Pianistul şi dirijorul Christian Zacharias deschide stagiunea la Filarmonica „George Enescu“, cu un program integral Beethoven

Pianistul şi dirijorul Christian Zacharias deschide stagiunea la Filarmonica „George Enescu“, cu un program integral Beethoven

Christian Zacharias

Primele concerte ale noii stagiuni de la Filarmonica "George Enescu" sunt planificate pentru zilele de joi, 4 si vineri, 5  octombrie, de la ora 19.00, în  Sala mare a Ateneului Român. Pianistul şi dirijorul Christian Zacharias va conduce Orchestra simfonică a Filarmonicii într-un program Beethoven.

Stagiunea 2018-2019 a Filamonicii "George Enescu" se va desfăşura sub semnul aniversării Centenarului, dar şi al aniversării a 150 de ani de la înfiinţarea Orchestrei Filarmonicii „George Enescu” (1868) şi a 130 de ani de la inaugurarea clădirii Ateneului Român (1888).

În această toamnă, în continuarea stagiunii aniversare 2018-2019, în Sala mare a Ateneului Român, dirijori şi solişti de renume internaţional vor fi oaspeţii Filarmonicii bucureştene, printre care dirijorii Christian Badea, Paul Nadler, Gerd Schaller, Horia Andreescu, Alexander Walker, Camil Marinescu şi soliştii Misha Maisky (violoncel), Lukasz Krupinski (pian) ş.a.
„Deschiderea stagiunii 2018-2019 este o bună ocazie de a reintroduce în atenţia opiniei publice concertele primei instituţii muzicale din Români, aflată în elita muzicală europeană. O stagiune consistentă, angajând nume consacrate din lumea muzicală şi academică în evenimente culturale – concerte, conferinţe, expoziţii etc. – de înaltă ţinută. Insistăm să păstrăm cu rigoare şi consecvenţă activităţi culturale care să omologheze un spaţiu al excelenţei spiritului rafinat", spune Andrei Dimitriu, director general al Filarmonicii "George Enescu".

România are imperativă nevoie de a-şi ameliora imaginea în lumea democrată civilizată, iar cultura de performanţă, susţinută şi promovată inteligent, poate juca un rol esenţial. Filarmonica George Enescu se străduieşte să slujească responsabil acest deziderat. Suntem bucuroşi că în Concertele Centenarului la Ateneu, avem, datorită domnului  Christian Badea, parteneri de încredere care ne susţin. Alpha Bank va susţine concertul cu Mischa Maisky de pe 8 şi 9 noiembrie, iar ICR este partener la mai multe concerte din acestă serie centenară. Le mulţumim foarte mult sponsorilor şi partenerilor noştri, care sunt alături de noi pentru a realiza evenimente de cea mai înaltă ţinută şi valoare artistică la Filarmonica George Enescu ”, subliniază directorul Andrei Dimitriu.

Christian Zacharias este unul dintre cei mai distinşi pianişti ai generaţiei sale. Cunoscut pentru profesionalismul şi intransigenţa sa, Christian Zacharias s-a afirmat pe plan internaţional, câştigând premiul Competiţiilor de la Geneva şi de la Van Cliburn. În 1975 a obţinut premiul I la Competiţia Ravel de la Paris, iar în 2000 a debutat în Statele Unite, dirijând Orchestra Filarmonicii din Los Angeles. În 2006 a condus Orchestra Filarmonică din New York.  A devenit director artistic al festivalulului anual Mozart al Orchestrei Simfonice din Barcelona, dirijor principal al Orchestrei de Cameră de la Lausanne (din 2000), dirijor principal invitat al Orchestrei Simfonice Göteborg (din sezonul 2002/2003). A susţinut recitaluri camerale,  împreună cu Cvartetul Alban Berg, Cvartetul Leipziger, Heinrich Schiff şi Frank Peter Zimmermann. A înregistrat pentru casa EMI până în 1997, după care a semnat un contract cu Dabringhaus şi Grimm. Volumul III al concertelor pentru pian de Mozart – înregistrat cu Orchestre de Chambre de Lausanne – a fost laureat cu „ECHO Klassik 2008”, volumul IV al acestei serii cu „Diapason d’Or” şi cu „Choc du Monde de la Musique”. În ianuarie 2007, Christian Zacharias a fost distins cu Midem Classical Award „Artistul anului” la Cannes.
 

Joi, 4 şi Vineri, 5  octombrie, ora 19.00 Ateneul Român

Deschiderea stagiunii simfonice aniversare 2018-2019

Filarmonica "George Enescu" - 150 de ani

Orchestra simfonică a Filarmonicii "George Enescu"

Dirijor si solist - CHRISTIAN ZACHARIAS

Program

Ludwig van Beethoven                           

Creaţiunile lui Prometeu, op. 43 (selecţiuni)

Concertul nr. 3, în do minor, pentru pian şi orchestră, op. 37

Simfonia nr. 2, în re major, op. 36

 


 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările