Cineaşti şi scriitori ruşi cer eliberarea regizorului Kirill Serebrennikov, acuzat de fraudă

Cineaşti şi scriitori ruşi cer eliberarea regizorului Kirill Serebrennikov, acuzat de fraudă

Kiril Serebrennikov

Unii dintre cei mai cunoscuţi cineaşti şi scriitori ruşi s-au adunat miercuri în faţa unei curţi de justiţie din Moscova pentru a cere eliberarea regizorului de film şi teatru Kirill Serebrennikov, informează Reuters.

Ştiri pe aceeaşi temă

Serebrennikov, premiat în 2016 la Cannes cu filmul ”(M)ucenicul/ The Student”, a fost arestat marţi în Rusia, a fost reţinut şi acuzat de fraudă. Susţinătorii lui sunt de părere că această acţiune a autorităţilor este una îndreptată împotriva artelor, înainte de alegerile prezidenţiale de anul viitor.

Regizorul, care s-a folosit de creaţia sa pentru a glumi pe seama autorităţilor, de la biserică la statul rus, neagă acuzaţiile.

Mulţimea adunată miercuri în faţa curţii de justiţie a scandat ”Libertate!” şi numele autorului.

Scriitorul şi regizorul Viktor Shenderovich, care a venit să îl susţină pe Serebrennikov, afirmă că acest caz este folosit drept un avertisment pentru alţii.

”Kirill Serebrennikov este un regizor de clasă mondială, iar ăsta este un semnal clar înainte de alegeri”, a spus el pentru TV Rain. ”Semnalul este acela că niciun profil de dimensiune globală sau elită te va salva de interesele ale unui stat represiv, dacă decide că este spre binele lui să te pună la pământ”.

Comitetul de Investigaţii din Rusia a transmis că Serebrennikov este suspect de deturnarea a cel puţin 68 de milioane de ruble (1,15 milioane de dolari) din fonduri de stat pentru realizarea unui proiect.

Un procuror a declarat la audierea de miercuri că regizorul a condus un grup infracţional şi că reprezintă un pericol, astfel că trebuie plasat în arest la domiciliu.

Cazul lui Serebrennikov a stârnit un val de nemulţumiri în rândul intelectualilor ruşi de dreapta care spun că se tem ca regizorul a fost persecutat din cauza muncii sale.

”Vreau să fiu eliberat, pentru că nu sunt vinovat”, a spus miercuri regizorul în faţa judecătorului. ”Toate acuzaţiile care mi-au fost aduse sunt absurde. Am muncit onest. Trebuie să termin un film şi să montez spectacole”.

Serebrennikov, regizor artistic al teatrului avangardist Gogol Center din Moscova, riscă 10 ani de închisoare, dacă este găsit vinovat.

Dacă va fi plasat în arest la domiciliu, el nu va avea acces la nicio formă de comunicare cu alte persoane, fără permisiunea anchetatorilor.

citeste totul despre: