Grieg, Sibelius şi Ceaikovski, în închiderea stagiunii simfonice  a Filarmonicii „George Enescu”

Grieg, Sibelius şi Ceaikovski, în închiderea stagiunii simfonice  a Filarmonicii „George Enescu”

Violonistul italian Vikram Sedona este invitat în concertul de închidere de stagiune de la Ateneul Român

Joi, 30 iunie, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, condusă de dirijorul bulgar Emil Tabakov, prezintă publicului concertul de închidere a stagiunii simfonice 2021-2022. Programul este alcătuit din lucrările: Peer Gynt - Suita nr. 1, op. 46 de Grieg, Concertul în re minor pentru vioară şi orchestră, op. 47 de Sibelius, cu violonistul Vikram Sedona în ipostază solistică, şi  Simfonia nr. 4, în fa minor, op. 36 de Ceaikovski.

Ştiri pe aceeaşi temă


Peer Gynt  a fost compusă de către Edvard Grieg în 1874, având ca inspiraţie tema piesei de teatru cu titlu omonim, scrisă de scriitorul norvegian Henrik Ibsen. Muzica urmăreşte zbuciumatul drum al eroului Peer Gynt, care părăseşte meleagurile natale spre a ajunge, după nenumărate aventuri, în lumea fantastică a trolilor şi pe ţărmurile Africii, în permanentă căutare de sine. La sfârşitul unei vieţi irosite, Peer găseşte izbăvire în dragostea neclintită a devotatei Solveig, care l-a aşteptat într-o colibă din pădure timp de treizeci de ani. Cântecul lui Solveig rămâne una dintre cele mai emoţionante partituri din creaţia lui Grieg.
Concertul în re minor pentru vioară şi orchestră, op. 47 a avut prima versiune compusă în 1903, după ce  Jean Sibelius se afirmase drept compozitorul cel mai reprezentativ al ţării sale, Finlanda. Considerat drept unul dintre cele mai dificile concerte pentru vioară scrise vreodată, în esenţă lucrarea  etalează calităţile solistului. Compozitorul renunţă la prototipul romantic, prin dialoguri tulburătoare între solist şi orchestră. Romantică în fond, nordică în idiom, muzica lui Sibelius prezintă o nostalgie tipic scandinavă. După ce Jascha Heifetz a înregistrat Concertul pentru vioară de Sibelius în anii 1930, acesta a început să se bucure din ce în ce mai mult de aprecierea publicului şi a interpreţilor, fiind astăzi printre lucrările de referinţă ale literaturii concertante pentru vioară, potrivit muzicologului Octavia-Anahid Dinulescu.
În Simfonia nr. 4, în fa minor, op. 36, scrisă între 1877 şi 1878, ideea sorţii necruţătoare, denumită de Ceaikovski în mod simbolic "fatum", explodează cu o înverşunare implacabilă la începutul lucrării, dar şi în finalul acesteia. Cu toate acestea, voia bună, izvorâtă din identificarea cu sufletul colectiv, va fi dominantă în cele din urmă. „Dacă nu găseşti în tine motive de bucurie, priveşte la ceilalţi oameni. Mergi în popor. Uită-te cum acesta ştie să se înveselească, dăruindu-se din toata inima bucuriei. Bucură-te de veselia altora. E bine, totuşi, să trăieşti!”, mărturisea compozitorul.

Dirijorul Emil Tabakov (foto) este invitat adesea pe scene din Germania, Anglia, Danemarca, Suedia, Polonia, Franţa, Italia, Rusia, Spania, România, Austria, Elveţia, Belgia, Statele Unite, Australia, Canada, Japonia, Coreea de Sud, Singapore, Taiwan, Brazilia, Israel, Olanda, Africa de Sud, Cuba, Ecuador, Columbia. A dirijat reprezentaţii de operă la Teatro „La Fenice” şi Teatro Reggio-Torino, precum şi concerte la pupitrul unor orchestre de prestigiu: Orchestre National de France, Orchestre Philharmonique de Radio France, Orchestre National d’Île de France, Orchestre National de Lille, Orchestre National de Lorraine, Orchestre d’Avignon, Orchestre de Cannes, Orchestre de Nantes, Symphony Orchestra of Arena di Verona, Tchaikovsky Symphony Orchestra of Radio Moscow, Moscow Philharmonic, New Russia Orchestra, Neue Philharmonie Westfalen, Bochum Symphony Orchestra, Seoul Philharmony, Tokyo City Philharmonic Orchestra, Rio de Janeiro Symphony Orchestra, Sao Paolo Symphony Orchestra, Symphony Orchestra of the State of Mexico, Monterrey Symphony Orchestra, Athens Philharmonic Orchestra, Istanbul State Symphony Orchestra, Bourusan Symphony Orchestra (Istanbul), Presidential Symphony Orchestra Ankara. Repertoriul său este vast, cuprinzând lucrări de la clasicism şi romantism până la genurile muzicii contemporane. A realizat înregistrări, incluzând numeroase integrale: simfoniile de Mahler (într-un set de 15 CD-uri), simfoniile, uverturile, concertele pentru pian şi Recviemul german de Brahms, simfoniile de Scriabin, concertele pentru pian de Beethoven, dar şi Concertul pentru orchestră, Mandarinul miraculos de Bartók, Recviemul de Verdi ş. a., la casele de discuri Balkanton, Elan, Capriccio Delta, Mega-Music, Pentagon, Gega-New, EMI. Emil Tabakov a primit distincţia „Muzicianului anului” în 1992, acordată de Radiodifuziunea Naţională din Bulgaria şi, în 2009, „Crystal Lyre” de către Uniunea Muzicienilor din Bulgaria. A fost nominalizat „Omul anului” (1992) şi inclus în „100 best professionals” (2012) de către International Bibliographic Centre in Cambridge.



Vikram Francesco Sedona s-a născut la Treviso în 2000 şi a început studiul viorii la vârsta de şase ani, cu prof. Selina Cremese. A continuat să studieze la Conservatorul Benedetto Marcello din Veneţia cu prof. Bruna Barutti. Din 2016, studiază sub îndrumarea violonistei Silvia Marcovici la Universitatea de Muzică şi Artele spectacolului din Graz, Austria. Vikram a câştigat numeroase concursuri internaţionale, între care Concursurile Andrea Postacchini (2017), George Enescu (2018) şi Valsesia Musica (2019). Între angajamentele sale pot fi amintite concerte în festivaluri precum George Enescu sau Festivalul Radio France Montpellier Occitanie.

Închiderea stagiunii simfonice 2021-2022
Joi, 30 iunie 2022

Concert simfonic
ora 19.00, Sala mare a Ateneului Român

Orchestra simfonică a Filarmonicii "George Enescu"
Dirijor
EMIL TABAKOV
    Solist
    VIKRAM SEDONA

Edvard Grieg
Peer Gynt - Suita nr. 1, op. 46
Jean Sibelius
Concertul în re minor pentru vioară şi orchestră, op. 47
Piotr Ilici Ceaikovski
Simfonia nr. 4, în fa minor, op. 36

Biletele se pot procura:
- De la Casa de Bilete a Ateneului Român
- Online, accesand site-ul www.fge.org.ro - secţiunea „Calendar“. Biletele odată cumpărate nu sunt returnabile decât în condiţiile prevăzute de lege.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările