în care drepturile legale ale unei femei măritate seamănă mult cu cele ale unui copil: ea nu poate vota, nu poate avea proprietăţi, nu poate intenta proces în instanţă, poate urma doar cariera de profesoară. Este considerată, sau ar trebui să fie, o fiinţă pură, al cărei trup este un templu ce nu trebuie utilizat în scopuri hedoniste. Rolul ei este să aibă copii şi să se ocupe de gospodărie.

Chiar dacă astăzi lucrul ar părea exagerat, totuşi, romanele lui Hardy au stârnit controverse destul de aprige la vremea publicării lor, din cauza libertăţii cu care autorul critica tabuurile societăţii victoriene. Ficţiunile sale au provocat reacţii atât de exagerate, încât autorul a sfârşit într-o deziluzie ce l-a făcut să-şi dorească să nu mai scrie romane niciodată.

Prin portretizarea unei femei care se îndepărtează atât de mult de idealul feminin victorian, romanul „Departe de lumea dezlănţuită" poate da un indiciu despre modalitatea în care au fost receptate scrierile sale de către englezii mai puritani. Căci ele au cunoscut un succes enorm în rândurile publicului larg.

Neconcordanţe în iubire

Bathsheba Everdene, personajul central al romanului, este o tânără frumoasă şi educată din clasa mijlocie, care ajunge bogată datorită unei moşteniri primite de la un unchi. Bathsheba uluieşte pe toată lumea atunci când hotărăşte să conducă singură ferma moştenită.

No title

Îl angajează pe Gabriel Oak pentru a avea grijă de animalele fermei. Gabriel fusese un mic proprietar care pierduse tot ce reuşise să agonisească, din cauza unui accident nefericit, şi care se îndrăgostise necondiţionat de Bathsheba pe când era săracă şi îşi vizita mătuşa, care locuia în apropierea fermei lui Gabriel.

Noul statut o face pe Bathsheba eligibilă pentru a fi cerută în căsătorie de un fermier înstărit şi respectat din partea locului - William Boldwood - un singuratic cu douăzeci de ani mai vârstnic decât ea. Contrar firii sale reţinute şi tăcute, Boldwood se îndrăgosteşte aprig de Bath-sheba. Femeia e măgulită, dar amână să îi dea un răspuns.

Moment în care apare tânărul şi seducătorul sergent Francis Troy, reîntors la moşia sa din Wessex. Troy o seduce pe Bathsheba, deşi este îndrăgostit de o fostă servitoare a acesteia - Fanny Robin - pe care o lasă însărcinată. Îndrăgostită, Bathsheba va fugi cu Troy şi se va căsători pe ascuns. Dar fericirea e departe.

Final dulce-amar

Hardy manifestă un anumit apetit pentru tragedie în romanele sale. Personajele pe care le imaginează par a fi aruncate în mâinile unui destin inexorabil, care nu le iartă dorinţele prea intempestive şi impulsurile necugetate. Troy, Bolwood şi Fanny sfârşesc tragic.

Totuşi, povestea are un final fericit care îi va asigura întotdeauna succesul la public. În final, Gabriel Oak e singurul care pare a primi ceea ce şi-a dorit dintotdeauna. Şi poate şi Bathsheba, deşi nu a ştiut asta de la bun început.

Informaţii despre cărţi

Pentru orice informaţii ne puteţi contacta la:

Telefon: 021.407.76.38 sau 021.407.76.51 (de luni până vineri, între orele 9.00 şi 18.00) / Fax: 021.407.76.42

E-mail: carte@adevarul.ro

Abonamente cu cărţi

Ca să fii sigur că primeşti cartea în fiecare joi, abonează-te la „Adevărul", în formula „ziar + carte"!

Abonamentele se pot face

Prin internet, cu plata online, la: www.adevarul.ro/abonamente/adevarul

Prin SMS: Trimite două SMS-uri cu textul „Biblioteca" pentru a te abona la „Adevărul" (abonament pe o lună cu patru cărţi incluse)

Prin talonul din „Adevărul" (pagina 47) - completat şi expediat prin poştă (la OP 33, CP 143, Bucureşti) sau prin fax (la numărul 021.407.54.67)

Telefonic, la 021.407.54.64 sau 021.407.54.66

Prin e-mail, la următoarea adresă: abonamente@adevarulholding.ro

ATENŢIE! Nu cumpăraţi cartea la suprapreţ! Fiţi alături de noi în demersul de eradicare a acestor practici lipsite de consideraţie faţă de munca noastră şi faţă de cititorii noştri, nu mai puţin importanţi. Nu încurajaţi specula!

Pentru sesizări sau informaţii suplimentare contactaţi-ne la: biblioteca@adevarul.ro; carte@adevarul.ro; reclamatii@adevarul.ro sau la tel: 021 407 76 38; 021 407 76 51.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite