
Administraţia Biden a retras măsura vaccinării obligatorii în companiile mari din SUA
Aproximativ 84 de milioane de persoane angajate în companiile mari americane erau vizate de măsura vaccinării obligatorii.
Aproximativ 84 de milioane de persoane angajate în companiile mari americane erau vizate de măsura vaccinării obligatorii.
O lege privind imunizarea generală este în discuţie în Parlamentul din Germania. Nemţii i-au acuzat pe românii care lucrează, în special, în abatoare că nu respectă normele anti-COVID.
Parlamentul de la Viena a adoptat joi legea privind obligaţia tuturor adulţilor de a se vaccina împotriva COVID-19, Austria devenind prima ţară din Uniunea Europeană care ia o astfel de măsură pentru a lupta împotriva pandemiei, în pofida numeroaselor proteste de stradă, transmite AFP.
Austria va introduce obligativitatea vaccinării pentru adulţi împotriva coronavirusului de la începutul lui februarie, sub riscul unei amenzi ridicate, a declarat duminică cancelarul austriac Karl Nehammer, conştient de caracterul "sensibil" al acestei premiere europene care divizează societatea, relatează AFP.
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, spune că vaccinarea nu va fi obligatorie în România şi crede că nu este potrivit acest lucru, mai ales în ţara noastră, precizând că trebuie lucrat mai mult pe partea de informare.
Guvernul italian a decis miercuri să inmpună vaccinarea obligatorie pentru toate persoanele de peste 50 de ani. Decizia vine în contextul creşterii cazurilor de COVID-19 în ţară. Măsura intră în vigoare imediat şi se va derula până pe 15 iunie.
Anunţul privind obligativitatea vaccinării populaţiei, începând cu vârsta de 5 ani, a fost făcut chiar de Ministerul Sănătăţii din această ţară.
În Italia a intrat în vigoare astăzi, 15 decembrie, regula vaccinării obligatorii anti-COVID a angajaţilor din educaţie, administraţie, poliţie, armată şi servicii de urgenţă, relatează DPA, potrivit Agerpres.
Filiala europeană a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii îndeamnă marţi, în contextul unei intensificări a epidemiei COVID-19, la o mai bună protejare a copiilor cu vârsta cuprinsă între patru şi 15 ani - cea mai afectată categorie de vârstă în prezent, estimează agenţia ONU -, relatează AFP.
Alina Tiocan, avocat la casa de avocatură Iordăchescu & Asociaţii explică de ce în acest moment nu se pune problema obligativităţii vaccinări. Pe viitor, situaţia s-ar putea însă schimba, în funcţie de ce va decide Parlamentul.
Este o soluţie cu valoare intermediară destinată, dacă se poate şi cât se poate, să împace pe toată lumea, având meritul să lase oarecare loc de manevră pentru preşedintele nostru care, după ce s-a antepronunţat asigurând că, în România, vaccinarea nu va fi obligatorie, să nu fie pus în poziţia inconfortabilă de a da complet înapoi la presiunile europene în domeniu.
Uniunea Europeană ia în calcul introducerea obligativităţii vacccinării anti-COVID ca reacţie faţă de răspândirea în Europa a noii tulpini de coronavirus, Omicron, mult mai contagioasă, a declarat şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. „Suntem în UE şi dacă se decide ceva ar fi bine să ne conformăm. Vorbim de o măsură medicală care protejează viaţa”, susţin medicii în timp ce politicienii îi contrazic.
Vine timpul unor mari decizii, extrem de dificile şi cu potenţialul de a declanşa mişcări sociale posibil încărcate de violenţă, cumulând acumularea de frustrări a ultimei perioade. Nu este deloc de subestimat acest potenţial deoarece, pe de o parte, nimeni nu ştie cu exactitate care este dimensiunea şi extensia acestor nemulţumiri extrem de diverse şi ce poate să iasă din combinaţiile locale din Statele Membre.
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că nu susţine vaccinarea obligatorie, dar că recomandă vaccinarea împotriva COVID-19. El a răspuns astfel unei declaraţii a şefei CE, Ursula Von der Leyen, care a spus că Uniunea Europeană ar trebui să ia în calcul introducerea obligativităţii vaccinurilor împotriva COVID-19 ca reacţie faţă de răspândirea rapidă a noii tulpini a virusului, Omicron.
Din cauza agravării crizei coronavirus în ultimele săptămâni, autorităţile federale şi regionale vizează adoptarea de măsuri mai dure de limitare a pandemiei. Se discută şi despre impunerea obligativităţii vaccinării.
Preşedintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a afirmat că nu este de acord cu vaccinarea obligatorie, precizând că toată lumea are drepturi. De altfel, formaţiunea sa consideră că ar mai trebui aşteptat în ceea ce priveşte instituirea Certificatului verde la locul de muncă.
Grecia anunţă şi ea măsura vaccinării obligatorii, dar doar în cazul persoanelor de peste 60 de ani. În caz de refuz, grecii vor primi amendă 100 de euro pentru fiecare lună în care nu-şi fac vaccinul.
Aproape 40.000 de persoane au ieşit, sâmbătă, pe străzi în Austria pentru a protesta faţă de măsurile şi planurile guvernului de a introduce obligativitatea vaccinării anti-COVID, anunţă DPA.
Germania se confruntă, în ultimele săptămâni, cu o explozie a cazurilor de COVID-19. În acest context, politicienii germani discută dacă să introducă obligativitatea vaccinării pentru populaţie, având în vedere creşterea numărului de infectări şi ratele scăzute de vaccinare.
Este timpul ca ţările să poarte discuţii despre vaccinarea obligatorie împotriva COVID-19, a declarat Robb Butler, director executiv pentru OMS Europa, adăugând că aceasta „este o dezbatere sănătoasă”.
Eduard Heger, premierul Slovaciei, insistă pentru introducerea vaccinării obligatorii anti-Covid, cel puţin pentru vârstnici, din cauza ratei reduse de imunizare din ţară, potrivit Euractiv.
Politicienii germani discută dacă să introducă obligativitatea vaccinării împotriva Covid-19 pentru populaţie, având în vedere creşterea numărului de infectări şi ratele scăzute de vaccinare, transmite Reuters.
Ministrul britanic al Sănătăţii, Sajid Javida, declarat duminică, la emisiunea lui Andrew Marr de la BBC, că nu va accepta vreodată ca vaccinarea anti-COVID să fie obligatorie în Regat.
Este vorba de ceva mult mai important decât de o serie de măsuri decise de politicieni şi militari cu efecte directe pe lanţul de comandă şi control. În esenţă, este un semnal deosebit de clar şi important care priveşte funcţionarea mecanismelor statului într-o democraţie reală în momentul în care mecanismele acesteia sunt aplicate conform unei decizii centrale şi imposibil de negociat, discutat sau refuzat.
Introducerea certificatului verde, obligatoriu pentru angajaţii din Italia din sectorul public şi cel privat, a iscat controverse şi proteste vineri. Sindicalişti s-au strâns la porturile Trieste şi Genova încă de la miezul nopţii şi cer renunţarea la măsură, relatează agenţia Ansa.
O companie aeriană şi-a notificat deja angajaţii care nu s-au vaccinat împotriva coronavirusului că va fi demarată procedura de încetare a contractului de muncă, scrie DPA, citată de Agerpres.
Noua Zeelandă a anunţat luni că majoritatea personalului medical şi din învăţământ nu va mai putea să-şi exercite activitatea profesională dacă nu se va vaccina împotriva COVID-19, informează AFP. Astfel, medicii şi infirmierii trebuie să facă schema completă de vaccinare până la data de 1 decembrie, iar profesorii până la data de 1 ianuarie.
Liderul social-democraţilor Marcel Ciolacu a afirmat că este „culmea tupeului” ca guvernanţi şi preşedintele Klaus Iohannis să susţină vaccinarea obligatorie, în contextul în care sâmbătă are loc Congresul PNL la care vor participa 5.000 de persoane.
Premierul Florin Cîţu a afirmat, referitor la eventualitatea vaccinării obligatorii la anumitor categorii de personal, că trebuie să discute înainte cu experţii şi a adăugat că va continua să susţină ca angajaţii din domeniul sanitar neimunizaţi să plătească pentru testare.
Fostul ministru al Sănătăţii, Nelu Tătaru susţine vaccinarea obligatorie şi spune că vor avea loc discuţii pe această temă şi că valul 4 al pandemiei ar trebui să fie al „asumării şi al deciziilor”.